Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä 1957 Chevrolet Bel Air.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Greg Gjerdingen
*Kuva alla autotyttö - Copyright © Chad Horwedel


Chevrolet KAUNEIMMAT AUTOT

Galleria kauniita autoja menneiltä vuosikymmeniltä - mukana myös muutama uusi malli. Kuvat autoista puhuvat puolestaan, mutta menneiden aikojen tunnelmiin meidät kiidättää vanha automainos.

Autotyttö

Siellä, missä ovat kauneimmat autot, ovat myös ihanimmat naiset.

CHEVROLET - Auto juuri häntä varten!

"Tätä nykyä, kun yhä useammat naiset ajavat itse autoaan, on CHEVROLET auto juuri häntä varten. Naiset vaativat autoltaan siroutta, hienoutta ja helppoa ohjausta. Ja tietystikin on aivan luonnollista ettei moottori koskaan saa olla oikullinen.

Sen tähden on CHEVROLET ihanteellinen naistenvaunu. Kaunis, loistelias ja juuri sillä erikoisuuden leimalla varustettu, joka ihastuttaa kaikkia naisia. Sen koskaan pettämätön luotettavuus, sen herkkyys, joka tottelee pienintäkin viittausta ja sen ainoalaatuinen kyky livahtaa vilkkaimmassakin katuliikenteessä - kas tässä ominaisuudet, mitkä ovat kuin luotu tottelemaan kahta hentoa naisenkättä:

CHEVROLET'ia ajaessa on hermostuneisuus kuin tuuleen puhallettu. CHEVROLET on auto juuri häntä varten".


GENERAL MOTORS INTERNATIONAL A/S


Autotyttö
Marilyn Monroe

Marilyn Monroen autot

Yhdysvaltalainen elokuvanäyttelijä Marilyn Monroe (1926 - 1962) muistetaan myös monien autojen yhteydestä.

Autot olivat luonnollisestikin mukana valkokankaalla monissa elokuvissa, mutta Marilyn Monroe omisti itsekin useita, toinen toistaan kauniimpia autoja.

Eldorado

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Eldorado - Copyright © MPHDodgeDaytona
*Kuva Marilyn Monroe - Copyright © Antonio Marín Segovia


Marilyn Monroen ensimmäinen, ikioma uutena hankittu auto oli 1954 Cadillac Eldorado Convertible. Kuvassa samanlainen auto, ei se, jonka Marilyn omisti. Marilynin musta Eldorado on kadonnut. Hän sai sen lahjaksi Jack Bennyltä, oltuaan mukana tämän tv-showssa.

Marilyn Monroen autoihin lukeutuivat myös mm. Ford Thunderbird, useampiakin Cadillac limusiineja ja 1962 Chrysler 300 Convertible. Useidenkin Marilynin autojen omistajia olivat kuitenkin muut tahot. Autojen omistussuhteet jäävät tarkemmin tietämättä ja autoja käytettiin usein vain kuvauksissa. Ainuttakaan Marilyn Monroen omistamaa autoa ei ole säilynyt, kaikki ovat kadonneet.

Ohjaamo

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Photo/Cia Pak - Copyright © United Nations Photo


Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah puhumassa YK:n 70-vuotisjuhlassa - New York 30.9.2015.

Brunein sulttaanin autokokoelma on maailman suurin

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah "harrastaa" autojen keräilyä. Kun hänellä on rahaa suunnattomasti, niin hänen autokokoelmansa kokokin on suunnaton.

Sulttaanin omistamien tuhansien autojen tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, mutta sen suuruudeksi arvioidaan 7 000 autoa. Hänellä on ainakin 500 Rolls-Roycea. Muita automerkkejä ja määriä hänen kokoelmassaan ovat mm: BMV 209, Mercedes-Benz 574, Ferrari 452, Jaguar 179, Bentley 382 ja Koenigsegg 134.

