Tunturisuden sivut
Ganymedes
Kuvassa yllä Ganymedes - Lake Zurich, Itävalta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Ganymedes - Lake Zurich, Itävalta - Copyright © vapourtrails


Cupido ZEUS - GANYMEDES

Ganymedes oli kreikkalaisessa mytologiassa Troijasta kotoisin oleva jumalainen heeros. Homeros kuvaili häntä kaikkein kauneimmaksi kaikista kuolevaisista. Ganymedeen isä oli Dardanian kuningas ja Erikhthonioksen ja Astyokhen poika, nimeltään Tros ja hänen äitinsä oli najadi eli makean veden nymfi, nimeltään Kallirhoe.

Ganymedeen ja Zeuksen kohtalot liittyivät toisiinsa niin, että Zeus, joka oli ylijumala, sekä taivaan, tuulen, pilvien, sateen ja ukkosen jumala, rakastui palavasti Ganymedeehen. Saadakseen tämän omakseen, rakastajakseen ja juomanlaskijakseen Olympos-vuorelle, Zeus muunsi itsensä kotkaksi ja ryösti kotkana pojan itselleen. Ryöstö tapahtui kreikkalaisen mytologian pyhällä Ida-vuorella, Fryygiassa lähellä Troijaa. Toisen tarumuunnelman mukaan Zeus ei muuntanut itseään kotkaksi, vaan lähetti kotkan ryöstöretkelle. Kotka kuljetti pojan Olympokselle.

Zeus ja Ganymedes

"Ganymedes" - Bargellon palatsi, Firenze, Italia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Ganymedes - Bargellon palatsi, Firenze, Italia - Copyright © sp!ros


Zeus ja Ganymedes

"Ganymedes" - Rooma, Italia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Ganymedes - Rooma, Italia - Copyright © Karl Monaghan
Ganymedes

"Ganymedes" - Sijaintipaikka on Pariisissa hotellin, l'hôtel de Béhague aula. Hotelli on nykyisin Romanian suurlähetystö. Hotelli-nimestään huolimatta vuonna 1866 tehty rakennus on palatsimainen.

All Rights Reserved
*Veistos yllä - Ganymedes - Copyright © Dionys DellaLuce
Photo used with permission.


Ganymedes juomanlaskijana

Homeroksen eepoksen, Iliaan mukaan Zeus lahjoitti Ganymedeen isälle korvauksena hienoja hevosia, samoja, jotka kuljettavat kuolemattomia ja jumalia, kuten Hermestä. Olympoksella Zeus lahjoitti Ganymedeelle myös ikuisen nuoruuden ja ikuisen elämän eli kuolemattomuuden. Ganymedeestä tuli samalla Olympoksen jumalten juomanlaskija ja hän näin korvasi tehtävää hoitaneen nuoruuden jumalattaren, Zeuksen ja Heran tyttären, nimeltään Hebe - joka meni naimisiin Herakleen kanssa.

Kaikki muut jumalat Olympoksella ihastuivat Ganymedeehen, paitsi Zeuksen vaimo Hera, joka koki nuorukaisen kilpailijakseen.

Ganymedes tähtitaivaalla

Myöhemmin Zeus asetti Ganymedeen taivaalle Vesimiehen (Aquarius) tähdistöksi, joka assosioituu Kotkan (Aquila) tähdistöön.

Ganymedes

"Ganymedes" - Napolin arkeologinen museo, Italia - kopio, toinen vuosisata jaa. - helleeninen malli 300-luvulta eaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Martin Senftleben
Ganymedes veden turvaajana

Jälkeenpäin Ganymedeetä on kunnioitettu myös Niilin lähteiden, jotka antavat elämän ja hedelmällisyyden, geniuksena eli suojelevana henkenä. Näin hänen jumaluutensa muuttui, jumalten viininlaskijasta maan päällä virtaavan veden turvaajaksi.

Rakkauden soihtu

Sokrateen mukaan Zeuksen rakkaus Ganymedeehen oli luonteeltaan ei-seksuaalista - rakkaus kohdistui henkisenä soihtuna sieluun, mieleen ja luonteeseen. Tähän viittaa nimen Ganymedes etymologia - ganu, saada iloa ja nautintoa, med, mieli.

Zeus ja Ganymedes

"Ganymedes" - Eremitaasi, Pietari, Venäjä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Ganymedes - Eremitaasi, Pietari, Venäjä - Copyright © Andrew Bossi


Ganymedes

Amorin nuolen lävistämä sydän Ganymedes taidekulttuurissa

Ganymedeen taru on vuosisatojen ajan kiehtonut lukuisia, maailman kautta aikain parhaita säveltäjiä, kirjailijoita, runoilijoita, kuvanveistäjiä ja taidemaalareita. Tällä sivulla muutamia näistä figuratiivisten taiteilijoiden, veistäjien ja maalareiden, mestarillisista toteutuksista.
Ganymedes
"Ganymedes" - ranskalainen Jean-Pierre Granger (1779 - 1840) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Public domain.

Amorin nuolen lävistämä sydän Ganymedes Ganymedes taidetta
*** tunturisusi.com linkit ***