Tunturisuden sivut
"Hylas ja nymfit" - maalaukset yllä.
Hylas ja nymfi
"Najadi - Hylas ja nymfi" - englantilainen John William Waterhouse (1849 - 1917) - kuva yllä.

Amorin nuolen lävistämä sydän HYLAS ja HERAKLES

Hylas on kreikkalaisessa mytologiassa nuorukainen, jonka ystäviin kuuluu Herakles (roomalaisilla Herkules) - kreikkalaisen mytologian sankarihahmo, Zeuksen poika ja puolijumala, joka suoritti 12 urotyötä ja liittyi kuoltuaan jumalten joukkoon. Itse asiassa Herakles ei ollut vain Hylaksen ystävä, vaan nämä kaksi olivat rakastavaisia. Runoilija Theocritus kirjoitti 300 eaa. ylistävästi näiden kahden kauniista rakkaudesta.

Hylas

"Hylas" - englantilainen Henry Albert Pegram (1862 - 1937)

Hylas

"Hylas ja najadit, veden nymfit" - englantilainen William Etty (1787 - 1849).
Hylas

"Hylas" - italialainen barokkimaalari Baldassare Franceschini (1611 - 1689).

Hylas tunnetaan erityisestä kauneudestaan, jonka hän oli perinyt äidiltään - ja voimastaan, jonka hän oli perinyt isältään. Herakles koulutti hänestä sankarillisen soturin ja taistelijan ja johdatteli hänet rakkauden poluille. Najadien seurassa Hylaksesta tuli palvottu rakkauden kohde ja suuri rakastaja.

Amorin nuolen lävistämä sydän Herakles - sankari, heeros

Herakleen kaksitahoisuus, inhimillisyys ja jumaluus, näkyy hänen kultissaan. Auttajana ja liittolaisena Herakles oli antiikin ajan ihmiselle hyvin läheinen, paljon läheisempi kuin kukaan jumalista. Hän oli pelastaja vaaroista, johtaja vaikeilla teillä, demonien torjuja, hyvyyden, miehuullisuuden ja kunnon esikuva. Herakleen palvonta levisi yli koko antiikin maailman aina kelttiläisille kansoille asti.

Vanhimpana ja tunnetuimpana heeroksena Herakles on ollut esikuvana paikallisten heerosten kulttia luotaessa. Hän myös luovutti omia piirteitään toisille sankareille. Siten Theseuksesta tuli "toinen Herakles" ja Ateenan kansallissankari. Muita Herakleen rinnalle kohoavia pääsankareita oli Akhilleus, jota palvottiin Pontoksen rannoilla ja Thessaliassa. Odysseusta palvottiin Arkadiassa ja Aineiasta Troaksessa. Homeroksen eepokset ja muut eeppiset runoelmat pitivät sankarit jatkuvasti kansan muistissa.

Hylas ja Herakles

"Hylas ja Herakles" - Malcolm Lidbury.

Cupido Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Pinkpasty
Amorin nuolen lävistämä sydän Argonautit

Argonautit olivat kreikkalaisen mytologian sankarijoukko, joka tunnetaan varsinkin Argo-laivalla ennen Troijan sotaa tekemästään argonauttien retkestä. Argo oli kreikkalaisessa mytologiassa laiva, jolla Iason ja argonautit purjehtivat Kolkhiiseen ryöstämään lohikäärmeen vartioimaa kultaista oinaan taljaa. Argon rakensi Argos, Friksoksen poika.

Yksi sankarijoukon sankareista oli Herakles. Herakles otti Hylaksenkin mukaansa Argolle ja näin myös Hylaksesta tuli argonautti.

Hylas

"Hylas ja nymfit" - yksityiskohta - John William Waterhouse.

Amorin nuolen lävistämä sydän Viehtymys nymfeihin - najadien kidnappaus

Hylas oli erityisen viehtynyt nymfeihin, ja erityisesti vesien nymfeihin, najadeihin.

Nymfit koituivat myös Herakleen ja Hylaksen rakkaustarinan tuhoksi. Kun sankarikaksikko oli matkaamassa Argolla, niin nymfit kidnappasivat Hylaksen. Tämä luonnollisesti sai Herakleen tuntemaan pohjatonta, raastavaa ikävää ja kaipuuta.

Herakles lähti siitä paikasta etsimään rakastettuaan kaikkialta maailman mailta ja meriltä, mutta ei suureksi surukseen löytänyt Hylasta koskaan. Hylas oli ihastuttavan suloisten najadien seurassa jo rakastunut pohjattomasti heihin ja jäi heidän seuraansa, nymfien kauneuden ja rakkauden sokaisevasti lumoamana.

Cupido Cupido

Hylas

"Hylas" - marmoriveistos, ruotsalais-yhdysvaltalainen kuvanveistäjä Carl Milles (1875 - 1955) - Millesgården, Ruotsi.

All rights reserved
*Kuva - Copyright - Photography by © Flickr/Hans "maurice flower"
Photo used with permission.
Hylas
Amorin nuolen lävistämä sydän "Hylas" - marmoriveistos, ruotsalais-yhdysvaltalainen kuvanveistäjä Carl Milles (1875 - 1955) - Millesgården, Ruotsi.

Hylas Millesille omistetussa museossa - istumassa kuvan oikeassa laidassa, pylvään takana.
Cupido All rights reserved
*Kuva - Copyright - Photography by © Flickr/Hans "maurice flower"
Photo used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***