Kokoelmasta löytyvät lukuisin kappalein Lamborghini, Aston Martin, SSC ja Cicero BDB Maestro. Hän on lisäksi ainoa joka omistaa jokaisen myydyn mallin Ferrari FXX:stä, alkuperäisen "red show" -mallin Bentley Continental R:stä, kaksi täysin toimivaa versiota Ferrari Mythosta, molemmat Ferrari 456 GT Sedanit, maailman ainoan Mercedes-Benz CLK-GTR jossa ratti on oikealla puolella, seitsemän McLaren F1:stä mukaan lukien molemmat mustat LM -mallit ja kolme Cizetaa.

Sulttaani Hassanal Bolkiahin autokokoelmassa on myös joukko sellaisia autoja, jotka on valmistettu erityisesti ja vain hänelle: Ferrari Mythos, Pininfarina-muotoiltu Jaguar, Bentley Java, 4×4 Dominator, Koenigsegg Agera CC GT ja Porsche Carma.
Elvis Presley

Elvis Presleyn pinkki Cadillac. Se on ollut näytteillä Gracelandin museossa vuodesta 1982.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Cadillac - Copyright © billy kerr
*Kuva alla Mercedes-Benz 600 - Copyright © Michiel


Elvis Presley

Elvis Presley ja autot

Rock and rollin kuningas Elvis Presley (1935 - 1977) rakasti kauniita autoja. Hänen pinkkiä Cadillaciaan, jollaisen hän antoi myös äidilleen, pidetään maailman kuuluisimpana autona. Hän ansaitsi elinaikanaan yli 4,5 miljardia dollaria ja oli 1960-luvulla eniten veroja maksanut amerikkalainen. Elvis Presleylle auton hinta ei merkinnyt mitään, eikä hän ajatellut laisinkaan auton hintaa autoa ostaessaan. Vain se, miltä auto näytti, oli merkitsevää.

Elviksen ihan ensimmäinen auto oli vuosimallin 1941 kulahtanut Lincoln. Sen hän osti 1950-luvun alkupuolella. Hän kertoi myöhemmin työntäneensä tätä autoa enemmän, kuin ajaneensa.

Ensimmäisen, vuosimallin 1954 pinkin Cadillacinsa Elvis Presley osti vuonna 1955. Hän parkkeerasi auton niin, että saattoi ihailla hotellihuoneensa ikkunasta sitä koko yön. Seuraavana päivänä auto tienpäällä syttyi tuleen ja paloi poroksi, mutta siitä alkoi Elviksen autojen loputon virta.

Elvis Preskey

Elvis Presleyn Mercedes-Benz 600.

Pinkin Cadillacinsa ohella ja lisäksi Elvis Presley omisti suuren määrän muitakin Cadillaceja. Hänen elämänsä varrella omistamiinsa satoihin autoihin, eli autokokoelmaan kuuluivat myös esim. BMW 507, Lincoln Continental Mark 5, Lincoln Executive Limousine, Rolls Royce Phantom V, Ferrari Dino 308 GT4, Ford Thunderbird, Chrysler, Volkswagen kupla, Mercedes-Benz 280 SL Roadster, DeTomaso Pantera, Pontiac, Triumph TR6 (tyttöystävälleen Ginger Aldenille vuonna 1977, viimeinen Elviksen ostama auto), Mercedes-Benz 600 ja Stutz Blackhawk, joka 1970-luvulla muotoutui hänen lempimerkikseen.

Kuplavolkkari

Yhdysvallat United States of America USA Suomi Finland Euroopan Unioni

Linkkejä

Retro Autot Retroautot - Autoklassikot parhailta vuosikymmeniltä. - Retroautot on suomalainen vanhoihin klassikkoautoihin keskittyvä sivusto, joka sisältää kattavan määrän autoesittelyjä ja tietoutta vanhoista klassikkoautoista.

