Menu
Tunturisuden sivut
Tavallisimpia kysymyksiä dinosauruksista FAQ

Huom! Tämän fakin tiedot voivat koskea ainoastaan tunnettuja dinosauruksia, joita on arviolta vain viidesosa kaikista dinosauruksista. Muita pieniä, jättimäisiä, tai jotenkin muuten muista erottuvia ja ennätyksiä rikkovia hirmuliskoja voi vielä piillä maan uumenissa odottamassa löytämistään!
FAQ-sivut

Sisällön laajuuden vuoksi FAQ-sivuja on kaksi.

FAQ 1 FAQ - sivu 1 (tämä sivu)
FAQ 2 FAQ - sivu 2
Dinosaurukset
Dinosaurusten väriloistoa

Uusin tutkimus kertoo, että dinosaurukset eivät olleetkaan värittömiä, vaan hohtivat sateenkaaren väreissä ja olivat usein juovikkaita tai täplikkäitä.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Texas A&M University-Commerce Marketing Communications Photography
1) Mikä oli pisin dinosaurus?

Pisimmät ja painavimmat dinosaurukset löytyvät sauropodien joukosta. Kaikkein pisin dinosaurus on ollut Amphicoelias fragillimus. Se oli myöhäisjurakaudella elänyt sauropodi, jonka pituus olisi suurimpien arvioiden mukaan voinut olla 52 - 62 metriä ja paino 130 - 150 tonnia. Lantion kohdalta korkeutta olisi ollut yhdeksän metriä ja jos eläin on jaksanut kohottautua takajaloilleen, on sen pää voinut kurotella nojausasennossa ainakin 25 metrin korkeudessa. Amphicoelias on voinut olla suurin koskaan elänyt maaeläin, myös painonsa puolesta.

Amphicoelias Tutustu tarkemmin tähän jättiin!

Dinoja kokovertailussa

Kuvassa isoja dinosauruksia kokovertailussa. Klikkaa kuvaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva kokovertailusta - Copyright Matt Martyniuk
2) Mikä oli painavin dinosaurus?

Painavin dinosaurus oli Amphicoelias fragillimus. Lue tarkemmin pisimmän dinosauruksen kohdalta.

Toiseksi painavin dinosaurus oli titanosauruksiin kuuluva Argentinosaurus, jonka paino oli reilusti yli 71,5 tonnia ja suurimmillaan ehkä jopa 90 tonnia. Eräissä arvioissa maksimipainoksi arvioidaan jopa 100 tonnia. Todennäköisin paino 60 - 88 tonnia, niistä keskiarvo 73 tonnia (Mazetta 2004). Argentinosaurus tunnetaan vain muutamista luista, mutta sen valtaisilla rintanikamilla oli korkeutta 1,2 m. Argentinosaurus menestyy myös pituuskisassa hyvin, sillä se lienee ollut toiseksi pisin dinosaurus, Amphicoelias fragillimuksen jälkeen.

Bruhathkayosaurus oli jättimäinen sauropodi, jonka fossiili on löydetty Intiasta. Tarkentuvissa tutkimuksissa se voi olla aikanaan kamppailemassa painavimpien dinosaurusten joukossa.

Huom! Dinosaurusten painoarviot muuttumassa.

FAQ Dinosaurukset keveämpiä kuin aiemmin on luultu

Amphicoelias

Amphicoelias fragillimus.
Epidexipteryx
3) Mikä oli lyhyin dinosaurus?

Epidexipteryx, petokäsiin (Maniraptora) kuuluva lintumainen dinosaurus - nimetty vuonna 2008 - on nykytietämyksen mukaan ollut lyhyin dinosaurus. Sen luurangon pituus oli 25 cm, pyrstöineen sillä on ollut mittaa 44,5 cm. Sen painoksi arvioidaan 164 grammaa. Painoltaan se on siten ollut toiseksi kevein Anchiorniksen jälkeen. (Wikipedia: Dinosaur size)

Epidexipteryx. Kuva vasemmalla (pieni näyttö yllä).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Epidexipteryx Copyright Nobu Tamura


4) Mikä oli kevein dinosaurus?

Anchiornis, troodontteihin (Troodontidae) kuulunut, pieni ja lintumainen dinosaurus - nimetty vuonna 2009 - on ollut kaikkein kevein. Sen painoksi on arvioitu 110 grammaa. Pituudellaan 34 cm se on ollut kuudenneksi lyhyin dinosaurus. (Wikipedia: Dinosaur size)
Lilliputit Tutustu lilliputtien kärkeen!
Dinosaurusten väriloistoa
Dinosaurusten väriloistoa All rights reserved
*Kuva - Copyright © Alpha Coders
5) Minkä värisiä dinosaurukset olivat?

