Tunturisuden sivut
Cupido ja Psyche
Cupido Cupido ja Psyche - Eremitaasi, Pietari, Venäjä - kuva yllä.

All rights reserved
*Kuva - Photo Copyright © Flickr/Terry Wong
Photo used with permission.


"Zefiirit kuljettavat Psykheä - Psyche Transported by the Zephers" - John Gibson (1790 - 1866) - kuva oikealla.

Apuleius: AMORIN ja PSYKHEN TARINA

Olipa kerran eräässä maassa kuningas ja kuningatar. Psykhe, tämän avioparin nuorin tytär oli niin kaunis, että itse Venus tuli kateelliseksi; jumalatar lähetti sen vuoksi maan päälle poikansa Amorin saamaan toimeksi, että Psykhe rakastuisi arvottomaan lurjukseen, mutta kun Amor näki Psykhen, hän rakastuikin itse.

Oraakkelin avulla hän järjesti asiat siten, että vanhemmat lähettivät tytön pois, ja sijoitti Psykhen sen jälkeen ihmeelliseen palatsiin, missä hänellä oli tämän kanssa helliä kohtauksia yön pimeydessä, mutta hän varoi tarkoin, ettei Psykhe koskaan saisi nähdä hänen jumalallista olemustaan. He siis elivät onnellisina kotvan aikaa, mutta Psykhen molemmat sisaret kadehtivat hänen onneaan ja uskottelivat hänelle, että hänen rakastettunsa saattoi olla hirviö.

Eräänä yönä, jolloin Amor oli nukahtanut, Psykhe otti sen vuoksi lampun ja valaisi sillä Amoria, mutta nähdessään tämän yllättävän kauneuden hän hätkähti ja pisara öljyä tipahti nukkujan ylle ja herätti tämän. Amor jätti silloin heti Psykhen eikä enää palannut.

Katuvaisena ja murheellisena Psykhe lähti vaeltamaan, etsiäkseen kadotettua rakastettuaan ja hädissään hän rukoili monia jumalia ja lopulta Venusta, joka kuuli hänen rukouksensa, mutta ei ollut siihen halukas suostumaan.

Hän antoi sen vuoksi Psykhelle monia mahdottomia tehtäviä, joista ensimmäinen määräsi hänet lyhyessä ajassa lajittelemaan korkean kasan erisuuruisia jyviä. Tässä työssä tulivat tietenkin muurahaiset Psykhen avuksi.

Kestettyään joukon muita koettelemuksia Psykhe sai vihdoin tehtäväkseen laskeutua manalaan hakemaan korillisen kauneutta Proserpinalta, mutta kun hän hyvin suoritetun työn jälkeen aukaisi korin, sieltä ei löytynytkään elämän kauneutta, vaan kuolema, ja hän vaipui mitä syvimpään uneen.

Nyt puuttui kuitenkin Juppiter asiaan. Hän kutsui perheneuvoston koolle ja määräsi, että Psykhe otettaisiin kuolemattomien seuraan, minkä jälkeen Olympoksella järjestettiin heti häät Amorin ja Psykhen välillä. (Alf Henrikson: Antiikin tarinoita II Osa - WSOY)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright © boomcha7
Cupido ja Psyche
Cupido ja Psyche Cupido Eros ja Psykhe

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright © lundrah.sawson

Takaisin galleriaan.
*** tunturisusi.com linkit ***