Lähteet
*Christer Glenning: Vuosisatamme autot - WSOY
*Rainer Stolze: Automobiili - vuosisatamme kuvajainen
*Ralph Stein: Auto ennen ja nyt - Tammi
*Maailman moottoriajoneuvot - Tekninen Kustannusliike Oy
*Nick Georgiano: Auto 1880-1920-luvulla - Gummerus
*The Illustrated Encyclopedia of the World's Automobiles
*Elvis Presley's Cars : Cadillacs : Stutz Blackhawk : BMW : Rolls Royce : Mercedes-Benz
*Ilta-Sanomat: Tiesitkö tämän Elviksestä?
*Patrick Smith: Lost Star Cars: Marilyn Monroe's Cars - Where are They Now?
*Wikipedia: Hassanal Bolkiah, Autot
*The Richest: The 10 Biggest Car Collectors In The World


Rolls-Royce
Brunei Brunein sulttaanin Rolls-Royce

Brunein sulttaanilla on yli 500 Rolls-Roycea.

Rolls-Royceja myydään vuosittain runsaat 4 000. Noin 65 prosenttia kaikista, kautta aikain valmistetuista Rolls-Royceista on edelleen tänäkin päivänä hyvässä liikennekunnossa.

All Rights Reserved
*Kuva Rolls-Royce Copyright © Flickr/Jon Whitton
*Photo used with permission.


Nokkakoristeena Spirit of Ecstasy

Rolls-Roycen nokkakoristeena on "siivekäs" naishahmo, jonka esikuvana oli nainen nimeltä Eleanor Thornton. Eleanor oli The Car Illustrated -lehden päätoimittajan John Montagun salainen rakastajatar. Siivekäs on lainausmerkeissä siksi, että hahmon siivet ovat itse asiassa taakse ojentuneita käsiä myötäilevää, viittamaista asua.

Vuonna 1910 päätoimittaja halusi omaan Rolls-Royceensa tämän naishahmon, kuvastamaan rakkauttaan Eleanoriin. Sitten kuvanveistäjä Charles Sykes teki veistokseensa erinäisiä muutoksia ja myi sen Rolls-Roycelle. Näin, vuodesta 1911 alkaen, tämä pienoisveistos Spirit of Ecstasy -nimisenä on koristanut kaikkia Rolls-Royce -autoja. Muina niminä koristeella ovat "Emily", "Silver Lady" ja "Flying Lady".

Spirit of Ecstasysta on olemassa yksitoista erilaista pääversiota, ja sitä on tehty ainakin nikkelistä, kromista ja kullasta. Nykypäivänä tällä nokkakoristeella on korkeutta 3 tuumaa ja turvallisuussyistä koriste painuu sisälle koteloonsa, tulipa isku mistä suunnasta hyvänsä. Auton sisällä on myös painike, jolla koriste voidaan laskea alas näkymättömiin. (Wikipedia: Spirit of Ecstasy)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva spirit of Ecstasy Copyright © Flickr/muffinn
Chevrolet 1957 Chevy
Chevrolet 1957 Chevy

Kyllähän nämä amerikkalaiset vanhat poliisiautot ovat upeudessaan ylittämättömiä! Siinä on Patrol valmiina todellakin toimintaan ja tiukoissakin tilanteissa!
Poliisipartio
Orange County Sheriff's Deputy 1955

Hyvällä tasolla on ollut varautuminen vaikeuksiin myös Orange Countyn partioautossa vuonna 1955.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Photo courtesy Orange County Archives - Copyright © Flickr/Orange County Archives
1957 Chevrolet Bel Air
1957 Chevrolet Bel Air

Chevrolet perustettiin 3. marraskuuta 1911. Perustajat olivat Sveitsissä vuonna 1878 syntynyt Louis Chevrolet ja Yhdysvalloissa vuonna 1861 syntynyt William C. Durant. Ennen autoalalle siirtymistään Durant työskenteli hevosalalla. Hän teki omaisuutensa hevoskärrykaupoilla ja hänen hevoskärryjään vietiin myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Ennen Chevroletia hän työskenteli muiden automerkkien, kuten Buickin, Cadillacin ja Oldsmobilen parissa.

