Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/sandwich

Vladimir Ignatuk

Kuvassa yllä, jäänmurtaja Vladimir Ignatuk Etelämantereen vesillä, taustalla yksinäinen tulivuori Mount Discovery. Vuoren löysi brittiläinen tutkimusretkikunta 1901 - 1904 ja he nimesivät sen tutkimusaluksensa Discovery mukaan.

Vladimir Ignatuk valmistui vuonna 1983. Murmanskissa kotisatamaansa pitävän aluksen pituus on 88 m. Vuosikymmenten mittaan Vladimir Ignatuk on ehtinyt olla monilla maailman merillä jäätä murtamassa. Vuosina 2011 - 2013 Vladimir Ignatuk oli avustamassa amerikkalaisia napatutkijoita Etelämantereella, tutkimusasemalla McMurdo Station Antarctica. Tämä amerikkalaisten tutkimusasema on Etelämantereen suurin asukasyhteisö, noin 1 200 asukasta.

Healy
Healy

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, ylempi - Photo by Petty Officer 1st Class Sara Francis, U.S. Coast Guard/Released - Copyright © U.S. Department of Defense Current Photos
*Kuva, alempi - Photo Credit: NASA/Kathryn Hansen - Copyright © NASA HQ PHOTO

USCGC Healy (WAGB-20)

Kuvista ylemmässä vuonna 1997 vesille laskettu amerikkalainen jäänmurtaja USCGC Healy (WAGB-20) murtaa jäätä 6.1.2012 Alaskan vesillä, venäläisen lipun alla purjehtivan tankkerin, Rendan edestä. Yhdysvaltain rannikkovartioston, United States Coast Guard, jäänmurtaja Healy on rannikkovartioston ainoa, nykyisin arktisilla vesillä toimiva jäänmurtaja. Sen pituus on 128 m, leveys 25 m ja syväys 8,92 m.

Kuvista alemmassa Healy Tsuktsimerellä, Pohjoisella jäämerellä 9.7.2010. Tutkijat jäällä valmistautuvat tekemään kokeitaan, joissa selvitellään ilmastonmuutoksen vaikutuksia sekä mereen että merijäähän ja koko ekosysteemiin. Näissä tilanteissa mittaillaan ja kerätään fysikaalisia, kemiallisia ja biologisia näytteitä.

Jäänmurtajan Healyn historiaan kuuluu mitä erilaisimpia tehtäviä pohjoisella arktisella alueella ja yksi vakava onnettomuuskin. 17.8.2006 kaksi kylmän veden rutiinisukellusta harjoitellutta laivan miehistön jäsentä kuoli. Jälkeenpäin tutkimuksissa todettiin, että harjoitus oli toteutettu heikosti ja sukeltajilla ei ollut laisinkaan aiempaa kokemusta sukeltamisesta kylmässä vedessä, eikä kannella sukelluksen aikana toiminut henkilöstö ollut tehtäviensä tasalla. Uhreista toisen, Jessica Hillin, piti sukeltaa harjoituksen aikana korkeintaan syvyydelle 6 metriä, mutta hän sukelsi syvyyteen 61 metriä. Laivan kapteeni vapautettiin onnettomuuden jälkeen tehtävistään luottamuspulan vuoksi.

Arctic Sunrise

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Stephen Rees

Arctic Sunrise - Greenpeace

Kuvassa Arctic Sunrise valmistautuu 15.7.2018 aktioon, kohteena TransMountain pipeline. Tämä öljyputki kuljettaa öljyä Albertasta Brittiläisen Kolumbian rannikolle.

Arctic Sunrise on norjalaisella AS Vaagen Verft -telakalla vuonna 1975 hylkeenpyyntialukseksi rakennettu laiva, jonka nykyään omistaa Greenpeace. Greenpeace otti aluksen käyttöönsä vuonna 1996. Alus on käynyt Suomessakin useampia kertoja. Aluksen pituus on 49,5 metriä ja sen miehistöön kuuluu 16 jäsentä.

HMS Protector
HMS Protector

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Royal Navy Media Archive

HMS Protector

Kuvissa brittien Kuninkaallisen laivaston (Royal Navy) jäänmurtajapartiolaiva HMS Protector Antarktiksella avustustehtävissä. Aluksen pituus 89 m, leveys 18 m ja syväys 8,35 m. Aluksella on helikopterikenttä.

Alus rakennettiin Norjassa vuonna 2001 ja sen nimi oli aluksi MV Polarbjørn, eli Napakarhu. Yhdistyneille kuningaskunnille, Hänen majesteettinsa laivastoon uudella nimellään HMS Protector - Suojelija, Turvaaja - alus tuli vuonna 2011. Aluksi Protector vuokrattiin Kuninkaalliseen laivastoon ja ostettiin sitten vuonna 2013, hinta oli 51 miljoonaa puntaa.

HMS Protector on toiminut kaikilla maailman merillä, Karibiallakin, sekä pohjois- että etelänapa-alueilla. Sen työkenttä on moninainen. Alus murtaa jäätä, kuljettaa sekä tavaroita että ihmisiä, huoltaa ja turvaa ja voi toimia myös tutkimusaluksena. Varmasti upean näköinen alus tekee kaiken aikaa myös hienoa PR-työtä brittiläisen imperiumin hyväksi ja kerää ihastelevia katseita puoleensa kaikkialla siellä, missä liikkuukin.

