Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, San Franciscon lahti ja Alcatraz heinäkuussa vuonna 2019.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Peter Miller


Alcatraz

Turistit saapumassa saarelle.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva heinäkuu 2018 - Copyright © Flickr/Nick Amoscato

Hymy hyytyy vieläkin Alcatrazissa

Vaikka vangit ovat poistuneet saarelta jo vuonna 1963, niin vielä nykyisin, päivittäin saarelle saapuvat yli 4 000 vierailijaa kohtaavat sen saman ahdistuksen ja epätoivon tunnelman, joka on takertunut ikiajoiksi saaren rakenteisiin. Sanotaan, että kaikki iloisimmatkin tulijat saapuessaan, viimeistään saarelle laiturilla astuessaan vakavoituvat ja alkavat kuin säikähtäneinä varoa jotakin. Alcatraz on musertava paikka, joka hiljaisenakin, aikojen takaa tarinoitaan kuiskaillen ja huokaillen, puhuttelee ja ottaa pienen ihmisen valtaansa.

Alcatraz - "The Rock" - vankilalinnoitus

Alcatraz on San Franciscon lahdella sijaitseva saari, joka toimi aikoinaan varuskuntana ja sittemmin yhtenä Yhdysvaltain pahamaineisemmista vankiloista. Nykyään entinen vankilasaari on suojeltu virkistys- ja luonnonsuojelualue ja se on osa UNESCOn nimittämää Golden Gaten biosfäärialuetta. Saarelle pääsee lautalla San Franciscosta. Entinen vankilarakennus on suosittu matkailunähtävyys ja museo.

Alcatraz majakkana, rannikkotykistön sijoituspaikkana, sotilasvankilana ja vankilana

Akuperäisen nimen Isla de los Alcatraces, Pelikaanien saari, antoi saarelle espanjalainen löytöretkeilijä Juan Manuel de Ayala vuonna 1775, saarella pesivien lintujen mukaan.

Saaren varhaisin omistaja oli Julian Workman, joka rakensi sinne Meksikon kuvernöörin Pio Picon vuonna 1846 antaman määräyksen mukaisesti majakan. Se oli Yhdysvaltain historiassa sen länsirannikon ensimmäinen majakka.

Tämän jälkeen sotilaat havaitsivat saaren strategisesti tärkeän sijainnin, ja sijoittivat sinne rannikkotykistöään. Tämä tapahtui Meksikon-Yhdysvaltain sodan jälkeen vuonna 1848, kun Kalifornian turvaamiseksi sotilaallinen läsnäolo oli tarpeen. Yhdysvaltain kongressi esitti vuonna 1850, että San Franciscon edustalle pitäisi rakentaa linnoitus suojelemaan Kalifornian kultaryntäyksen ansiosta kasvavaa kaupunkia. Näin sotilaat ottivat 1800-luvun puolivälissä saaren hallintaansa ja 1850-luvun loppuun mennessä saarelle oli rakennettu varuskunta. Kun Yhdysvaltain sisällissota vuonna 1861 puhkesi, saarella oli 85 kanuunaa.

Kanuunoillaan, joiden määrää myöhemmin lisättiinkin, Alcatraz ei koskaan tulittanut. Saarelle rakennettiin vuonna 1868 vankila, sotavankeja varten.

Sivun kuvissa näkyvä Alcatrazin vankila rakennettiin vuonna 1912. Vankilan suunnitteli rakennusinsinööri, majuri ja ensimmäinen komendantti Reuben B. Turner ja vankilaan mahtui 600 vankia. Valmistuessaan vankilarakennus oli siihen mennessä maailman suurin teräsbetonirakennus ja Turnerin suuri ylpeydenaihe. Se oli varustettu keskuslämmityksellä ja sähköillä ja se oli omana aikanaan hyvin nykyaikainen.

Alcatrazista tehtiin virallisesti liittovaltion vankila vuonna 1934. Oltuaan käytössä 29 vuotta Alcatraz suljetettiin 21. maaliskuuta 1963 oikeusministeri Robert F. Kennedyn päätöksestä. Vankilan sulkemisen syynä oli ylläpidon kalleus verrattuna muihin vankiloihin sekä lahden saastuminen vankien ja vankilan henkilöstön aiheuttamista jätteistä. Lisäksi yleisö arvosteli jyrkästi vankilan ankaria oloja ja vankien huonoa kohtelua.

