Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Billy Bob Bain

Cryolophosaurus - "Jääharjalisko" (Nimesivät Hammer & Hickerson vuonna 1994)

Cryolophosaurus oli jurakauden alkupuolen suurin tunnettu teropodi. Se oli myös ensimmäinen Antarktikselta löydetty teropodi. Geologi David Elliott teki tämän löydön vuonna 1990, Transarktisten vuorten keskiosista, läheltä Mount Kirkpatrickin huippua. Jäänteiden joukossa oli sikin sokin useamman eri dinosauruksen osia.

Cryolophosauruksen kallon poikki kulki ainutlaatuinen harja ja sen molemmilla puolilla oli vielä pienet sarvetkin. Harja oli liian vaatimaton aseeksi, joten sen uskotaan liittyneen pariutumismenoihin. Pituus 6 m. Paino runsaat puoli tonnia. Eli varhaisella jurakaudella 196 - 190 mvs. Löytöpaikka Etelämanner. Lahko Saurischia. Heimo epäselvä.

Cryolophosaurus

Petodinosaurus

Varhaisimpiin, suuriin teropodeihin kuulunut Cryolophosaurus oli tehokas saalistaja, joka saalisti muita kookkaita dinosauruksia. Elinalueellaan se oli ravintoketjun huipulla, eikä sillä ollut muita vihollisia kuin lajitoverit. Sillä oli sahalaitaiset, tikaria muistuttavat hampaat, jotka kuuluivat selvästi lihansyöjälle.

Värikäs Elvisauruksen harja

Cryolophosauruksen erikoinen, poikittainen luuharja pään päällä kaartui ylhäältä eteenpäin. Sen on päätelty olleen värikäs. Oikeastaan luuhelttaa muistuttavia luuharjoja oli kaksi. Ne olivat muodostuneet kallon kyynelluusta, joka alkoi silmien välistä ja jatkui koko pään yli. Heltoilla on voinut olla oma osansa parittelumenoissa ja lajitoveruuden osoittamisessa.

Kun tutkijat löysivät tämän sauruksen, he nimittivät sen Elvisaurukseksi, koska sen pääharja toi mieleen Elviksen hiustyylin. (Huomaa: Elvisaurus yhdellä s-kirjaimella, ei siis Elvissaurus.)

Lämmin Etelämanner

Etelämanner on nykyisin hyytävän kylmä ja kaikelle elämälle vihamielinen paikka. Cryolophosauruksen aikaan mantereella oli hyvin lämmintä ja sen metsät kuhisivat elämää. Varhaisella jurakaudella Etelämanner oli osa suurta mannerta, Gondwanaa, sijaiten sen itäosassa.

Cryolophosaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Fabio pastori