HMS Protector on ollut mukana myös hyvin dramaattisissa pelastustehtävissä. Vuonna 2012 sen miehistö oli sammuttamassa Antarktiksella, Eteläisillä Shetland-saarilla tulipaloa, joka riehui brasilialaisella tutkimusasemalla. Tulipalossa kuoli kaksi tutkijaa.

Alus kuljettaa mukanaan lukuisia pienempiä veneitä ja erilaisia, arktisiin oloihin soveltuvia maakulkuneuvoja, jotka soveltuvat sekä kuljetuksiin, että muihin aktiviteetteihin, huoltoon ja pelastukseen.

HMS Protectorin komentaja, kapteeni Peter Sparkes kiteyttää aluksensa tehtävät, lausuen jäänmurtotehtävän aikana näin: "Tämä on sitä työtä, mitä me teemme jäävartiolaivalla. Me olemme Kuninkaallisen laivaston vastine Sveitsin armeijan kääntöveitselle - punaisia, monipuolisia ja aina valmiina siellä, missä meitä tarvitaan."

Commanding Officer of HMS Protector, Captain Peter Sparkes, said: "This is what we do in the Ice Patrol Ship, we are the Royal Navy's equivalent of a Swiss Army Knife - red, versatile and always there when you need us."
NOAAS Ronald H. Brown (R 104)

NOAAS Ronald H. Brown saapumassa San Franciscoon heinäkuussa 2014.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/rulenumberone2

NOAAS Ronald H. Brown (R 104)

Vuonna 1996 valmistunut amerikkalainen tutkimusalus, jonka runko on vahvistettu niin, että sillä voidaan purjehtia myös Arktiksen ja Antarktiksen vesillä. Laivan pituus 84 m, leveys 16 m ja syväys 5,2 m. Aluksen miehistö 6 päällystön jäsentä ja 20 miehistön jäsentä. Matkustajia mahtuu 32. Messissä eli oleskelu- ja ruokailusalongissa on istumapaikka 30 hengelle yhtä aikaa. Laivalla on myös oma, 4-paikkainen sairaala.

Deep Arctic

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Alan Jamieson

Deep Arctic

Deep Arctic on vuonna 2009 valmistunut, huippunykyaikainen öljynporauslauttojen ja muiden luonnonvarojen hyödyntäjien tukialus. Alus voi toimia millä tahansa maailman merillä ja lähes kaikenlaisissa, erilaisissa tehtävissä. Erityisalueena on sukellukset ja sukeltajia varten aluksessa on 24 hengen painekammio.

Deep Arcticin kokonaispituus on 157 metriä ja leveys 27 metriä. Henkilöstöä on 240 ja hyttejä 99. Kuvassa näkyy laivan keulassa oleva helikoptereiden laskeutumisalusta.
MS National Geographic Explorer

MS National Geographic Explorer

MS National Geographic Explorer on samannimisen, hienoista tv-dokumenteistaan tutun yrityksen lippulaiva. 112 metriä pitkässä aluksessa on 81 tilavaa hyttiä 148 matkustajalle. Alukselta löytyy baaria, saunaa ja kirjastoa ja mukana on myös monipuolinen tutkimusvälineistö, joka mahdollistaa monenlaiset tutkimukset sekä meren pinnalla, pinnan alla, että maissa.

MS National Geographic Explorer on yksi merten hienoimmista tutkimusaluksista ja sen avulla päästään planeettamme kaikkein etäisimpien seutujen rannikoille. Alukselta kuunnellaan hydrofoneilla tarkoin pinnanalaista äänimaailmaa. Pitkälle kehitetyt, hienot kuvausvälineet mahdollistavat kuvaukset syvässäkin vedessä. Tarvittaessa siirrytään vesillä kajakeihin tai Zodiac-veneisiin (keskimmäiset kuvat yllä, kajakit ja isot kumiveneet) ja maissa pieniin moottoriajoneuvoihin.

Vahvistetun rakenteensa vuoksi MS National Geographic Explorer selviytyy myös jääoloissa. Se on valmistunut jo 1980-luvun alkupuolella ja purjehtii edelleen. Kuvat yllä joulukuulta 2016. Alimmassa kuvassa ollaan laivan komentosillalla, josta käsin kapteeni ja perämiehet pitävät tarkasti huolta laivan liikkeistä erityisesti silloin, kun ollaan jäiden vuoksi hyvin vaarallisilla ja ahtailla vesillä. Huomaa kuvassa kahden miehen hyvin valppaat ja tarkkaan tähystävät olemukset.

MS National Geographic Explorer on tutkimuksellisen puolensa ohella risteilyalus, jolle kuka hyvänsä pääsee normaaliin tapaan matkansa maksaen mukaan. National Geographicin monilla aluksilla voi valita, haluaako päästä näkemään valaita, Etelämannerta tai lähes mitä hyvänsä muuta maailman meriltä ja rannikoilta.