Alcatraz

Alcatraz oli pahamaineinen vankila, jonne toimitettiin vaarallisimmat ja paatuneimmat vangit. Tai sellainen oli ainakin tarkoitus, mutta todellisuudessa suurin osa vangeista oli varsin tavallisia, jollei vähäpätöisiäkin rikollisia.

Saaren pinta-ala on viitisensataa hehtaaria ja sen jyrkät kalliorannat kohoavat 15 metriä lahden pinnan yläpuolelle. Alcatrazia pidettiin vankilana, josta oli mahdoton paeta. Saari sijaitsee kahden kilometrin päässä rannasta, ja sen ja rannan välillä merivirrat ovat niin voimakkaita, että pakeneminen oli käytännössä mahdotonta. Merivesi oli kaiken lisäksi tavattoman kylmää ja virtaus saavutti suurimmillaan neljän solmun nopeuden.

Saaren kuudessa kärkipisteessä oli vartiotorni, joista pystyi hallitsemaan kustakin .30 kaliiperin karbiinilla ja voimakastehoisella kiväärillä alueen jokikisen kolkan. Neljä metriä korkea myrskyaita, jonka harjaa kattoi piikkilanka, kiersi työpaja-aluetta. Piikkilankaesteet kattoivat rantalinjan. Kaikki vanhat viemäriaukot ja mereen avautuvat tunnelit oli tukittu.

Alcatraz

Vartijoiden valvontahuone (Control Room), joka oli rakennettu kuin bunkkeriksi ja jossa oli kolmen tuuman paksuiset, luodinkestävät lasit. Tästä huoneesta käsin vartija kontrolloi pääsisäänkäyntejä ja hänen hallinnassaan oli myös vankilan koko asearsenaali: kyynelkaasu, pistoolit, kiväärit ja konepistoolit.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright maduarte


Saarella oli myös monenlaisia Johnstonin kehittelemiä varmuus- ja turvakäytäntöjä, joilla vankien liikkumista kyettiin valvomaan ja rajoittamaan. Sellirakennuksesta mentiin pääportille useiden teräsovien kautta ja kullakin ovella vartijalla oli vain omaan oveensa sopiva avain. Vartijoilla oli teräksestä ja luodinkestävästä lasista rakennettuja vartiokoppeja, joten heidän kimppuunsa hyökkääminen ei olisi voinut mitenkään onnistua.

Alueella oli myös teknisesti varsin kehittyneitä "haistimia", herkin värähtelypiirein varustettuja laitteita, jotka pystyivät tietyin sähkömagneettisin apuneuvoin ilmaisemaan häiritsevät metalliesineet ja käynnistämään hälytyksen. Sellitkin tutkittiin säännöllisesti tällaisilla metallin paljastavilla laitteilla.

Historiansa aikana Alcatrazissa tehtiin yhteensä 14 pakoyritystä, joihin osallistui 34 vankia. Näistä kaksi yritti pakoa kahdesti; seitsemän ammuttiin ja kuoli; kaksi hukkui; viidestä ei ole julkaistu virallisia tietoja; ja loput saatiin vangittua uudelleen.

Joku poikkeuksellinen, mahdollisesti onnistunut pako vankilasaarelta on tapahtunut. Pakoon 11. kesäkuuta 1962 osallistuivat Frank Morris, Allen West sekä veljekset Clarence ja John Anglin. Paon aikana Morris ja Anglinit onnistuivat pakenemaan sellistään vankilan katolle. Karkureita ei ole koskaan löydetty elävinä eikä kuolleina, mutta monet uskovat heidän hukkuneen. Anglinin veljesten sukulaiset ovat tosin väittäneet saaneensa heiltä kirjeitä. West osallistui paon suunnitteluun muttei varsinaiseen pakoon, joten viranomaiset eivät syyttäneet häntä pakoyrityksestä.
Alcatraz ilmakuva
Alcatraz ilmakuvassa. - Kuva Copyright © Christopher Michel - Creative Commons.
Alcatraz

Vankilan sellikerroksia heinäkuussa vuonna 2019.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Peter Miller

Al Capone - mankelinhoitajana, moppaajana, banjonsoittajana, rottana ja kyttäkätyrinä Alcatrazissa

