Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Matthew Thompson


Alcatraz - D-selli - valohoitoa

Kurittomille vangeille oli erillisiä kuriosastoja, joissa pahimmat niskoittelut kitkettiin sopivalla koppihoidolla. Johnstonin suunnittelemalla D-osastolla oli "valokoloja", jotka olivat normaalisellejä, mutta sijoitettu erilleen toisistaan niin, että eristyneisyyden ja yksinäisyyden tuntua voitiin äärimmilleen korostaa.

Tällaisessa sellissä vanki joutui olemaan 24 tuntia vuorokaudessa, ilman kontakteja ulkomaailmaan. Ainoat ihmiset, jotka liikkuivat hänen lähipiirissään, olivat ruoantuojat kaksi kertaa päivässä. Ruoka työnnettiin selliin oviluukusta.

Eristyksen normaalikesto oli muutamia päiviä - mutta joskus se jatkui kuukausia, ja jopa vuosia. Pahimmat tapaukset laitettiin pimeään koppiin, jonne ruokaa annettiin rajoitetusti.

Alcatraz

D-selli, valohoitoa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Wally Gobetz
Alcatraz

Hole (engl.) eli kolo - pimeä eristysselli eli rundi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Wally GobetzAlcatraz - "Hole" - kolo - pimeähoitoa

Varsinaisessa kolossa - rundissa eli eristysosastossa - oli pieniä teräskoppeja, joissa pahimpia häiriköitä säilytettiin täydellisessä pimeydessä niin pitkään, että pahin upittelu ja uppiniskaisuus saatiin kitketyksi. Näiden koppien ainut "sisustus" oli kusinen makuualusta, jonka vartija vei senkin aina aamulla pois. Näiden sellien vessana toimi ns. "itämainen vessa". Se oli aukko lattiassa ja sen saattoi huuhdella vain vartija sellin ulkopuolelta, silloin kun hän sattui muistamaan.

Pimeähoidon maksimipituus oli 14 vuorokautta. Pimeäkoppirangaistus oli varsin harvinainen. Englanninkielisen sanan hole voi kääntää myös aukoksi. Pimeä koppi oli kuin musta aukko, joka vei ja syöksi vangin pimeään hiljaisuuteen ja tyhjyyteen. Sen tarkoitus oli viedä vangilta sekä ajantaju, että varmasti kaikkinainen normaalitajunta muutenkin - murtaa hänet henkisesti.Alcatrazin normaaliselli

Varsin "viihtyisä" Alcatrazin normaaliselli. Tämän sellin asukas on harrastanut käsitöitä, kuten virkkaamista. Hän on ollut myös hyvin lahjakas taidemaalari.

Tarkkaan kuvaan tutustuva huomaa (klikkaa kuva isoksi), että peräseinän alemmassa avohyllyssä oikealla on kaksi Bugler-pakkausta, joiden kyljessä mies soittaa torvea. Näissä pakkauksissa oli savuke- eli sätkäpapereita. Pakkausten oikealla puolella on pyyhe.

Samassa hyllyssä vasemmalla on Colgate hammaspulveria (Tooth powder) ja hammasharja - keskellä kuppeja ja partasuti.

Ylemmässä hyllyssä on viisi maalausta - kolme maisemamaalausta ja kaksi hevoskuvaa. Ylähyllyn vasempaan reunaan on mahtunut viisi kirjaakin, joista yksi on "Popular mechanics". Se on itse asiassa vuodesta 1902 alkaen ilmestynyt aikakauslehti.

Sellin muuta irtaimistoa ovat ilmastointiritilän edessä oleva WC-paperirulla, seinällä roikkuva takki, vuoteen patja peittoineen ja pienellä pöydällä olevat lankakerät ja puinen virkkuukoukku, joiden alla on ilmeisen itsevirkattu pöytäliina. Vielä sellin sisustukseen on kuulunut pala saippuaa lavuaarin yhteydessä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Matthew Thompson


Alcatraz
Alcatraz - "Hole" - kolo - pimeähoitoa
"Olisiko minun sittenkin pitänyt kuunnella vanhempiani" - huhtikuu 2018

*** tunturisusi.com linkit ***