Tunturisuden sivut
Enkeli angel
EREMITAASIN ENKELIT


Eremitaasi on Pietarissa Venäjällä, Talvipalatsin yhteydessä oleva taidemuseo, jonka pohjana on Katariina II:n yksityiskokoelma. Eremitaasi rakennettiin alunperin vuonna 1764 ja uudistettiin vuosina 1840 - 1852. Myöhemmin museota on laajennettu, alkaen vuodesta 1922, Talvipalatsiinkin. Eremitaasi nykyisin on laaja rakennuskompleksi, joka pitää sisällään monia rakennuksia.

Kokoelmissa on antiikin taidetta sekä ranskalaista, flaamilaista, italialaista ja espanjalaista maalaustaidetta. Erityisen edustava on hollantilaisen taiteen kokoelma, johon kuuluu laaja Rembrandt-kokoelma.

Luonnollisesti Eremitaasin valtaisan taidekokoelman joukossa on myös runsaasti maailman parhaiden kuvanveistäjien ja taiteilijoiden enkelitaidetta. Näytteet siitä tällä sivulla.

Bartolomé Esteban Murillo - (1618 - 1682)

Kuvassa oikealla espanjalaisen barokkimaalarin, Bartolomé Esteban Murillon enkeliaiheinen maalaus Eremitaasissa. Kuvastahan tulee sellainen käsitys, että enkelit kipuavat pitkin tikkaita taivaaseen. Maalauksen katsoja alkaa heti pohtia, että miksi enkelit käyttävät tikapuita, eivätkä lennä. Maalauksen pohjana on ollut Ensimmäinen Mooseksen kirja, jossa Jaakob pohdiskelee sitä, kuinka siivettömät enkelit voisivat käyttää tikapuita, liikkuessaan maan ja taivaan välillä. Murillo on kuitenkin antanut enkeleilleen siivet.

All rights reserved
*Kuva oikealla 6.7.2013 - Copyright © Flickr/Jim Wilson
Photo used with permission.
Murillon enkelit
Antonio Canovan enkelit
Cupido "Prinssi Henryk Ludwik Lubomirski - maailman kaunein poika (1777 - 1850)" - Antonio Canova (1757 - 1822)

Prinssi Henryk Ludwik Lubomirski kuului puolalaiseen ylimystöperheeseen ja oli itsekin aikuisuudessaan hyvin vaikutusvaltainen magnaatti. Hän tuki aikuisena myös taidetta monin tavoin, tehden suurlahjoituksia.

Hän sai lapsuudessaan mainetta "maailman kauneimpana poikana". Hänen tätinsä, herttuatarleski Czartoryski Izabela Lubomirska oli niin rakastunut poikaan, että kohteli tätä kuin omaansa. Kreivitär matkusteli prinssin kanssa paljon ympäri Eurooppaa ja kaikkialla pojan ihmeellisen kaunis, enkelimäinen olemus herätti suurta huomiota ja hämmästelyä.

Lukuisat ajan johtavista taiteilijoista ikuistivat prinssi Henrykin joko maalauksiin taikka veistoksiin. Tämä tapahtui herttuattaren tilauksesta. Yksi näistä taiteilijoista oli venetsialainen kuvanveistäjä Antonio Canova, joka oli uusklassismin tunnetuimpia kuvanveistäjiä.

Kuvassa vasemmalla 13-vuotias prinssi Henryk, Antonio Canovan veistoksessa Eroksena. Veistos saavutti aikanaan julkitullessaan suurta huomiota ja sitä ihailtiin kaikissa Euroopan hoveissa. Veistoksesta on tehty lukuisia kopioita. Kopioissa, joita jo varhaisessa vaiheessa levisi eri puolille Eurooppaa, materiaalit vaihtelevat kipsistä marmoriin ja nykyisin lasikuituunkin.

Enkeli angel All rights reserved
*Kuva vasemmalla - Copyright © Flickr/raja
Photo used with permission.
Angels
Eremitaasin kultaisia enkeleitä

Enkeli angel All rights reserved
*Kuva yllä Copyright © Serra Kiziltas
Photo used with permission.


Eremitaasin kalapoika

Eremitaasin taideaarteisiin lukeutuu kuvassa oikealla oleva siivetön enkeli, kalasaalistaan kantava poika. Tälle marmoriveistokselle ei löytynyt tekijää eikä nimeä.

Enkeli angel Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright © Yair Haklai
Kalapoika
Talvipalatsi
Talvipalatsi

Barokkityylinen Talvipalatsi on rakennettu vuosina 1754 - 1762 italialaissyntyisen arkkitehdin Bartolomeo Rastrellin piirustusten mukaan. Talvipalatsi, jonka tiloihin Eremitaasi-taidemuseo nykyisin on levittäytynyt, toimi aiemmin, vuodesta 1732 aina vallankumousvuoteen 1917 saakka Venäjän tsaarien asuin- ja hallintopalatsina. Erityisesti he asuivat Talvipalatsissa talvikaudet, ja kesät Tsarskoje Selossa (nykyinen Puskin) tai Pietarhovissa.
*** tunturisusi.com linkit ***