Al Capone siirrettiin Atlantan vankilasta vuonna 1934 Alcatraziin. Hän yritti maineellaan ja rahoillaan saavuttaa Alcatrazissakin erityisaseman, mutta se ei onnistunutkaan laisinkaan. Kävi ihan päinvastoin, Capone menetti Alcatrazissa vankien keskuudessa lähes tyystin kasvonsa, ja vähäpätöiset rikolliset pilkkasivat ja uhkailivat häntä. Tässä tapahtui siten hyvin suuri muutos, sillä edellisessä vankilassaan Al Capone oli nauttinut lähes kaikkien muiden vankien suosiota ja ihailua. Osittain tähän vaikutti se, että vankilan johtaja James A. Johnston pyrki estämään kaikki sellaiset pyrkimykset ja elkeet, joissa Capone yritti jollakin tavalla, kuten rahalla, auttaa muita vankeja. Hän piti huolen siitä, että Capone ei saanut erityisasemaa.

Johnston oli entiseltä ammatilaan pankkiiri. Hänen petollisen leppeän, setämäisen olemuksensa taakse kätkeytyi luontainen lahjakkuus ja kyky keksiä oivat keinot siihen, miten pahimman ja sitkeimmänkin pahantekijän luonto ja sisu murrettiin. Kukin aikakausi ja tilanne vaatii tietynlaiset ihmisensä, ja ei olisi voinut kuvitella innostuneempaa ja aikaansaavampaa johtajaa Alcatraziin, kuin Johnston oli. Hänelle vangit olivat "paketteja ja kalustoa", joita saarelle tuli mantereelta, ja hän todellakin piti huolen siitä, että näiden pakettien kanssa kaikki sujui sulavasti. Nykyisin puhutaan paljon vankeinhoidon tavoitteista ja siitä, kuinka vankeja sopeutetaan palaamaan takaisin yhteiskuntaan. Johnstoninilla ei ollut tällaisia korkealentoisia tavoitteita, hänen ainut tavoitteensa oli tehdä vangista kuuliainen eli helposti säilytettävä, vaati se sitten millaisia keinoja hyvänsä.

Kun Al Caponelle oli hänen Alcatraziin saavuttuaan suoritettu kaikki pakolliset alkutarkastukset (52 muun vangin kanssa) ja hän oli saanut vaatteikseen arkipäiväkäyttöön harmaat denimhousut ja paidan, sunnuntaipäiviksi sinisen kokoasun sekä vielä kylmän sään varalle villapäärmeisen toppapuseron, niin vankilanjohtaja Johnston sähkötti oikeusministeri Gummingsille:

"53 PAKKAUSTA KALUSTOA VASTAANOTETTU ATLANTASTA HYVÄSSÄ KUNNOSSA EI KOLHUJA."

Vankilassa noudatettiin tiukkaa kuria ja puuduttavan yksitoikkoista ja tarkkaa päivärutiinia. Capone sopeutui kuitenkin oloihin varsin tyydyttävästi. Hän työskenteli pesulassa mankelinhoitajana. Silti vankilan johtaja Johnston katsoi tarpeelliseksi ottaa Caponen usein nuhdeltavakseen, palauttaakseen hänen mieleensä vankilan säännöt ja rutiinit. Capone pyrkikin noudattamaan Alcatrazissa sääntöjä, sillä hyvän käytöksen myötä sai mm. oikeuden päästä kirjastoon ja tavata sukulaisiaan.

Capone oli opetellut lukemaan nuotteja ja perusti saarelle viisimiehisen orkesterin, jossa hän itse soitti tenoribanjoa. Hän tarjoutui luonnollisesti ostamaan soittimen jokaisella vangille, joka olisi valmis liittymään tähän vankilan omaan orkesteriin.

Capone nostatti muissa vangeissa raivoa, kun hän ei osallistunut näiden järjestämiin, kapinallisiin mellakoihin. Häntä pidettiin pelkurina ja vankilassa kaikuivat huudot "Rotta" ja "Kyttäkätyri".

Pelkuri Al Capone ei suinkaan ollut, vaan hän viisaana näki tilanteen toivottomuuden, eikä siksi halunnut enää pahentaa tilannettaan kapinoimalla. Tämän jälkeen eräs vanki yritti tappaa Caponen, iskemällä häntä raskaalla punnuksella, mutta eräs junarosvo, Roy Gardner, ennätti tönäistä Caponen kumoon iskeytyvän punnuksen tieltä.

Pian tämän jälkeen eräs toinen vanki pääsi yllättäen iskemään saksilla Caponea kaksi kertaa selkään, kun tämä oli moppaamassa pesuhuoneen lattiaa. Capone toipui tästä, maattuaan viikon sairaalassa.

