Venäjä
*** PJOTR TŠAIKOVSKI ***
Pjotr Tšaikovskin talo - Klin
Kuvassa yllä säveltäjän Klinin asunnon vastaanottohuoneen yhteydessä oleva pieni teehuone.

Flyygeli

Säveltäjä Pjotr Tšaikovskin työvälineenä säveltämisessä oli piano. Hän aloitti pianon soittamisen viisivuotiaana. Myös viulu oli suuren säveltäjän oma instrumentti. Pjotr Tšaikovski ei vain säveltänyt ja soittanutkin itse, vaan hän toimi myös kapellimestarina.

Amorin nuolen lävistämä sydän Pjotr Tšaikovski (7.5.1840 - 6.11.1893)

Venäläinen säveltäjä Pjotr Tšaikovski oli maansa läntisesti suuntautuneen koulukunnan merkittävin edustaja. Hänen musiikkinsa on luonteeltaan länsieurooppalaista, vaikka siinä onkin venäläistä tuntua. Lapsuudessaan Mozartia rakastava poika sai pianonsoiton opetusta kotonaan, mutta isä piti lakimiehen uraa hänelle sopivampana. Niinpä Pjotr suorittikin oikeustieteen opinnot ja vasta oikeusministeriössä työskennellessään hän keskittyi toden teolla musiikinopintoihin, joita hän Pietarin konservatoriossa harjoitti Artur Rubinsteinin johdolla. Näin, valtion lakimiehen virassa ollen, hän vietti neljä vuotta.

Pjotr Tsaikovski tunnetaan erityisesti orkesteriteosten, kuten sarjojen, sinfonisten fantasioiden, konserttojen ja sinfonioiden, sekä balettimusiikin, Joutsenlammen, Prinsessa Ruususen ja Pähkinänsärkijän säveltäjänä.

Henkilökohtaisessa elämässään Pjotr Tšaikovski kävi läpi epäonnistuneen avioliiton, joka päättyi muutama viikko sen solmimisen jälkeen. Tällä avioliitollaan säveltäjä yritti osoittaa olevansa seksuaalisesti normaali, mutta liitto oli molemmille osapuolille katastrofi. Ero aiheutti Pjotr Tsaikovskille hermoromahduksen.

Naiset olivat kuitenkin läsnä monin tavoin säveltäjän elämässä, jollei muuten, niin hänen musiikkinsa kuuntelijoina. Eräs varakas leskirouva, Nadezda von Meckin avusti Pjotr Tsaikovskia vuotuisella apurahalla. Pari kävi romanttista ja vilkasta kirjeenvaihtoa 13 vuoden ajan ja suhteen ehtona rouvan taholta oli se, että he eivät koskaan saisi henkilökohtaisesti tavata toisiaan.
Homoseksuaalisuutensa vuoksi Pjotr Tšaikovski poti koko elämänsä ajan kalvavaa syyllisyyden ja ulkopuolisuuden tunnetta. Pjotr Tšaikovski kuoli koleraan Pietarissa 6.11.1893 juotuaan uhmamielisesti keittämätöntä vettä. Tämä tapahtui joitakin viikkoja sen jälkeen, kun hän oli johtanut kuudennen, eli Pateettisen sinfoniansa (h-molli).

Pjotr Tšaikovskin kuolinsyystä on käyty sittemmin väittelyä. Säveltäjän veljen vaimo Olga Tšaikovskaja oli sitä mieltä, että yksi säveltäjän omista lääkäreistä, Vassily Bertenson, myrkytti säveltäjän keisari Aleksanteri III:n määräyksestä. Keisari olisi antanut määräyksen, että "Tšaikovskin pitäisi kadota välittömästi" syystä, että tämä olisi vietellyt erään pojan. Näiden jälkiarvioiden mukaisesti Pjotr Tsaikovski olisi saattanut tehdä myös itsemurhan ja senkin keisarin määräyksestä. Homoseksuaalisuus oli Venäjällä noina aikoina laitonta ja vakava rikos, josta saattoi joutua karkotetuksi Siperiaan taikka ruoskituksi. Poliittisestikin homous koettiin sellaiseksi uhkaavaksi, yksilön vapauden ilmentymäksi, jollaista ei feodaalisessa, orjatalouteen perustuvassa järjestelmässä voitu sallia.

