Tunturisuden sivut
Alcatraz
Alcatraz - D-selli - valohoitoa

Kurittomille vangeille oli erillisiä kuriosastoja, joissa pahimmat niskoittelut kitkettiin sopivalla koppihoidolla. Johnstonin suunnittelemalla D-osastolla oli "valokoloja", jotka olivat normaalisellejä, mutta sijoitettu erilleen toisistaan niin, että eristyneisyyden ja yksinäisyyden tuntua voitiin äärimmilleen korostaa.

Tällaisessa sellissä vanki joutui olemaan 24 tuntia vuorokaudessa, ilman kontakteja ulkomaailmaan. Ainoat ihmiset, jotka liikkuivat hänen lähipiirissään, olivat ruoantuojat kaksi kertaa päivässä. Ruoka työnnettiin selliin oviluukusta.

Eristyksen normaalikesto oli muutamia päiviä - mutta joskus se jatkui kuukausia, ja jopa vuosia. Pahimmat tapaukset laitettiin pimeään koppiin, jonne ruokaa annettiin rajoitetusti.

Alcatraz - "Hole" - Kolo - pimeähoitoa

Kuvissa oikealla ja alla Hole (engl.) eli Kolo - pimeä eristysselli eli rundi.

Varsinaisessa Kolossa - rundissa eli eristysosastossa - oli pieniä teräskoppeja, joissa pahimpia häiriköitä säilytettiin täydellisessä pimeydessä niin pitkään, että pahin upittelu ja uppiniskaisuus saatiin kitketyksi. Näiden koppien ainut "sisustus" oli kusinen makuualusta, jonka vartija vei senkin aina aamulla pois. Näiden sellien vessana toimi ns. "itämainen vessa". Se oli aukko lattiassa ja sen saattoi huuhdella vain vartija sellin ulkopuolelta, silloin kun hän sattui muistamaan.

Pimeähoidon maksimipituus oli 14 vuorokautta. Pimeäkoppirangaistus oli varsin harvinainen. Englanninkielisen sanan hole voi kääntää myös aukoksi. Pimeä koppi oli kuin musta aukko, joka vei ja syöksi vangin pimeään hiljaisuuteen ja tyhjyyteen. Sen tarkoitus oli viedä vangilta sekä ajantaju, että varmasti kaikkinainen normaalitajunta muutenkin - murtaa hänet henkisesti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat, paitsi alin - Copyright Wally Gobetz
Alcatraz
Alcatraz
Alcatraz - "Hole" - Kolo - pimeähoitoa Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Mario Sánchez Prada
*** tunturisusi.com linkit ***