Alcatrazista Capone siirrettiin 6. tammikuuta 1939 Federal Correctional Institution -vankilaan Terminal Islandille, josta hänet laskettiin ehdonalaiseen vapauteen 16. marraskuuta 1939 huonon kuntonsa ja neurosyfiliksen vuoksi heikentyneen todellisuudentajunsa takia.

Alcatraz

Alcatrazin taistelu - Battle of Alcatraz 1946

Tavaton määrä vankeja sai surmansa Alcatrazissa pakoyrityksissä, vankien keskinäisissä kahakoissa ja itsemurhien kautta. Myös vartijoita surmattiin vankilan mellakoissa, kuvassa yllä muistotaulussa yksi heistä, William A. Miller. Hänen kohtalokseen koitui verinen pakoyritys, "Battle of Alcatraz", joka tapahtui Caponen jälkeen seuraavalla vuosikymmenellä, 2.5. - 4.5.1946.

Pakoyrityksen ja mellakan suunnittelivat ja toteuttivat kuusi vankia - Bernard Paul Coy, Joseph Cretzer, Marvin F. Hubbard, Marvin Thompson, Sam Shockley ja Clarence Carnes. Bernard Coy oli pankkiryöstäjä, joka kärsi 25 vuoden tuomiota. Hän laihdutti ennen tätä pakoyritystä itseään niin, että kykeni tunkeutumaan, käyttäen apunaan myös rakentamaansa metallinlevitintä, kaltereiden välitse ja yllätti näin yhden vartijoista, nimeltään Bert Burch. Tältä vartijalta hän sai pistoolin ja avaimet vartijoiden aseiden säilytystiloihin.

Pakoyritys kuitenkin kilpistyi tämän jälkeen alkuunsa, sillä yhdestä vankilan ovesta vangit eivät kyenneet pääsemään ulos, kuten olivat uskoneet kykenevänsä. Itse asiassa juuri William A. Miller esti tässä vaiheessa pakenemisen, ja menetti tässä yhteydessä henkessä. Hänen urhoollisuuttaan ei saa koskaan unohtaa. Vangit eivät suostuneet antautumaan, vaan linnoittautuivat vankilaan ja pitivät selliosastoja hallussaan kahden päivän ajan. Merivoimat saapuivat paikalle ja kukistivat vankien kapinan, pudottelemalla mm. kranaatteja läpi katon. Tässä varsinaiseksi sodankäynniksi muotoutuneessa taistelussa sai surmansa vankien murhaamina kaksi vartijaa, Miller ja Harold Stites - sekä kolme vankia.

Kaksi vankia, Sam Shockley ja Marvin Thompson, teloitettiin myöhemmin vartijoiden surmista.

Alcatraz

Ajan hammas on rappaillut omia jälkiään Alcatrazin selliin marraskuussa 2015 otetussa kuvassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Melina Stathopoulos

Alcatrazin sellit

Selliosastot oli Al Caponen aikana maalattu pinkillä ja punaisella. Vankilanjohtajan mukaan tämä oli tehty vankien mielen piristykseksi. Myöhemmin sellit on maalattu rauhoittavammin, vihrein värein, kuten kuvasta vasemmalla on nähtävissä. Käytävän puoleinen seinä on tehty teräskaltereista, niin että vartijat näkivät kaiken aikaa sisälle selleihin.

Kuvissa on tyypillinen Alcatrazin selli, jollaisia suurin osa vankilan selleistä on. Al Caponelle siirtyminen tällaiseen Alcatrazin karuun vankiselliin on varmasti ollut rankka kokemus, kun kuvan selliä vertaa hänen ensimmäiseen selliinsä Easternissä (katso kuva ja selvitys), joka tähän verrattuna vaikuttaa kuin Disneylandissa olevalta ja ihan epätodelliselta. Ja kun muistetaan myös se, millaisesta ruhtinaallisen ylellisestä siviilielämästä hän oli vankilamaailmaan tullut.

Sellien kaltereissa oli käytetty erikoisterästä, joka kesti hyvin työkalujen käsittelyä. Kukin selli oli yhden hengen selli, kooltaan 2,6 x 1,5 metriä. Hieman sänkyä pidemmällä kopilla oli siten leveyttä vain puolitoista metriä, joten "liikkumatilaa" oli hyvin vähän.

