Tunturisuden sivut
Puutarhaenkeli
Puutarhan soittava enkeli

Puutarhaenkelit

Puutarhaenkelit ovat nimensä mukaisesti sellaisia enkeliveistoksia, joita sijoitellaan pihoille, puistoihin ja puutarhoihin. Näitä enkeliveistoksia on paljon julkisissa puistoissa, mutta myös monilla kotipihoillaan ja -puutarhoissaan.

Enkeleiden nimiä

Raamatussa on nimeltä mainittu vain kolme enkeliä, ja he ovat Gabriel, Mikael ja Rafael. Kirkko on kautta aikain suhtautunut nihkeästi enkeleiden nimeämiseen, mutta ihmiset puolestaan ovat olleet tällaiseen nimien antamiseen hyvinkin viehtyneitä. Enkeleiden nimet tosin saivat uusia merkityksiä keskiaikaisessa juutalaisessa mystiikassa, kabbalassa ja kristinuskosta vaikutteita saaneissa salatieteissä. Enkeleiden nimiä tehtiin yksinkertaisella kaavalla: jonkin muun nimen perään liitettiin pääte -el, vaikka muunkinlaisia nimiä esiintyi. Näitä enkelinimiä ovat seuraavat:

Abdiel, Adimus, Adonael, Adramelek, Amabiel, Anakiel, Anafiel, Aniquel, Anpiel, Arakiel, Arathron, Asiel, Bael, Baliel, Basasael, Beleth, Betuliel, Bodiel, Camael, Gambiel, Gariel, Guriel, Ishim, Jeremiel, Kemuel, Kerubiel, Kisael, Mahasiel, Makiel, Mashir, Milkiel, Miniel, Muriel, Nakiel, Nanael, Nithael, Nuriel, Ofaniel, Ofiel, Omael, Onoel, Paimon, Palit, Puruel, Quatsiel, Quoriel, Rakiel, Ramiel, Remiel, Sabathiel, Sabrael, Samiel, Santriel, Sarakiel, Sarasael, Simkiel, Sofiel, Suriel, Tabkiel, Tarliel, Tauriel, Tsadkiel, Tubiel, Turel, Unael, Usiel, Verkiel, Vianuel, Zafiel, Zadkiel, Zagtagel, Zikiel, Zofiel. (Olli Seppälä: Maan ja taivaan enkelit)
Puutarhan soittava enkeli

Oman suojelusenkelin nimi

Nykypäivänä enkelinimiä on kai miljoonittain. Ihmiset antavat esimerkiksi omalle suojelusenkelilleen nimen, tai kertovat saavansa sen tietoonsa erilaisin tavoin. Enkelille annetaan mieluusti nimi siksi, että sillä tavalla enkelistä tulee tutumpi, hallittavampi ja läheisempi. Enkelistä tulee ikäänkuin oma salainen ystävä ja kaveri. Nimetty enkeli myös hieman inhimillistetään sen erityistehtävän vuoksi, joka sillä ajatellaan olevan. Kuitenkin juuri nimettömyys takaa enkeleille niiden ominaisluonteen, vapauden ja keveyden.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä, Houston, USA - Copyright © Jim Kneuper
*Kuva yllä Copyright © dapawprint
Puutarhaenkeli
Amor valppaana Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © deepwarren
*** tunturisusi.com linkit ***