Dinosaurusten värejä ei ole tiedetty. Värien suhteen on oltu erilaisiin perusteisiin nojautuvien, valistuneiden päätelmien varassa. Taiteilijat ovat toteuttaneet tilannetta niin, että he ovat loihtineet veistoksissaan ja maalauksissaan samoillekin lajeille miltei koko värimaailman kirjon.

Vuonna 2010 tutkijat kykenivät ensimmäisen kerran raottamaan ovea dinosaurusten värien maailmaan. Sinosauropteryx on petodinosaurus eli teropodi, ensimmäinen kautta aikain löydetty, jolla on sulkapeitettä. Nyt tutkimuksissa on saatu selville, että tämän lajin hännässä harjakset taikka sulan esiasteet, jotka muodostivat rengasmaisia kuvioita, olivat väreiltään valkoista ja oranssia.
Kanankokoisen, lintumaisen petodinosauruksen, nimeltään Anchiornis huxleyi, värit ovat olleet valkoinen, musta, tummanharmaa ja ruosteenpunaruskea. Suurin osa lajin värityksestä oli harmaata taikka mustaa, päälaella oli ruosteenpunaruskea töyhtökruunu. Värimääritykset perustuvat eläimillä tavattaviin ns. melanosomeihin, jotka ovat pigmenttisolujen sisällä olevia sauvamaisia soluelimiä. (National Geographic Magazine)

Loistoa sateenkaaren väreissä

Tutkijat jatkavat työtään, voidakseen määrittää dinosaurusten värejä ei vain sulkapeitteille, vaan myös ihonahkalle, karvoitukselle, silmille ja kaikille eri osille. Aiemmin oletettiin, että dinosaurusten nahka olisi ollut tummanvihreää tai -ruskeaa, aivan kuten krokotiileilla ja alligaattoreilla. Nykyisin tutkijat ovat muuttaneet mieltään. Erityisesti urosten katsotaan voineen olla hyvinkin värikkäitä - ne ovat voineet loistaa kaikissa sateenkaaren väreissä, vihreinä, sinisinä, punaisina, pilkullisina ja jopa raidallisina.
Titanoceratops
Titanoceratops

Paino 6,5 tonnia, suurin kallo kaikista dinosauruksista. Eli myöhäisliitukaudella 74 - 73 miljoonaa vuotta sitten.
New Mexico Museum of Natural History and Science - 1801 Mountain Road NW, Albuquerque, NM. Kuvanveistäjä David A. Thomas.

Lähteet suurimpaan kalloon
* Smithsonian.com - A Giant From New Mexico: Titanoceratops
* Nicholas R. Longrich: Titanoceratops ouranos, a giant horned dinosaur from the late Campanian of New Mexico,

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Titanoceratops - Copyright - All rights reserved: © Mr. T in DC
6) Millä dinosauruksella oli suurin kallo?

Titanoceratops omaa tämän kunnian. Tähän liittyy seuraava selitys. Oklahomassa sijaitsevassa museossa on ollut vuosia maailman suurimmaksi todettu dinosauruksen kallo, joka on kuulunut dinosauruslajille, kasvinsyöjälle nimeltään Pentaceratops "viisisarvi". Guinnessin ennätysten kirjaankin kallo on päässyt. Kallon pituus on hieman yli 3 metriä - suuri osa siitä on luista helttaa, joka ulottui eläimen selkään. Kunnia suurimmasta kallosta on ollut hieman kyseenalainen, sillä osa kallosta puuttuu ja on korvattu lasikuidulla.

Vuonna 2011 tutkija Nicholas Longrich on tullut siihen tulokseen, että kallo ei kuulukaan Pentaceratopsille, vaan kyseessä on laji, joka on läheistä sukua sarvinaamoille Triceratops ja Torosaurus ja näiden sukulaisille (Triceratopsini). Tähän perustuen Longrich on nimennyt tämän kallon omistajan eli lajin uudelleen, nimellä Titanoceratops ouranos. Kallo ei ole tutkimuksessa pienentynyt, vaan se on edelleenkin maailman suurin dinosauruksen kallo - lajin tieteellinen nimi vain on muuttunut, kun koko laji on määritetty toiseksi. Silti, kallon tutkimus jatkuu edelleen, kuten myös kaikkien dinosaurusten tutkimus - eikä sitä tehdä viikossa, vuodessa eikä vuosikymmenessäkään, todetaan selvityksessä ja aika voi tuoda uutta valoa tämän kallon omistajaan. Mainittakoon vielä, että kallo on ainut osa tätä fossiilia, muuta ei ole.
7) Millä dinosauruksella oli pisin häntä?