Kuvassa vasemmalla sänky on kiinteästi lattialla, mutta Al Caponen aikana sänkynä oli laveri, joka pystyttiin kääntämään ja kiinnittämään seinään koukuilla. Muuhun kalustukseen kuuluu kokoon taitettava pöytä ja istuin, yksilautainen hylly sellin peräseinällä, pieni pesuallas, vessanistuin ja varjostimella varustettu kattovalaisin.

Valohoitoa ja pimeähoitoa kurittomille

Kurittomille vangeille oli erillisiä kuriosastoja, joissa pahimmat niskoittelut kitkettiin sopivalla koppihoidolla. Johnstonin suunnittelemalla D-osastolla oli "valokoloja", jotka olivat normaalisellejä, mutta sijoitettu erilleen toisistaan niin, että eristyneisyyden ja yksinäisyyden tuntua voitiin äärimmilleen korostaa.

Varsinaisessa Kolossa - rundissa eli eristysosastossa - oli pieniä teräskoppeja, joissa pahimpia häiriköitä säilytettiin täydellisessä pimeydessä niin pitkään, että pahin upittelu ja uppiniskaisuus saatiin kitketyksi. Näiden koppien ainut "sisustus" oli kusinen makuualusta, jonka vartija vei senkin aina aamulla pois. Näiden sellien vessana toimi ns. "itämainen vessa". Se oli aukko lattiassa ja sen saattoi huuhdella vain vartija sellin ulkopuolelta, silloin kun hän sattui muistamaan.

Alcatraz

Vangin perusasuun ovat kuuluneet takki, paita, sadetakki, housut ja kengät. Värimaailma oli siniharmaa. Materiaaleina olivat aluksi villa ja myöhemmin puuvillatekstiili denim eli farkkukangas sekä puuvilla. Pesutiloissa käytettiin kylpyviittaa ja sandaaleja. Vaatetukseen, kuten takkeihin ja paitoihin, oli merkitty vangin numero. Näiltä osiltaan vaatetus oli siten henkilökohtaista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Dhilung Kirat
*Kuvat kyltistä ja sellistä - Copyright Robbi Baba
*Kuva virantoimituksessa surmatusta vartijasta - Copyright Wally Gobetz

Eräitä faktoja Alcatrazin vankilasta

Sellitilat 336 vangille. - Sellejä vankilassa oli/on 336 vangille. Lähelläkään tätä vankimäärää ei yleensä oltu, vaan vankeja oli keskimäärin noin 250. Vankimääränsä puolesta, verrattuna nykypäivän suurvankiloihin, oli kyseessä varsin pieni vankila.

Vankeja vankilassa kautta aikain 1 576. Vankila oli toiminnassa vain 29 vuotta ja kokonaisvankimäärä jäi melko pieneksi.

Naiset Alcatrazissa? Alcatrazissa ei ollut koskaan ainuttakaan naisvankia. Vankilan sisällä ei myöskään ollut koskaan ainuttakaan naista henkilökunnan puolella. Eräät vangit viettivät vankilassa yli 20 vuotta, kuulematta juuri koskaan naisen ääntäkään. Satunnaisesti jonkun naisihmisen (ilakoivasti kiihottavan kiljahduksen taikka naurun?!) äänen saattoi kuulla ulkona, sieltä, missä vankilan henkilökuntaa perheineen asui saarella. Vartijoilla oli saarella asuntoja ja niissä perhettään.

Alvin Creepy Karpis

Alvin "Creepy" Karpis (1907 - 1979) teki sellaisen ennätyksen, että hän oli pisimpään Alcatrazissa, eli 26 vuotta. Tämä vankilan leipomossa työskennellyt mies oli luonteeltaan hyvin riitainen, ja alituiseen tappeluissa muiden vankien kanssa. Lempinimensä "Creepy" hän sai jäätävän ja pelottavan ilmeensä ja maineensa vuoksi. Hänen rikosuransa hakee häikäilemättömyydessään vertaansa. Hän aloitti uransa 10-vuotiaana, myymällä pornografiaa ja toimimalla rikollispomojen juoksupoikana. Hän kuului 1930-luvulla ryöstelleeseen, ja esimerkiksi miljonäärejä kidnappailleeseen rikollisjoukkioon The Karpis-Barker, joka ei hetkeäkään empinyt ampua jokaisen tielleen asettuvan. Näissä surmatöissä tulivat tapetuiksi niin viattomat, sattumalta paikalle osuneet sivulliset kuin seriffitkin. FBI jäljitti viime vaiheessa kaikilla resursseillaan yhteiskunnan viholliseksi numero 1 luokittelemaansa Karpisia, joka lopulta pidätettiin J. Edgar Hooverin johtaman poliisiryhmän toimesta. Elämänsä kymmenen viimeisintä vuotta vapaudessa elänyt Karpis kuoli Espanjassa 1979.
Ylilento
Ylilento

