Tunturisuden sivut
Vasemmalta "Cupido ja Psykhe", Eduard Steinbrück (1802 - 1882) - "Cupido ja Psykhe", painokuva 1876.
"Amor ja Psykhe lapsina", William-Adolphe Bouguereau (1825 - 1905) - "Cupido ja Psykhe", Guillaume Seignac (1870 - 1924).
Amorin nuolen lävistämä sydän AMOR ja PSYKHE

Amorin ja Eroksen yhteydessä on muistettava mytologian taruston jumalainen kaunotar Psykhe. Amorin äiti Venus (toisessa versiossa Eroksen äiti Afrodite) oli kateellinen Psykhelle tämän kauneuden vuoksi ja pyysi siksi poikaansa ampumaan tähän nuolen niin, että Psykhe rakastuisi joko eläimeen tai maailman surkeimpaan mieheen. Amor teki työtä käskettyä, mutta satutti ehkä omalla nuolellaan itsensä - joka tapauksessa hän rakastui palavasti Psykheen, heti tämän nähtyään.

Myös Psykhe rakastui intohimoisesti Amoriin. Moninaisten, hankalienkin vaiheiden jälkeen pari sai toisensa ja heille syntyi yhteinen lapsikin Hedone (mielihyvä, halu, himo). Myös Venus ja Psykhe saavuttivat, tosin vastahakoisesti, jonkinlaisen rauhantilan.

Amor
Eros ja Psykhe

William-Adolphe Bouguereau (1825 - 1905): Psykhen ryöstö.

Psykhe ja Amor

William-Adolphe Bouguereau (1825 - 1905): Psykhe ja Amor.
Kupidon lentosuukot

Amorin nuolen lävistämä sydän Apuleius: AMORIN ja PSYKHEN TARINA

Olipa kerran eräässä maassa kuningas ja kuningatar. Psykhe, tämän avioparin nuorin tytär oli niin kaunis, että itse Venus tuli kateelliseksi; jumalatar lähetti sen vuoksi maan päälle poikansa Amorin saamaan toimeksi, että Psykhe rakastuisi arvottomaan lurjukseen, mutta kun Amor näki Psykhen, hän rakastuikin itse.

Oraakkelin avulla hän järjesti asiat siten, että vanhemmat lähettivät tytön pois, ja sijoitti Psykhen sen jälkeen ihmeelliseen palatsiin, missä hänellä oli tämän kanssa helliä kohtauksia yön pimeydessä, mutta hän varoi tarkoin, ettei Psykhe koskaan saisi nähdä hänen jumalallista olemustaan. He siis elivät onnellisina kotvan aikaa, mutta Psykhen molemmat sisaret kadehtivat hänen onneaan ja uskottelivat hänelle, että hänen rakastettunsa saattoi olla hirviö.

Eräänä yönä, jolloin Amor oli nukahtanut, Psykhe otti sen vuoksi lampun ja valaisi sillä Amoria, mutta nähdessään tämän yllättävän kauneuden hän hätkähti ja pisara öljyä tipahti nukkujan ylle ja herätti tämän. Amor jätti silloin heti Psykhen eikä enää palannut.

Katuvaisena ja murheellisena Psykhe lähti vaeltamaan, etsiäkseen kadotettua rakastettuaan ja hädissään hän rukoili monia jumalia ja lopulta Venusta, joka kuuli hänen rukouksensa, mutta ei ollut siihen halukas suostumaan.

Hän antoi sen vuoksi Psykhelle monia mahdottomia tehtäviä, joista ensimmäinen määräsi hänet lyhyessä ajassa lajittelemaan korkean kasan erisuuruisia jyviä. Tässä työssä tulivat tietenkin muurahaiset Psykhen avuksi.

Kestettyään joukon muita koettelemuksia Psykhe sai vihdoin tehtäväkseen laskeutua manalaan hakemaan korillisen kauneutta Proserpinalta, mutta kun hän hyvin suoritetun työn jälkeen aukaisi korin, sieltä ei löytynytkään elämän kauneutta, vaan kuolema, ja hän vaipui mitä syvimpään uneen.

Nyt puuttui kuitenkin Juppiter asiaan. Hän kutsui perheneuvoston koolle ja määräsi, että Psykhe otettaisiin kuolemattomien seuraan, minkä jälkeen Olympoksella järjestettiin heti häät Amorin ja Psykhen välillä. (Alf Henrikson: Antiikin tarinoita II Osa - WSOY)
Venus ja Cupido
Cupido "Amor ja Psykhe" - englantilainen taidemaalari William Etty (1787 - 1849) Cupido Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Public domain
Cupido ja Psykhe
Cupido Cupido ja Psykhe - Guillaume Seignac (1870 - 1924)
Viattomuus

Viattomuus - Guillaume Seignac (1870 - 1924)

Psykhe

Psykhe ja Amor- italialainen Ippolito Buzzi (Buzio) (1562 - 1634)

Marmoriveistos, koottu ja muotoiltu kahdesta miesveistoksesta - Museo Nazzionale Romano (Palazzo Altemps).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Martin Senftleben
Psykhe ja Amor

Psykhe ja Amor - Friedrich Paul Thumann (1834 - 1908)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright sofi01


Psykhe ja Amor

Cupido Psykhe ja Amor
Psykhe

Psykhe avaa kultalipasta - englantilainen John William Waterhouse (1849 - 1917)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright sofi01
*** tunturisusi.com linkit ***