"Ainoastaan työ pelastaa sielun murheesta." - Pjotr Tsaikovski

"Inspiraatio on vieras, joka ei mielellään vieraile laiskan luona." - Pjotr Tšaikovski

"Katuen menneisyyttä, toivoen tulevaisuudelta, eikä koskaan tyytyväinen nykyhetkeen: näin minä vietin koko elämäni." - Pjotr Tsaikovski

"Istuudun säännöllisesti aamuisin kello yhdeksän pianoni ääreen, ja muusani ovat oppineet, että meillä on aina silloin tapaaminen." - Pjotr Tsaikovski
Pjotr Tsaikovski

"Jos et halua kirjoittaa kirjettä minulle, niin sylkäise ainakin paperinpalalle, laita se kirjekuoreen ja lähetä minulle. Sinä et muista minua enää laisinkaan. Jumala antakoon sinulle anteeksi - kaikki mitä halusin, oli muutama sana sinulta." - Pjotr Tsaikovski

"Ei ole epäilystäkään siitä, että suurimmatkin musiikin nerot ovat joskus työskennelleet ilman inspiraatiota. Tämä vierailija (inspiraatio) ei aina vastaa ensimmäiseen kutsuumme. Siltikin, meidän on työskenneltävä aina ja herkeämättä, sillä itseään kunnioittava taiteilija ei vain risti käsiään, koska hän ei muka ole sopivassa luomisvireessä. Jos me vain odotamme oikeaa luomisvirettä, yrittämättäkään mennä sitä puolitiehen vastaan, meistä tulee helposti laiskoja ja apaattisia. Meidän on oltava kärsivällisiä ja luotettava siihen, että inspiraatio aikanaan tulee hänelle, joka hallitsee tällaisessa tilanteessa itsensä." - Pjotr Tsaikovski

"Ilman musiikkia seuraisi vääjäämättä hulluus." - Pjotr Tsaikovski

"Missä sydän ei ole mukana, siellä ei voi olla musiikkia." - Pjotr Tsaikovski

"Luomisprosessi on kuin musiikkia, jonka juuret ovat tavattomassa voimassa ja nopeudessa." - Pjotr Tsaikovski

"Minun pitää jälleen saada takaisin uskoni itseeni - sillä minun uskoni on suuresti heikentynyt ja tuntuu siltä, että minun aikani on ohi." - Pjotr Tsaikovskin kirje veljenpojalleen 9.2.1893, juuri ennen mestarillisen Pateettisen sinfonian säveltämistä.


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa vasemmalla - Copyright © Scott Moore
*Kuva sivun yläreunassa oikealla - Copyright © Larry Sy

Pjotr Tšaikovskin talo - Klin
Amorin nuolen lävistämä sydän Pjotr Tšaikovskin talo - Klin

Säveltäjän maaseutuasunto sijaitsee 85 kilometriä Moskovasta luoteeseen. Pjotr Tšaikovski asui tässä talossa vain vuodesta 1892 vuoteen 1893, mutta sävelsi täällä Pateettisen sinfoniansa, sinfonian nro 6 h-molli op. 74. Talo toimii nykyisin museona.
Pjotr Tšaikovskin talo - Klin
Amorin nuolen lävistämä sydän Pjotr Tšaikovskin talo - Klin

Salonki, jossa on varmasti nautittu ainutlaatuisista musiikkituokioista.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © SiefkinDR

*Kuva Neuvostoliiton naissotilaasta sivun yläreunassa - Copyright © Antonio Marín Segovia
*** tunturisusi.com linkit ***