Tunturisuden sivut
Cupido
Cupido "Amor Vincit Omnia" - italialainen Caravaggio eli Michelangelo Merisi (1571 - 1610).

Caravaggion tyylille ovat ominaisia valojen ja varjojen voimakkaat kontrastit. Tämä tyylikeino on nähtävissä jo hänen varhaisimmassa tilaustyössään, sarjassa isokokoisia töitä Pyhän Matteuksen elämää kuvaavassa maalaussarjassa, jonka hän teki Roomassa sijaitsevan San Luigi dei Francesi-kirkon kappeliin. Yhdessä niistä, Pyhän Matteuksen kutsumuksessa, näkymän synkkyyttä lievittää dramaattisella tavalla valokeila, joka lankeaa suoraan pyhimyksen päälle.

Caravaggion tapa tulkita uskonnollisia aiheita ehdottoman realistisesti herätti aikanaan voimakasta paheksuntaa. Caravaggion pyrkimyksenä oli tuoda uskonnolliset kokemukset lähemmäksi ihmisten tavallista elämää.

Sama pyrkimys realismiin näkyy hänen Cupidossaan. Cupido ei liihottele jossakin ylhäällä, vaan hän on laskeutunut keskellemme. Kirkkaasti valaistuna, suuren tavaran paljouden keskellä, Cupido on kuin juuri hypähtämässä ulos maalauksesta, pöydältä, meidän seuraamme. Hänen siipensä ovat tummat, eivät enkelin vaan kotkan siivet. Caravaggion Cupido ei ole niin idealisoidun ja hempeän kaunis, kuin useimpien muiden taiteilijoiden kupidot. Hän tuntuu äärimmäisessä realistisuudessaan tavalliselta pojalta, joka voisi tulla milloin vain kadulla vastaan.

Cupido
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Public domain


Cupido Takaisin galleriaan.
Cupido
*** tunturisusi.com linkit ***