Tunturisuden sivut
Amorin nuolen lävistämä sydän Baijerin Linderhofin satupalatsi - rakkaudesta kauneuteen ja ylellisyyteen

Baijerin kuningas Ludvig II ennätti rakentaa useampia linnoja ja palatseja. Yksi niistä on Linderhof, jonka rakennustyöt alkoivat vuonna 1874 ja palatsi valmistui vuonna 1878. Palatsi sijaitsee Baijerissa, Saksassa.

Äärimmäinen loisto ja prameus ovat leimaa-antavia tälle ranskalaisessa hengessä loihditulle, barokkia ja renessanssia yhdistelevälle rokokoo-palatsille, jonka sisustuksessa kimaltavat ylenpalttisina kullan ohella silkki ja sametti. Kuninkaallisille, ja erityisesti Ludvig II:lle tämäntyyppinen "pikkupalatsi" lienee vastannut eräänlaista kodin ja villan, eli kesähuvilan yhdistelmää. Palatsille on sisätiloiltaan luonteenomaista intiimiys ja kodinomaisuus.

Palatsia ympäröiviä, hovipuutarhuri Carl von Effnerin suunnittelemia puutarhoja, pidetään yhtenä maailman kauneimmista, historiallisista puutarhoista. Puutarhojen tyyli on yhdistelmä barokin muotoja, italialaista renessanssipuutarhaa ja englantilaisten puutarhojen näkymiä.

Nimensä Linderhof sai Linderin maatilasta, jollainen paikalla oli ennen palatsia. Vain Linderhofin Ludvig II ennätti saada kokonaan valmiiksi, hänen muut linnansa ja palatsinsa jäivät kesken. Ludvig II ennätti asuakin tässä palatsissaan varsin pitkän aikaa.

Ludvig XIV - Aurinkokuningas

Ludvig XIV - Aurinkokuningas - (1638 - 1715)

Linderhofin palatsin esikuvana on ollut Versailles'n palatsi, mikä onkin luontevaa, kun muistamme, että Ludvig II ihaili suuresti ranskalaista hovikulttuuria ja halusi jäljitellä ja toteuttaa sitä omassakin elämässään. Hänhän ihaili suuresti Ranskan Aurinkokuningasta, joka myös oli intohimoinen palatsien ja puutarhojen rakennuttaja, sekä taiteen ja kauneuden ystävä. Ludvig XIV laajennutti koko pitkän hallituskautensa ajan Versailles'n palatsia ja rakennutti myös Marlyn palatsin - ja valtavan määrän muita rakennuksia, siltoja jne.

Versailles on toki kooltaan paljon suurempi, mutta eräät yksityiskohdat Linderhofissa paljastavat selkeästi mallin käytön. Ihan Versailles'n kopionkin rakentamista Ludvig II yritti Herrenchiemseen palatsissaan. Monissa asioissahan sekä Ludvig II että Ludvig XIV olivatkin samanlaisia, eivätkä vähiten rahankäytössä. Loisteliaiden palatsien rakentaminen oli hyvin kallista puuhaa. Ranskan Aurinkokuningas vei omalla taholla tuhlaavaisuuden ennennäkemättömiin äärimmäisyyksiin ja kulutti valtavia summia rakentamiseen ja ylelliseen elämäänsä.

Baijerin kuninkaalla, Ludvig II:lla ei ehkä ollut ihan samoja varoja tuhlattavaksi, mutta parhaansa hänkin yritti tuhlata, ja valtavasti rahaa hänkin sai kulumaan. Ludvig II ei suinkaan ollut Euroopassa ainut kuninkaallinen, joka matki Aurinkokuninkaan elämäntapaa, sillä niin oli tehty Euroopan hoveissa jo kauan ennen hänen aikaansa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä - Copyright © Flickr/Heribert Pohl
Baijerin satulinna Katso kuva kokonaisena.
Linderhof
Linderhof Linderhof

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Heribert Pohl


Voit klikata kaikista tämän sivun kuvista isommat versiot.

