Tunturisuden sivut
Hermaphroditus - John Henry Foley
All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright © Paul Murray
Photo used with permission.


"Hermafroditos" - pronssiveistos 1851 - John Henry Foley (1818 - 1874)

Kuvanveistäjä John Henry Foley mainitaan usein lyhyesti nimellä JH Foley. Dublinissa syntyneenä hän oli irlantilainen, mutta työskenteli kuvanveistäjänä Lontoossa. Hänet tunnetaan virallisen kaltaisista ja juhlavista muotokuvaveistoksista, kuten kuningatar Viktorian puolisoa, prinssi Albertia esittävästä muistoveistoksesta. Foley herätti huomiota jo lapsuudessaan suurilla piirtäjäntaidoillaan ja hänen taideopintonsa sujuivat lukuisten palkintojen siivittäminä ja ajan parhaissa oppilaitoksissa, kuten Royal Academy'ssa, Lontoossa.

Hermaphroditus - John Henry Foley

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Jon Whitton
Photo used with permission.
Foleyn hermafrodiitti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © deadmanjones


Foleyn pönäköitä merkkihenkilöitä esittävien veistosten lomassa ja joukossa hänen luomansa hermafrodiittiveistos tuntuu varsin poikkeavalta. Sekin on kuitenkin alunalkaen veistetty tämän pönäkän merkkihenkilökaartin seuraan ja iloksi, sillä alkuperäinen veistos esiteltiin Westminster Hall'issa vuonna 1844.

Veistos kilpaili tällöin pääsystä kaunistamaan Westminsterin palatsia eli parlamenttitaloa. Foley oli siten tätä aihetta työstäessään 26-vuotias.

Pronssiversio näki päivän valon Crystal Palace'n suuressa näyttelyssä vuonna 1851. Sen toi esille Royal Shakespeare Company'n puolesta Mr Alfred Bullard, ja tapahtumapaikkana oli Stratford Lontoossa.
Jos kuvanveistäjä ei itse olisi nimennyt veistostaan hermafrodiitiksi, niin katsojalta asia saattaisi jäädä ehkä huomaamatta. Hiukset ja kasvojen piirteet ovat kyllä hieman kuin naisella. Naisellisia rintoja on tuskin lainkaan, siis ei laisinkaan, mutta ehkä feminiinisyydestä kertovat jotkin lantion kaarteet, jos työtä alkaa oikein tarkasti sormi suussa tutkia. Eräänlaisen häveliäisyyden merkkinä on lehtikin siellä jossakin.

Ehkä veistoksen pieneen puritaanisuuteen on vaikuttanut kuningatar Viktorian aikakauden, viktoriaanisen ajan siveellinen tukahtuneisuus. Silti lopputulos on toki kaunis, mitä muuta se voisikaan olla, kun työn on toteuttanut yksi aikansa merkittävimmistä kuvanveistäjistä.

Hermaphroditus - John Henry Foley

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © GethinThomas
Photo used with permission.


Veistos lahjoitettiin Bancroft Gardens -puutarhaan vuonna 1932. Sijaintipaikka Bancroft Gardens, Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Englanti.
Hermaphroditus - John Henry Foley
"Hermafroditos" - pronssiveistos 1851 - John Henry Foley (1818 - 1874) Cupido All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Nicholas Kaye
Photo used with permission.
Hermaphroditus
Amorin nuolen lävistämä sydän "Hermafroditos ja Salmakis" - pronssiveistos - Royal Baths (Lazienki Królewskie) Park, Varsova, Puola

Yksi antiikin mytologian lukuisista, kuuluisista rakkaustarinoista on Salmakiksen ja Hermafroditoksen rakkaustarina. Kaikkien mytologian tarinoiden mukaisesti sekin piti sisällään hyvin poikkeuksellisiakin piirteitä. Miten tässä rakkauskamppailussa kävi, kun Salmakis sokaistui pojan kauneudesta - tempaudu mukaan näihin satumaisiin tunnelmiin ja klikkaa alle.

Hermafrodiitit Hermafroditoksen syntytarina: Rakkaudennälkäinen najadi-nymfi Salmakis kohtaa viattoman pojan lähteellään Anatoliassa.
Cupido All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Bartosz Morag
Photo used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***