Tunturisuden sivut
Itkevä enkeli
Itkevä enkeli
Enkeli Itkevä poikaenkeli - Valko-Venäjän suojelusenkeli Kyynelten saarella

Minskissä, Valko-Venäjän pääkaupungissa vuodattaa lohduttomasti kyyneleitään poikaenkeli, joka on kohotettu Afganistanin sodassa kuolleiden 771 valkovenäläisen sotilaan muistoksi. Enkeliveistos sijaitsee pienellä Kyynelten saarella, Svisloch-joella, ja sinne pääsee Vanhasta kaupungista kaarevaa kävelysiltaa pitkin. Saaren keskellä kohoaa kappeli neljällä sisäänkäynnillä. Muistosaaren rakennustyöt laitettiin alulle vuonna 1988.

Sota, jota Kyynelten saari muistaa ja kunnioittaa, oli yhdeksänvuotinen Neuvostoliiton ja Afganistanin välillä vuosina 1979 - 1988 käyty sota. Tämä sota oli tuloksiltaan täysin katastrofaalinen Neuvostoliitolle.

Muistosaaren nimi on Kyynelten saari, mutta virallisesti Rohkeuden ja surun saari. Kappelin perustassa ovat tässä sodassa kaatuneita valkovenäläisiä sotilaita surevien äitien, sisarten ja leskien figuurit. Neljässä alttarissa ovat kaikkien 771 valkovenäläisen sankarivainajan nimet. Enkelipoika, suojelusenkeli, itkee siksi, että hän ei kyennyt suojelemaan näitä sotilaita, jotka menettivät henkensä tuossa sodassa. Muistosaaren arkkitehtuuri veistoksineen syntyi kuvanveistäjä J. Pavlovin johdolla usean taiteilijan yhteistyönä. Muistosaaren rakennustyöt ajoittuvat vuosiin 1988 - 1996. Muistomerkki vihittiin käyttöön 3. elokuuta 1996.

Lukemattomat ihmiset käyvät hiljentymässä tällä hyvin koskettavalla muistoalueella. Valkovenäläisille ja venäläisille paikka on pyhä, sillä sodasta jäivät molempien maiden historiaan syvät arvet.
Veistokseen liittyy pieni lisätarina. Tarkemmin enkeliä katsomalla voi nähdä, että osa veistoksesta hohtaa erivärisenä. Tämä liittyy Valko-Venäjän moderniin kansanperinteeseen. Juuri avioituneet naiset käyvät hääpäivänään tällä muistoalueella, ja ohimennen koskettavat enkeliä tiettyyn paikkaan. Tämä vaikuttaa ja auttaa uskomuksen mukaan siinä, että nuori pari on saava lapsia.

http://comtourist.com/travel/minsk/minsk-monuments/ - Minsk monuments
http://www.lonelyplanet.com/ - Island of Tears
Wikipedia: Kyynelten saari

Enkeli angel All rights reserved
*Kuvat Copyright © Flickr/Grete Howard
Photos used with permission.


Kyynelten saaren teokset on suojattu Valko-Venäjän tekijänoikeuslain perusteella, koska tekijänoikeus on voimassa kaikkien teoksen suunnitelleiden arkkitehtien, kuvanveistäjien yms. elinaikana ja 50 vuotta heidän kuolemansa jälkeen. Tekijänoikeuksiin liittyvän lainsäädännön (tekijänoikeuslain (1961/404) 25 §) mukaan tällä muistosaarella olevien taideteosten kuvia saa käyttää arvostelevassa, tieteellisessä ja erityisesti informatiivisessa esityksessä.
Itkevä enkeli
Itkevä enkeli
Enkeli Itkevä poikaenkeli - Valko-Venäjän suojelusenkeli Kyynelten saarella Enkeli angel All rights reserved
*Kuvat Copyright © Flickr/Cold War Warrior
Photos used with permission.
Kyynelten saari
Enkeli Kyynelten saari - kaarisilta ja muistokappeli Enkeli angel Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Flickr/Dennis Jarvis
Kyynelten saari
Enkeli Kyynelten saari - kaarisilta ja muistokappeli Enkeli angel Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Flickr/Rob
Kyynelten saaren itkevä enkeli
Enkeli Kyynelten saaren itkevä poikaenkeli Enkeli angel All rights reserved
*Kuva - Copyright
© Flickr/Treflyn Lloyd-Roberts

Photo used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***