Tunturisuden sivut
Cupido
Cupido Cupido eli Amor - "Rakkaus uhkaa - L'Amour menaçant" - Étienne Maurice Falconet (1716 - 1791)

Ensimmäinen terrakottaversio ranskalaisen kuvanveistäjä Étienne Falconetin Cupido-aiheesta esiteltiin Pariisin Salongissa 1755, ja ensimmäisen marmoriveistoksen siitä tilasi Jeanne-Antoinette Poison eli markiisitar Madame de Pompadour, Ludvig XV:n rakastajatar, Pariisin-residenssinsä Hôtel d'Évreux'n (nyk. Elysée-palatsi) puutarhan Rakkauden temppeliin.

Veistos esiteltiin vuonna 1757 ja se saavutti heti suunnattoman huomion ja menestyksen. Alkuperäinen teos on Louvren museossa, Pariisissa. Veistoksesta tilattiin ja toteutettiin lukuisia kopioita, joita aluksi teki itse kuvanveistäjä Falconet. Itse markiisitar de Pompadourkin lumoutui niin pieneen Amoriin, että hän tilasi Falconetilta itselleen toisen - toinen oli sittemmin eteishallissa, toinen puutarhassa.

Yksi kopioista on kuvassa ylhäällä, kreivi Stroganoville toimitettu kopio, joka nykyisin on Eremitaasin kokoelmissa Pietarissa, Venäjällä. Yhden kopion sijaintipaikka on Rijksmuseum Amsterdamissa.

Veistos esittää pientä, istuvaa, noin kuuden vuoden ikäistä poikaa, Cupidoa eli Amoria, rakkauden jumalaa. Tällä lapsosella on pienuudestaan huolimatta suuret, jumalalliset kyvyt ja voimat. Veistoksella on ollut jo 1700-luvulla monta lempinimeä ja pysyväksi niistä on vakiintunut "L'Amour menaçant", jonka mukaan rakkaus uhkaa. Cupido eli Amor uhkaa juuri joitakuita rakkaudella.

Veistos on nimetty näin niiden parin arvoituksellisen Voltairen säkeen mukaan, jotka on kirjoitettu veistoksen jalustaan. "Qui que tu sois, voicy ton Maitre - Il l'est, le fut, ou le doit être". "Kuka hyvänsä olet, minä olen herrasi...joten varo rakkautta." Uhkaa ei pienen Amorin kasvoilta kuitenkaan löydä oikein etsimälläkään, sen sijaan paljon lempeää hymyä ja kujeellisuutta. Tuskinpa tässä onkaan kyse mistään pahasta uhasta, pikemminkin lähestyvästä onnesta.

Lukemattomat taiteilijat ovat vuosisatojen ajan yrittäneet vangita taideteoksiinsa Amorin veijarimaista olemusta. Falconet, jos kuka, on onnistunut tässä täydellisyyttä hipovasti. Virtuoosimaisen taidokkaasti veistetyn Amorin salaperäisillä kasvoilla häilyy hieman ilkikurinen, jollei peräti röyhkeän varma veijarihymy ja sormi on kohonnut huulille miettivästi hiljentämään ja varoittamaan kaikkia - shhh! - nyt rakkaus uhkaa! Samalla Amorin toinen käsi jo hamuaa vitriinistä nuolta, jota kukaan sen kohteeksi joutunut ei kykene väistämään. Tarkka havaintojen tekijä huomaa, että Amorin jousta ei jostakin syystä kuitenkaan näy missään laisinkaan. Tässä veistoksessa eloton ja kuollut marmori on pehmentynyt ja aaltoilevine, kiharoine hiuksineen Cupido eli Amor on kuin elävä. (Lähteenä mm: Angloinfo: Treasures of the Louvre: L’Amour Menaçant, Étienne-Maurice Falconet)

All rights reserved
*Kuva yllä - Photo Copyright © Flickr/Constantine Zuev
*Kuva oikealla - Photo Copyright © Flickr/Samad Belfkira
Photos used with permission.
Cupido
Cupido
Rakkaus uhkaa?! Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Antonio Zugaldia
Cupido
Shhhh!

Takaisin galleriaan.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Anca Mosoiu
*** tunturisusi.com linkit ***