Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä sinisenä Uranus, ympärillään viisi suurinta kuutaan. Voyager 2:n ottaman kuvan perusteella laaditussa kuvassa kuut ovat suurimmasta pienimpään Ariel, Miranda, Titania, Oberon ja Umbriel. Uranuksella on 27 tunnettua kuuta.

Uranus Uranus

Uranus on Auringosta lukien 7. aurinkokuntamme planeetta. Se kuuluu jättiläisplaneettojen ryhmään. Uranuksen massa on 14,50 kertaa niin suuri kuin Maan massa. Uranuksen löysi W. Herschel vuonna 1781. Uranus on hyvin samankaltainen kuin Neptunus.

Uranuksen erityinen ominaispiirre on, että se on kallistunut kyljelleen (akselikallistuma 97.9 astetta). Kallistuminen on ilmeisesti tapahtunut Uranuksen törmättyä suureen, lähes planeetan kokoiseen taivaankappaleeseen. Kallistuma ilmeisesti vaikuttaa Uranuksen magneettikentän muotoon; se on kiertynyt korkkiruuvimaisesti planeetan hännäksi. Tosin magneettikentän muotoon vaikuttavista tekijöistä on toinenkin teoria; planeetan sisäiset nestevirtaukset ovat saattaneet vaikuttaa magneettikentän omaperäiseen muotoon. Uranus kiertää Venuksen ja Pluton tavoin myötäpäivään akselinsa ympäri.

Uranus

Kokovertailussa, vasemmalla Maa ja oikealla Uranus. Uranus, joka lukeutuu jättiläismäisiin kaasuplaneettoihin, on planeetoista halkaisijaltaan kolmanneksi suurin.

Uranuksen ympäriltä tunnetaan 27 kuuta. Uranuksen ympärillä on useita kapeita renkaita.

Uranuksen keskietäisyys Auringosta on 19,17 AU eli 2 867 miljoonaa km.

Uranuksen kiertoaika Auringon ympäri on 83,90 vuotta.

Uranuksen ekvaattorin eli päiväntasaajan läpimitta on 51 118 km ja pyörähdysaika akselinsa ympäri 17 h 14 min.

Uranustutkimusta

Uranus on ensimmäinen historiallisena aikana ja kaukoputken avulla löydetty planeetta. Saksalaissyntyinen, Englantiin muuttanut tähtitieteen harrastaja William Herschel luuli vuonna 1781 ensiksi löytöään komeetaksi. Kohta se kuitenkin todettiin planeetaksi.

Suomikin oli merkittävästi mukana Uranus-tutkimuksen alkuvaiheissa. Tuolloin Englannissa vierailulla ollut, suomalaissyntyinen Anders Lexell (1740 - 1784) laski Uranukselle ensimmäisen ympyräradan. Myöhemmin saatiin tulla huomaamaan, että Uranus oli kyllä havaittu jo aiemminkin, mutta sitä oli pidetty tähtenä.