Tunturisuden sivut
Enkeliviulistit
Enkeliviulistit soittavat musiikin suojeluspyhimykselle, Pyhälle Cecilialle. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - ja alempana osa John William Waterhousen maalauksesta, jossa enkelit soittavat Pyhälle Cecilialle Copyright © rocor
Muusikko ENKELTEN SOITTO - TAIVASTEN MUSIIKKI

Enkelit ovat musikaalisia ja soittavat monenlaisia instrumentteja. Thomas Carlyle on sanonut, että enkeleiden musiikki on kuin heidän puhettaan ja kieltään. Enkelit kommunikoivat monin tavoin Jumalan ja ihmisten välisissä yhteyksissä, puhuen, kirjoittaen, rukoillen, äänettömästikin - ja yksi keinoista on musiikki.

Useat suurimmat säveltäjät ovat säveltäneet musiikkia, joka kumpuaa enkeleiden maailmasta.

Enkelit soittavat toki kaikkia mahdollisia instrumentteja, mutta erityisesti heidän soittimiaan ovat enkelitorvet, pasuunat, trumpetit, luutut, taivaalliset harput, sekä viulut ja vaikkapa kellot, koska jo laulussakin lauletaan Kuule kellot enkelten. Enkelten soittamiseen on raamatunkin teksteissä useita viittauksia. Ilmestyskirjan luvuissa 8 ja 9 kerrotaan seitsemästä enkelistä, jotka soittivat trumpetteja Jumalan edessä.

Angelique - enkeliluuttu

Aivan erityinen enkelisoitin on enkeliluuttu. Se on kaksikaulainen luuttu, jonka alemmassa päässä on kymmenen kieltä ja ylemmässä kuusi. Ylemmät kielet soivat vapaasti ilman kaikukoppaa. Nimitys enkeliluuttu on peräisin 1600- ja 1700-luvuilta.

Kupido ENKELTEN LAULU

Enkelit toki myös laulavat, sekä yksiäänisesti, mutta myös kuoroina. Ei ole maailmassa kauniimpaa ja täydellisempää sointia ja harmoniaa, kuin on moniäänisen enkelikuoron laulussa.

Laulaminen on itse asiassa enkeleiden perustehtäviä. Enkelit laulavat Jumalalle kiitosta ja ylistystä. Enkeleiden laulun sanotaan olevan kuin eräänlaista maailmankaikkeuden alkuhyrinää, onnellisena kiirivää kaikua, joka yhtyy sfäärien sinfoniaan. Enkelten laulua kuvataan korkeaksi ja eteeriseksi, lämpimäksi avaruusmusiikiksi ja sitä, kuten koko taivaan musiikkia, voi pitää maailman synnyn peruskohinana ja alkuräjähdyksen kaikuna.

Yksin laulavista enkeleistä kertoo islamilainen traditio, että arkkienkeli Gabriel kykenee laulamaan ylistyslauluja Jumalalle yli tuhannella eri kielellä.

Juutalaisen tiedon mukaan enkelit laulavat ylistyslaulujaan Jumalalle vuorokauden jok'ikisenä hetkenä. Kun Mooses oli opiskelemassa Jumalan kanssa yli 40 päivän ajan, niin hän tiesi kaiken aikaa ajankulun ja kellonajan siitä, miten enkeleiden lauluvuorot säännöllisin ajoin vaihtuivat.

Mormonien mukaan, kun Jumala istuu valtaistuimellaan, niin hän on kaiken aikaa laulavien ja lauluillaan häntä ylistävien enkeleiden ympäröimä.

Hindujen opin mukaan enkelit laulavat ylistyslaulujaan kaikkialla siellä, missä kunnioitetaan naista.

Jotkut enkelit toimivat enkelten laulaessa kuoronjohtajina. Tällainen tehtävä oli esimerkiksi Luciferilla, arkkienkelillä, joka sitten karkotettiin taivaasta siksi, että hänestä tuli liian ylpeä ja vallanhaluinen.

Enkelimuusikko

Yksityiskohta, enkeli maalauksesta, jossa Neitsyt Maria kahden soittavan enkelin kanssa. Raffaellino del Garbo (1476 - 1527).

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Peter
Photo used with permission.


Kupido Johann Sebastian Bach

Yksi suurista hengellisen musiikin säveltäjistä, suurin kaikista, on saksalainen säveltäjä, kapellimestari ja urkuri Johann Sebastian Bach (21. maaliskuuta 1685 Eisenach – 28. heinäkuuta 1750 Leipzig).

Jätä taaksesi arjen kiireet, kuuntele ja muista ajan katoavaisuus. Enkelit ja musiikki ovat ikuisia. Koko universumi soi yhteisessä harmoniassa sfäärien ylimaallista sinfoniaa - soittajina enkelit.

Enkelityttö Lähteitä

Olli Seppälä: Maan ja taivaan enkelit, Kirjapaja 1998
angels.about.com; What Are Angel Languages?: How Do Angels Communicate - Through Music?

Enkelityttö Carl Milles

Oikealla toiseksi ylimmässä kuvassa soittaa ruotsalais-yhdysvaltalaisen kuvanveistäjän, Carl Millesin enkeli.
Enkelimuusikot Katso lisää kuvia Millesin enkelimuusikoista.

Enkelityttö

All rights reserved
*Kuva - Victoria, kuvanveistäjä Christian Daniel Rauch - Schwerin linna, Mecklenburg-Vorpommern, Saksa - Copyright © Renate Bauereiss
Photo used with permission.


Pyhä Cecilia - Oikealla ylimmässä ja kolmanneksi ylimmässä kuvassa soitinten ja enkelin kera on musiikin suojeluspyhimys, Cecilia. Maalaukset Carlo Saraceni (1579 - 1620). Oikealla kolmanneksi alimpana - osa John William Waterhousen maalauksesta, jossa enkelit soittavat Pyhälle Cecilialle. Oikealla toiseksi alimpana: Jan Matejko: Enkeli huiluineen. Oikealla alimpana Melozzo da Forlì: Muusikkoenkeli Vatikaanissa.

Kerubi
Suojeluspyhimys Cecilia Enkelipuhaltaja Suojeluspyhimys Cecilia Enkelit soittavat Pyhälle Cecilialle Enkelimusiikki Enkelimusiikki
Enkelimuusikko
Enkelityttö Muusikko
Enkelipuhaltajat
*** tunturisusi.com linkit ***