Ensimmäinen Chevy - C "Classic Six" - valmistui vuonna 1912. Hintaa suorituskykyisellä ja edustavalla autolla oli 2 150 dollaria. Kehitys jatkui niin, että vuonna 1927 Chevrolet jo ohitti myyntiluvuissaan Fordin. 1920-luvun lopulla Chevrolet oli yksi maailman johtavista automerkeistä ja sitä tuotettiin useissa maissa. Yksi aikakauden mainosiskulauseista Chevroletilla oli: "Kuutoskone nelosen hinnalla!"
Letukka

Chevroletin lempinimi letukka kuva feminiinisesti nuorta neitoa. 1950-luvulla letukoilla ajeltiin iltaisin kaupungin kaduilla ja iskettiin tyttöjä, letukoita.

Automaattivaihteisto ja Bel Air näkivät Chevroletin tuotannossa päivänvalonsa vuonna 1950. Sävytetty tuulilasi ilmaantui vuonna 1953. Vuonna 1954 myytiin 50. miljoonas Chevrolet - se oli kullanvärinen Chevrolet Bel Air. Impala syntyi vuonna 1958 ja El Camino vuonna 1959. (Teknari 20/2011: Chevroletin syntymäpäivät: 100-vuotias Letukka)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Brain Toad
Fiat 600 Seat D
Fiat 600 Seat D - pienikin on kaunista

Fiat 600 on italialaisen Fiat autotehtaan suositun Topolino-kääpiöauton seuraajan Fiat 500 Nuovan isoveli, ja julkaistiin pari vuotta ennen pikkuveljeä. Fiat 600 julkistettiin keväällä 1955 Geneven autonäyttelyssä. Se oli 3,3 metriä pitkä ja 1,4 m leveä, takamoottorinen neljän hengen auto. Vuoden 1970 jälkeen siitä valmistettiin vain Seat- ja Zastava- lisenssiversioita. (Wikipedia)
"Pikku-Fiat eli Pompannappi"

Rakastetulla autolla on monta lempinimeä, ja niin on Fiat 600:llakin. Se on paitsi Pikku-Fiiatti ja Pompannappi, myöskin Lypsyjakkara, Kuoppatutka, Kusiainen, Maantiepaise, Munuainen, Näppy, Sittiäinen - ja keltaisena Postiauton lokari, Postiauton muna ja Postilaatikko.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/pilot_micha
Volga
1958 Volga Gaz-21

Volga on neuvostoliittolaisen, myöhemmin venäläisen Gazin autotehtaan vuodesta 1956 käyttämä automerkki. Volgaa arvostettiin. Se oli neuvostoeliitin ja virkamiesten auto. (Wikipedia)
Kuplavolkkari
Kustomoitu Kuplavolkkari - loistokuntoinen

Kauneus on aina katsojan silmässä, mutta monille kuplavolkkarit edustavat omalla tavallaan ajatonta, pienen auton täydellistä autokauneutta.
1961 BMW Isetta 300 Police
BMW Isetta 300 Police

Alunalkaen Isetta oli italialainen auto, jonka BMW otti valtavien siipiensä suojiin ja näin sen kehitystyön tuloksena syntyi yksi rakastetuimista mikroautoista. Tätä pikkuruista, kolmipyöräistä autoa valmistettiin vuosina 1958 - 1962. Myös nelipyöräisiä Isettoja tehtiin. Kuvan automallia käytti poliisin lisäksi myös palokunta - mieluusti tehdaspalokuntakäytössä, koska suurta palomiehistöä ei mukaan mahtunut.
Tässä hyvin viimeistellyssä poliisiautossa on liukuvat ikkunat. Auton pääovi on edessä ja auto on varustettu kattoluukulla siksi, että jos joku pysäköi liian lähelle etupään ovea, sisälläolijat voivat paeta kattoluukun kautta. Eri maiden, kuten Saksan, USA:n, Itävallan ja Englannin poliiseille mallista valmistettiin erilaisia, olosuhteiden vaatimia ja hyvin pitkälle kehitettyjä versioita. USA:ssa autoon haluttiin erityisen tehokkaat valolamput - ja trooppisilla seuduilla tärkeää oli ilmastointi, eli ikkunoiden piti ainakin aueta luotettavasti.
*** tunturisusi.com linkit ***