Tunturisuden sivut
All rights reserved
*Kuva yllä - Copyright Stephen Brown
Photo used with permission.


1920 - 1930-lukujen gangsteriautot

Al Caponen loisteliaan pramea ja valtaisan kokoinen, vihreää hehkuva Cadillac oli luonnollisestikin kaikkien gangsteriautojen perustyyppi ja aatelia. Sehän on sitä edelleenkin, sillä auto jatkaa elämäänsä uudenveroisessa kunnossa.

Al Caponen panssaroitu 1928 Cadillac V-8 "Al Capone" Town Sedan - Model Series 341-A

Al Caponella itsellään oli luonnollisesti monia omia autoja. Viimeisimpänä autonaan hänellä ennen vankilaan joutumistaan oli raskaasti panssaroitu Cadillac. Autossa on 5,5 litran V8-moottori, hevosvoimia 90 ja siinä on kolmivaihteinen käsivaihde. Auto on ensimmäisiä panssaroituja autoja autoilun historiassa. Panssaroinnin muodosti 1 500 kiloa asbestilla vahvistettua teräslevyä korissa. Cadillacin historia tunnetaan tarkasti vuodesta 1932 lähtien. Se ei ole enää aivan alkuperäisessä kunnossa, sillä viitisenkymmentä vuotta sitten tehdyssä entisöinnissä suuri osa panssaroinnista riisuttiin pois.
Gangsteriauto

Saattue liikkeellä - elämää henkivartijoiden ympäröimänä

Capone ei suinkaan, erityisesti jouduttuaan murhayrityksen kohteeksi, luottanut vain panssaroidun autonsa suojaan. Kun hän liikkui kaupungilla, niin saattueen keulilla ajoi pienempi tiedusteluauto ja takana seurasi tilava saattueauto, täynnä tarkka-ampujia. Capone kulki lyhyetkin, muutaman korttelin matkat aina Cadillacillaan, koska kävellessä hän olisi ollut viholliselle helppo maalitaulu.

Kun hänen kävellessään täytyi ylittää jalkakäytävä tai kävellä hotelliaulan poikki, henkivartijoiden tiukka muuri ympäröi hänet kahden- taikka kolmenkertaisena kehänä. Kun Capone poikkesi yökerhoihin, niin lähimmissä pöydissä ei saanut istua ainuttakaan tuntematonta ihmistä.

Oopperassa henkivartijat varasivat paikat hänen kummaltakin puoleltaan, sekä myös edestä ja takaa. Päämajassaan hänellä oli korkealla teräsvahvisteisella selkänojalla vahvistettu pyörötuoli siltä varalta, että murhaaja pääsisi livahtamaan henkivartijoiden ohi ja ampuisi häntä selkään.

Sovittuihin tapaamisiin hän ei yleensä mennyt koskaan sovittuna aikana, vaan lähetteli viime hetkillä viestejä, joissa muutteli tapaamisaikaa ja -paikkaa.
Tuuman lasit - konekiväärin käyttömahdollisuus

Autossa oli luodinkestävät lasit, paksuudeltaan tuuman, ja alaslaskettava takaikkuna, jonka vuoksi siitä saattoi tulittaa vaikkapa konekiväärillä (piippua laiskasti puolelta toiselle siirrellen) - tai miksei myös konepistoolilla, haulikolla, pistoolilla tai revolverilla ajon aikana takaa-ajajia. Myös sivuikkunoita saattoi nostaa niin, että paljastui pyöreitä aukkoja, joiden kautta auton sisältä voitiin tulittaa sarjatulta kummallekin sivustallekin.

Al Caponen oma poliisiauto

Vihreänmusta väritys on sama, kuin Chicagon poliisiautoissa tuolloin ja auton varustukseen kuului myös Chicagon poliisin käyttämä radio. Autossa oli piilotettuna myöskin sireeni ja vilkkuvalokin löytyi. Samankaltaisuus poliisiautojen kanssa oli ehkä jonkinlaista hämäystä, joka saattoi karkottaa Caponen kannoilla alati liikkuvia salamurhan yrittäjiä, mutta saattoihan olla kyseessä myös Caponen omintakeinen huumorintajukin. On muistettava myös, että tuolloin Caponen hyppysissä oli lahjottuinakin suuri määrä poliiseja, joten ehkäpä Capone jollakin oudolla tavalla koki kuuluvansa samaan joukkoon.

Caponen jälkeen auton omisti lyhyen aikaa presidentti Franklin Roosevelt.

Sittemmin auto kiersi 1950-1960-luvuilla esittelyissä ympäri Eurooppaa ja Amerikkaa, jonne se palasi 1960-luvulla. Sen jälkeen auto oli sijoitettuna useisiin eri museoihin, kunnes sen vuonna 2006 hankki omistukseensa, autokokoelmiensa osaksi John O'Quinn. John O'Quinn kuoli auto-onnettomuudessa 29.10.2010 Texasissa, ajaessaan huimalla ylinopeudella sadeoloissa. Auto huutokaupattiin kesällä 2012 ja kauppahinnaksi tuli 341 000 dollaria.

Autojen hinnat 1930

Vuonna 1930 uuden henkilöauton keskihinta oli 640 dollaria, eli vuoden 2013 hinnaksi muutettuna 8 960 dollaria/7 021 euroa.

Gangstereiden suosimien isojen loistoautojen hinnat olivat huomattavasti korkeampia. Cadillac 1931 V8 Town Sedan maksoi 2 845 dollaria vuonna 1931, eli vuoden 2013 hinnaksi muutettuna 39 830 dollaria/31 214 euroa.

Panssarointi ja muu gangsterivarustus kohotti auton hintaa huomattavasti.
1928 Cadillac V8 Town Sedan

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Richard Spiegelman
*Photo used with permission.
Duesenberg
1931 Duesenberg

Yksi Al Caponen autoista, merkiltään Duesenberg. Vuosina 1913 - 1937 toiminut amerikkalainen autonvalmistaja Duesenberg Automobile & Motors Company keskittyi tuotannossaan ylellisyysautoihin. Sparkford Motor Museum, Englanti. Yksityiskokoelmat, Haynes Motor Manuals.
All rights reserved
*Kuva - Copyright Podknox
Photo used with permission.
Duesenberg
Al Capone
Al Caponen oma poliisiauto - Al Caponen panssaroitu 1928 Cadillac V-8 "Al Capone" Town Sedan - Model Series 341-A -
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Mark Schoneveld


Lähteet
The Mitchell Beazley: Kuka teki mitä
Times News: Milk expiration dates, courtesy of Al Capone
Murha.Info - Foorumi
TV1 Yle 23.3.2013: Kiehtova maailma: Amerikan valtatie 66
Wikipedia
Hemmings Daily: Al Capone Cadillac sells for $341,000 at RM St. John's
Ocean View Publishing: Al Capone at Alcatraz
John Kobler: Al Capone
Tekniikan Maailma: Al Caponen panssaroitu Cadillac vaihtoi omistajaa
*** tunturisusi.com linkit ***