Tunturisuden sivut

Alkuräjähdys - Big Bang

Kun on havaittu, että galaksit loittonevat toisistaan, niin on tiedetty, että ne aikaisemmin ovat sijainneet lähempänä toisiaan. Jos liikkeitä seurataan hyvin kauas taaksepäin, huomataan, että Universumin kaiken aineen on pitänyt olla pusertuneena hyvin pieneen, pistemäiseen tilaan.

Tällainen, äärettömän kuuma (10 miljardia astetta) ja tiheä piste räjähti 13,8 miljardia vuotta sitten ja maailmankaikkeuden eli universumin synty alkoi. Universumin alun myötä syntyivät aika, materia ja energia eli tapahtui ilmiö, johon usein viitataan termillä Big Bang. Ensimmäisen sekunnin murto-osan aikana universumin koko oli vain millimetrin kymmenys eli pieniä Universumeita olisi mahtunut nuppineulan päähän yli kolmekymmentä.

Noin yhden sekunnin kohdalla alkoi säteilyn aikakausi, jolloin suurin osa maailmankaikkeuden energiasta oli sähkömagneettisen säteilyn muodossa. Tätä säteilyn aikakautta kesti noin miljoona vuotta. Sitten alkoi aineen aikakausi, joka jatkuu edelleenkin.

Pieni koko ihan alussa oli äärimmäisen lyhyt ja ohimenevä ilmiö, sillä tuore maailmankaikkeus alkoi laajeta kiihtyvällä nopeudella. Minuutissa oli saavutettu jo miljardin kilometrin laajuus. Nykytiedon mukaan kosmoksen laajeneminen jatkuu edelleen. Alkuräjähdyksen jälkeen maailmankaikkeus on jatkanut tähän päivään saakka laajentumistaan ja tekee sitä kaiken aikaa edelleen.

Linnunrata

Alkuräjähdys - maailmankaikkeuden kehittymisen aikajana

Karttakuviossa vasemmalla alkuräjähdys - ja sen jälkeen kehittyvät tähdet, galaksit ja koko maailmankaikkeus. Maailmankaikkeus on tällä hetkellä 13,72 miljardia vuotta vanha. Ensimmäiset tähdet syntyivät noin 155 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.

Alkuräjähdys on nykyisin vakiintunut maailmankaikkeuden synnyn malli. Alkuräjähdysteorian ensimmäisiä kehittäjiä olivat Georges Lemaitre ja George Gamow. Einsteinin teorian mukaan alkuräjähdys ei tapahtunut missään tietyssä paikassa. Maailmankaikkeus syntyi kerralla kaikkialla. Mitä sitten oli ennen alkuräjähdystä? Einsteinin teorioiden mukaan ei mitään, aika ja avaruus syntyivät alkuräjähdyksessä.

Loppu - lämpökuolema - pimeys ja kylmyys

Maailmankaikkeus kokee laajetessaan lopulta ehkä lämpökuoleman. Loppuvaiheissa maailmankaikkeudessa tulee olemaan vain mustia aukkoja ja tähtien jäänteitä. Lopulta, kun mustat aukotkin ovat kadonneet, Universumi on lähes tyhjä, pimeä ja hyvin kylmä. Missään ei kukaan enää kiikaroi tähtitaivaalle, koska tähtitaivasta ei ole.

Kun alkuräjähdyksessä aloitettiin hyvin korkeassa lämpötilassa, niin lopussa ollaan päinvastoin pahasti pakkasen puolella. Lämpökuolemateorian mukaan maailmankaikkeuden lämpötila tulee lopulta olemaan hyvin lähellä absoluuttista nollapistettä.

Lähteet
*Heikki Oja: Universumi - Ursa
*Heikki Oja: Galaksit - Ursa
*Tieteen Maailma: Maailmankaikkeus
*Nasa
*Colin A. Ronan: Tähtienharrastajan käsikirja
*Hannu Karttunen: Tähdet ja maailmankaikkeus - MMM
*Ursa: Tähtitaivas 2000 - kartasto ja käsikirja
*Geologia.fi: Mikko Turunen: Aurinkokunta Avaruudessa
*Geologia.fi: Ari Brozinski: Big Bang - alkuräjähdys
*Wikipedia
*Google Earth
*Yle Uutiset: Pimeä aine ei ehkä olekaan niin pimeää
*Ursa: Kosmos - Tähtitieteen viitetietokanta
*Seppo Linnaluoto: Esitelmällä pimeästä energiasta oli 150 kuulijaa