Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Flickr/philippe.iniguez


VARTALOTAIDE - KEHOTAIDE - BODY ART

Ihminen on maalannut taikka muuten koristellut, tatuoinut ja lävistänyt, arpeuttanut taikka rengastanut ihoaan, kasvojaan ja vartaloaan, erilaisista syistä jo tuhansien vuosien ajan. Laajasti ajateltuna vartalotaide pitää sisällään monenlaisia asioita, siihen liittyvät myös käsitetaide ja kuvanveisto.

Varsinaiseksi, nykyaikaiseksi performanssityyppiseksi taidemuodoksi bodyart, keho- eli vartalotaide, muodostui vasta 1960-1970-luvuilla. Tällöin taiteilija itse saattoi useinkin asettua osaksi omaa taideteostaan. Ensimmäinen kehotaiteen näyttely järjestettiin Chicagon nykytaiteen museossa 1975.

Vartalomaalaus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Exey Panteleev


Kehotaiteen laitamilla esiintyy monenlaista toimintaa, jolloin joudutaan pohtimaan sitäkin ikuisuuskysymystä, että mikä oikein onkaan taidetta ja mikä ei. Esimerkiksi oman kehon muotoilua tiukalla korsetilla voi joku pitää eräänlaisena taiteellisenakin ilmentymänä, joku toinen taas ei.

Esimerkiksi Marina Abramovic järjesti performanssin, jossa hän tanssi niin pitkään, että kaatui pyörtyneenä näyttämölle. Näin hän halusi samaan aikaan mitellä ihmisen ja omia fyysisiä rajojaan, ja tehdä tästä tapahtumasta myös taidetta.

Dennis Oppenheim puolestaan asettui makaamaan aurinkoon kirja rintansa päällä ja antoi auringon polttaa ihonsa kaikkialta muualta, paitsi kirjan kohdalle jäi palanen valkoista ihoa kirjan muodossa. Kehotaide voi siis pitää sisällään mitä oudoimpia toimintoja, joiden yhteys taiteeseen voi olla kyseenalainenkin. Eräillä tämän taidemuodon esittäjillä tapahtuma voi ilmentää joskus enemmän vain halua olla huomion keskipisteenä tai vaikkapa masokistisia taipumuksia, kuin taidetta.

Danza

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Joan Grífols
Vartalomaalaus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rosina Kiverskaya


Body painting eli ihomaalaus tai vartalomaalaus tarkoittaa sitä, että ihmisen iholle maalataan kuvia eli taidetta. Erotuksena esimerkiksi tatuointeihin on mm. se, että maalaus iholla on tarkoitettu vain väliaikaiseksi ja se on paikallaan vain hyvinkin lyhyen aikaa, muutamia tunteja, yhden illan tai yhden päivän.

Kuvien tekemisellä iholle ihmisellä on hyvin pitkät perinteet. Jo kivikauden ihmiset, jotka maalasivat ja piirsivät kuvia luoliin ja kalliopintoihin, havaitsivat varhaisessa vaiheessa, että myös ihmisen ihoa saattoi kuvittaa. Ainakin 7 000 - 4 000 vuoden takaa Afrikasta on löydetty kalliomaalauksia, joista ilmenee, että ihmiset jo tuolloin kuvittivat ihoaan.

Kuten taiteessa yleensäkin, niin tässäkin vain sekä taiteilijan taidot, pyrkimykset kuten myöskin mielikuvitus ovat rajana. Vartalomaalauksia tehdään mitä erilaisimpiin tilanteisiin ja tarkoituksiin, omaksi iloksi ja yksittäisiin tilaisuuksiin, polttareihin, naamiaisiin, halloween-juhliin, messujen vetonaulaksi, yritysten eläviksi mainoksiksi, eläinsuojelukampanjoihin, muotikuvauksiin, taidenäyttelyihin ja vartalomaalauskilpailuihin, joita niitäkin järjestetään runsaasti. Vartalomaalauksessa järjestetään MM-kisatkin.

Tekotekniikat ja niiden myötä myös välineistöt vaihtelevat. Kuvia luodaan siveltimin, sienin ja kynäruiskuin. Kynäruisku on paljon käytetty, koska sillä voidaan peittää nopeasti suuriakin pintoja ja sillä saavutetaan esim. täydellisiä ja kauniita häivytyksiä, ihan kuten autojenkin maalaamisessa. Apuna kuvan luomisessa voidaan käyttää monia ja mitä erilaisimpia välineitä, kuten sapluunoita.

Kasvomaalaus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Farhad Sadykov
Body painting
Body art show
Body art show taidemuseossa, Ukrainassa 17.5.2014.
Body painting
Body painting
Body painting - Garda, Italia 2018.
*** tunturisusi.com linkit ***