Yhdysvaltain laivaston taitolentoryhmä, Blue Angels ja lento yli Alcatrazin. Vaikka onkin kyseessä laivasto, on sillä käytössään yli 4 000 lentokonettakin. - Kuvat Copyright © Official U.S. Navy Page - Creative Commons.
Kuinka pitkään vangit olivat Alcatrazissa? Alcatraziin lähetettiin rettelijöitsijöitä muista USA:n vankiloista. Noin periaatteessa vanki lähetettiin takaisin normaaliin vankilaan, kun hän oli oppinut käytöstavoille. Näin ollen, ei ollut olemassa mitään varmuutta siitä, että kuinka pitkään jotakuta pidettiin vankilassa - tämän asian päätti täydellisesti henkilökunta. Tavallisesti vanki vietti Alcatrazissa 6 - 8 vuotta. Eräät harvat selvisivät alle viiden vuoden ajalla, mutta yli 200 vankia vietti Alcatrazissa yli 10 vuotta. Eräät heistä viettivät vankilassa yli 20 vuotta, eli heitä ei saatu palautetuksi kuriin. Ennätyksen teki yllä esitelty Alvin "Creepy" Karpis.

Alcatrazin vankien tuomioiden pituudet. Alcatraziin tuotujen vankien tuomion pituus oli tyypillisesti 20 - 25 vuotta vankeutta liittovankilan vankilassa. Huomattavasti lyhyempiäkin tuomioita oli, mutta vastaavasti eräillä oli useita elinkautisia vankeustuomioita ja tuomioiden yhteenlaskettu pituus saattoi olla satojakin vuosia.

Vangin tyypillinen päivä Alcatrazissa. Herätys kellonsoittoon klo 6.30. Seisaalleen asettuminen, vangit laskettiin. Pukeutuminen, sellinsiivous ja marssi ruokalatiloihin aamiaiselle. Paluu selliin ja taas vankien tarkistuslaskenta. Valmistautuminen työpalveluun. Marssi työtehtäviin, järjestäytyminen riviin, tehtävien jako ja vankien määrän tarkistuslaskenta. Marssi työmaalle ja siellä vankien tarkistuslaskenta. Työpäivän kuluessa vankien lukumäärä laskettiin puolen tunnin välein. Paluu työtehtävistä selliosastolle klo 11.30 ja vankien määrän tarkistuslaskenta. Marssi ruokalatiloihin lounaalle. Sieltä takaisin sellitiloihin ja vankien tarkistuslaskenta. Takaisin työmaalle, jossa aluksi vankien määrän tarkistuslaskenta. Työt loppuivat klo 16.30, jonka jälkeen siirryttiin selliosastolle, jossa vankien tarkistuslaskenta. Käynti päivällisellä, paluu sellitiloihin ja tarkistuslaskenta. Ilta selleissä, tarkistuslaskennat puolen tunnin välein. Valojen sammutus klo 21.30 ja sen jälkeen läpi yön, vartijat laskivat vangit tunnin välein. Viikonloppuisin jatkui sama meno, mutta työmaan sijaan käytiin kirkossa ja pihakävelyllä.
Lähteet
The Mitchell Beazley: Kuka teki mitä
Times News: Milk expiration dates, courtesy of Al Capone
TV1 Yle 23.3.2013: Kiehtova maailma: Amerikan valtatie 66
Wikipedia
Hemmings Daily: Al Capone Cadillac sells for $341,000 at RM St. John's
Ocean View Publishing: Al Capone at Alcatraz
John Kobler: Al Capone
Tekniikan Maailma: Al Caponen panssaroitu Cadillac vaihtoi omistajaa
Turun Sanomat, Teemu Holmi: Chicagossa puhaltavat raikkaat tuulet
San Francisco - Alcatraz: Cellhouse - Battle of Alcatraz
http://www.alcatraz101.com/ - ALCATRAZ FACTS AND FIGURES