Tunturisuden sivut
Thanaka
Thanaka kaksosten kasvoilla Burman luostarikoulussa Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva - Copyright © Flickr/Dietmar Temps
Kasvomaalauksia Burman tapaan - Thanaka, kauneuden salaisuus

Myanmarissa, joka on tunnettu nimellä Burma, harjoitetaan kasvohoitokulttuuria, jolla on nimenä thanaka. Thanaka on keltaista tahnaa, jota saadaan useista eri puulajeista, mutta nimensä mukaisesti myös thanaka-puusta. Thanakasta taitettua oksaa hangataan litteää kiveä vasten. Tällä kivellä on burmalaisilla ihan oma nimityksensä: kyauk pyin. Näin syntyneeseen tahnaan lisätään vettä.

Vaikka thanakalla maalataan kuvioita kasvoille, ei ole tarkoitus varsinaisesti koristella kasvoja, vaan hoitaa niitä. Silti maalaaminenkin suoritetaan mahdollisimman kauniisti, koska thanakaa pidetään kasvoilla myös julkisilla paikoilla. Molemmilla poskilla on ympyräkuvio, usein lehteä muistuttava. Nenän harjanteella ja otsalla olevat kuviot ovat osa kasvojen thanaka-hoitoa.

Thanaka sekä supistaa, että viilentää ihoa ja samalla suojaa sitä polttavalta auringolta. Thanakaa käytetään kasvoilla, mutta myös esimerkiksi käsivarsilla. Thanaka ei siis ole vain kauneutta korostavaa kosmetiikkaa, vaikka se on sitäkin, vaan sillä on hoitavia vaikutuksia. Burmalaiset ovat ihmisinä jo muutenkin hyvin kauniita, mutta eräiden asiantuntijoiden mukaan he thanakan avulla loihtivat kauneutensa ylimaalliseksi, thanaka on heidän salainen aseensa.

Varsinaisesti thanakan käyttöä harjoittavat tytöt ja naiset. Burmalaiset naiset ovat käyttäneet thanakaa jo yli 2 000 vuoden ajan. Jo muinainen burmalaisten kuningatar Peikthano oli ihastunut thanakan käyttöön. Varhaisin kirjallinen maininta thanakasta on King Razadarit'in runossa 1300-luvun lopulta tai 1400-luvun alusta. Myös munkit luostareissa ovat harrastaneet thanakan käyttöä jo vuosisatojen ajan.

Nykyisin thanaka-voidetta voi ostaa kaupastakin, jopa eräissä länsimaissakin. Erilaisia merkkejä on sadoittain. Erityisesti nämä Burmasta tuotavat thanaka-tuotteet on tarkoitettu Burman ulkopuolella, maailmalla asuville burmalaisille.

Jossakin määrin thanakaa käyttävät myös miehet ja pojat. Burmalaiset naiset laittavat päivittäin, kylvettyään ja peseydyttyään, kasvoilleen thanaka-hoidon. Melko juoksevassa muodossa oleva thanaka kuivuu nopeasti sen jälkeen, kun se on levitetty kasvoille, ja muodostaa näin suojaavan ja hoitavan peitteen.

Kuvassa oikealla yllä Myanmarissa, peruskoulussa oleva poika on koululuokassa, thanaka-tahna kasvoillaan. Oikealla alla, puolestaan koulutyttö thanaka-kasvoin.

Lähde: Myine Sein: Myanmar – Thanaka, the secret of beauty.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kaikki kuvat sivulla - Copyright © Flickr/Dietmar Temps
Kasvomaalaus Thanaka
*** tunturisusi.com linkit ***