Menu
Susisivut
Susikartta
Sudet kartalla

Kartalta on helppoa nähdä, miten sudet Pohjois-Amerikassakin sijoittuvat.
Tundra Wolf (Canis lupus albus) - Tundrasusi
Arabian Wolf (Canis lupus arabs) - Arabiansusi
Arctic Wolf (Canis lupus arctos) - Arktinen susi
Eurasian Wolf (Canis lupus lupus) - Susi
Indian Wolf (Canis lupus pallipes) - Intiansusi

Huom! Kaikki sudet tällä kartalla edustavat samaa susilajia, siis sutta (Canis lupus) - mutta eri alalajeilla on erilaiset tieteelliset nimet ja nimet. Siten esim. tundrasusi ja arabiansusi ovat myös samoja susia, kuin meidänkin sutemme (Canis lupus lupus) , mutta vain eri alalajeja. Suomalainen sutemme on suden nimilaji, euraasiansusi eli susi (Canis lupus lupus).
Susisivut
ALALAJIT POHJOIS-AMERIKASSA

Vuonna 1992 Pohjois-Amerikan Susi Symposiumissa (Northern American Wolf Symposium) julkistettiin sudelle (Canis lupus) taksonomi Ron Nowakin tutkimuksiin perustuva uusi luokittelu, joka haastoi perinteisen luokittelun, pudottamalla reippaasti alalajien lukumäärää. Tässä uudessa luokittelussa, jonka luojat ovat Ronald M. Nowak ja Nick E. Federoff (1996), Pohjois-Amerikan 24 alalajia jaettiin viiteen alalajiin. Näiden kahden tutkijan mukaan on mahdollista, että alalajien määrä vielä tästäkin vähenee. Myös tämä uusi tapa luokitella suden alalajit on laajasti hyväksytty Hallin vuonna 1981 julkaistun, tarkennetun luokittelun rinnalle.

Kehittynyt alalajien erottelu perustuu entisiinkin menetelmiin, joissa suden alalajia määrittää mm. asuinseutu ja käyttäytyminen, turkin laatu ja väri, suden koko ja luusto - mutta myös tilastolliset analyysit kallojen muodoista (morfologia) ja ennen muuta DNA-tutkimuksen suomat, uudet mahdollisuudet. Osa alhaalla taulukossa oikealla luetelluista alalajeista on jo sukupuutossa.

1) Canis lupus occidentalis, Ronald M. Nowak ja Nick E. Federoff (1996)

Sisältää useimmat Alaskan ja läntisen Kanadan alalajeista: Canis lupus alces (Kenai Peninsula Wolf) Canis lupus columbianus (British Columbian Wolf) Canis lupus griseoalbus (Manitoba Wolf) Canis lupus makenzii (Mackenzie Tundra Wolf) Canis lupus occidentalis (Mackenzie Valley Wolf) Canis lupus pambasileus (Interior Alaskan Wolf) Canis lupus tundrarum (Alaska Tundra Wolf)

2) Canis lupus nubilus, Ronald M. Nowak ja Nick E. Federoff (1996)

Sisältää useimmat kaakkoisen Alaskan, Keski- ja Koillis-Kanadan ja läntisen USA:n alalajeista: Canis lupus beothucus (Newfoundland Wolf) Canis lupus crassodon (Vancouver Island Wolf) Canis lupus fuscus (Cascade Mountains Wolf) Canis lupus hudsonicus (Hudson Bay Wolf) Canis lupus irremotus (Northern Rocky Mountain Wolf) Canis lupus labradorius (Labrador Wolf) Canis lupus ligoni (Alexander Archipelago Wolf) Canis lupus lycaon [of Minnesota] (Eastern Timber Wolf) Canis lupus manningi (Baffin Island Tundra Wolf) Canis lupus nubilus (Great Plains Wolf/ Buffalo Wolf) Canis lupus youngi (Southern Rocky Mountain Wolf).
3) Canis lupus lycaon, Ronald M. Nowak ja Nick E. Federoff (1996)

Sisältää kaakkoisen Kanadan ja koillisen USA:n alalajin: Canis lupus lycaon (Eastern Timber Wolf).

Huom! Eräiden tutkijoiden mukaan ei ole suden alalaji, vaan oletettavasti, läheisesti punasudelle sukua oleva - oma lajinsa Eastern Wolf (Canis lycaon). Ei ole kuitenkaan saanut virallisesti lajiasemaa.

4) Canis lupus arctos, Ronald M. Nowak ja Nick E. Federoff (1996)

Sisältää Kanadan arktisten alueiden ja Grönlannin alalajit: Canis lupus arctos (Melville Island Wolf , Arctic Wolf) Canis lupus bernardi (Banks Island Tundra Wolf) Canis lupus orion (Greenland Wolf).

5) Canis lupus baileyi, Ronald M. Nowak ja Nick E. Federoff (1996)

Sisältää Meksikon ja aivan lounaisen USA:n alalajit: Canis lupus baileyi (Mexican Wolf) Canis lupus mogollonensis (Mogollon Mountain Wolf) Canis lupus monstrabilis (Texas Gray Wolf)
Susisivut
*** tunturisusi.com linkit ***