Amorin nuolen lävistämä sydän Linderhofin palatsi

Lähteet
German National Tourist Board: Neuschwanstein Castle – Germany's fairytale castle
Sata vuotta sitten, 1886: Baijerin Ludvig II - Tammi 1986
Satulinnoja
Satulinnoja
Linderhofin palatsi - Maurilainen kioski

Maurilainen "kioski" eli pieni paviljonki, huvimaja, Linderhofin puutarhassa. Tällaiseen kioskiin oli hyvä vetäytyä puutarhassa kuljeskellessaan hetkeksi istumaan varjoon ja nauttimaan virvokkeita - luonnollisesti ihanassa seurassa niin, että ilman täytti lasien kilinä ja ilkamoiva nauru.

Baijerin satulinna Katso kuva kokonaisena.
Baijerin satulinna Katso kuva kokonaisena.
Baijerin kuningas Ludvig II
Baijerin kuningas Ludvig II

Baijerin kuningas Ludvig II ei ollut vielä täyttänyt 19 vuotta, kun hän isänsä Maximilian II:n äkillisen kuoleman jälkeen nousi valtaistuimelle. Isänsä politiikalle uskollisena hän ensimmäisinä hallitusvuosinaan pysyi Itävallan ystävänä, sekä yritti vastustaa Preussin pyrkimyksiä päästä hallitsemaan koko Saksaa.

Kun jalosukuinen, nuori ja huomattavan lahjakas prinssi maaliskuun 10:nä 1864 tuli Baijerin kuninkaaksi, tervehdittiin häntä suurin toivein. 22-vuotiaana aloittanut kuningas Ludvig omistautui vuoroin vakaville hallitustoimille, vuoroin innokkaasti taidepyrkimyksille sinä aikana, joka jäi hänen niin sielullisesti kuin ruumiillisesti varhaiskypäsänä esi-isiensä valtaistuimelle nousun, ja sen hetken väliin, jolloin hän helluntaipäivänä, toukokuun 13:na päätti päivänsä Würmsen aaltoihin.

Heikon taloudellisen tilanteen, johon hän kalliiden rakentamisiensa ja monen muun päähänpiston vuoksi oli joutunut, arveltiin myös vaikuttaneen hänen kuninkaallisen arvon säilyttämisestä äärimmäisen tarkkaan mieleensä, niin että se järjen kipinä, mikä hänellä vielä ehkä oli jäljellä, hiipui loppuun. Kun häneltä vielä otettiin pois hallitusvastuu, josta hän ei viimeisinä vuosinaan edes ollut juurikaan välittänyt, mitta tuli täyteen ja hän teki itse lopun kärsimyksistään.
All rights reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/FinnCamera
Photo used with permission.


Ennakkoluulottomasta rohkeudesta ihmisarkuuteen

Hallituskautensa alkuaikoina hyvin älykäs Ludvig II osoitti suurta ennakkoluulottomuutta ja henkilökohtaista rohkeutta. Hän ei esimerkiksi tunnustanut paavin erehtymättömyyttä, mikä oli hänen aikanaan aika harvinaista, kun vielä nykyisinkin tällaisia puheita varotaan. Ludvig II ei hyväksynyt sitä, että jokin taho, kuten vaikkapa paavi, voisi jollakin tavalla rajoittaa hänen kuninkaallisia oikeuksiaan. Se ei tullut kysymykseenkään.

Kuningasaikansa alkuvuosina, nuorena, Ludvig II oli solakka, iloinen, terve, komea ja eloisa nuorukainen, joka yhdessä veljensä, prinssi Oton kanssa ihastutti seurapiirejä ja Münchenin porvareita. Iän karttuessa hän lihoi ja hänen miellyttäviin piirteisiinsä tuli raskasmielisyyttä. Historioitsijat totesivat, että aikakaudella oli tuskin traagisempaa hahmoa esitettävänä.

Lopulta Ludvig II oli henkisesti murtunut olento ja todettiinkin, että häntä ei voitu pitää vastuullisena niistä virheistä, joita hän teki. Muistakaamme Ludvig II siinä suuressa ja jalossa, jota hän sai voimiensa päivinä aikaan ja ihailkaamme hänen muistoaan niissä kauneimmissa rakennuksissa, jotka hän synnytti ja joille ei löydy ihmiskunnan historiassa vertaa.
*** tunturisusi.com linkit ***