Pisimmän hännän omistaja oli sauropodeihin kuuluva Diplodocus, jonka hännälle tuli enimmillään mittaa 13 - 14 metriä.

8) Ensimmäinen löydetty muna?

Hypselosaurus oli tämän munan pyöräyttäjä ja löytö tehtiin Ranskassa vuonna 1869.

9) Suurin löydetty muna?

Macroelongatoolithus xixiaensis dinosauruksen munia löydettiin Kiinassa vuonna 2002. Munan mitat 43 cm x 14,5 cm. (Canadian Journal of Earth Sciences: Giant dinosaur eggs from the Tiantai basin, Zhejiang Province, China)

10) Millä dinosauruksella oli suurin silmä?

Troodon oli suhteellisen pienikokoinen, linnunkaltainen petodinosaurus eli teropodi, troodontti, joka eli Pohjois-Amerikassa, myöhäisliitukaudella 75 - 65 miljoonaa vuotta sitten. Troodon omasi silmämunan, jonka halkaisija oli 4,5 senttimetriä. Se oli kooltaan siten suunnilleen samankokoinen, kuin strutsin silmä. (Kysymysten kirja... Dinosaurukset - Kustannus-Mäkelä 2012)

Kalalisko - EI dinosaurus: Tässä yhteydessä voi mainita, että kalaliskoihin (Ichthyosauria) kuuluneella, noin 12 metriä pitkällä lajilla Temnodontosaurus, joka eli merissä dinosaurusten aikaan, on ollut silmämunat halkaisijaltaan jopa 25,3 cm tai kuitenkin hieman yli 20 cm. On arvioitu, että eräillä näistä merten liskolajeista on ollut silmät, halkaisijaltaan yli 30 cm. (BBC: Monster eyes from the deep - Wikipedia)
Petodinosaurukset
Spinosaurus - petodinosauruksista suurin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Dhatfield
11) Kuinka vanha on vanhin löydetty dinosaurus?

Yle uutisoi 5.12.2012, että tutkijat ovat löytäneet maailman vanhimman dinosauruksen tai dinosauruksen lähimmän sukulaisen. Lajille on annettu tieteellinen nimi Nyasasaurus parringtoni. Salaperäinen fossiilinäyte on ollut Lontoon luonnontieteellisen museon kokoelmissa vuosikymmeniä, ja sen arvioidaan kuuluvan dinosaurukselle, joka eli noin 245 miljoonaa vuotta sitten. Tutkijat kertoivat, että tutkimustulos ajoittaisi vanhimman koskaan eläneen dinosauruksen 10 - 15 miljoonaa vuotta vanhemmaksi kuin aikaisemmin on arvioitu. Otus oli noin labradorinnoutajan kokoinen. Tutkijat uskovat, että Nyasasaurus seisoi pystysuorassa, oli noin metrin pitkä lantion kohdalta, 2 - 3 metriä päästä häntään ja painoi 20 - 60 kiloa. Jos Nyasasaurus parringtoni ei ole varhaisin dinosaurus, se on dinosaurusten läheisin löydetty sukulainen, tutkimusta johtanut Washingtonin yliopiston tutkija Sterling Nesbitt sanoi.
5.12.2012 Hanne-Mari Tarvonen - Yle Uutiset: Maailman vanhin dinosaurus tai dinosauruksen sukulainen löytyi

12) Millä dinosauruksella oli eniten hampaita?

Hadrosaurus - kisan voittaja, kasveja syövä hadrosauri, eli ankannokkasauri eli sorsalisko, jolla oli keskimäärin 4 000 hammasta. (Ripleyn usko tai älä: Dinosaurukset - 2010). Shantungosaurus - "Shantungin lisko", myös hadrosauri, joka pituudellaan 15 metriä oli yksi suurimmista hadrosaureista, omasi sekin 1 500 pientä hammasta. Muita runsashampaisia oli kolmas hadrosauri, Edmontosaurus - "Edmontonin lisko" - silläkin oli hampaita yli tuhat.

13) Pisin ja lyhyin suvun nimi?

Micropachycephalosaurus suku omaa pisimmän nimen, vaikka suvun edustaja on itse yksi pienimmistä dinosauruksista, hieman yli metrin pituisena. Lyhyimmät sukujen nimet ovat Minmi ja Khaan.

14) Pienin sauropodi?

Ohmdenosaurus - koko pituus 4 metriä.
15) Mikä laji petodinosauruksista oli suurin?

Spinosaurus on viimeisten arvioiden mukaan ollut suurin petodinosaurus. Spinosauruksen pituus on ollut 12,6 - 18 metriä ja painoa sillä on ollut 7 - 9 tonnia, mutta painoa on voinut olla huomattavasti enemmänkin, eräissä arvioissa jopa 20 tonnia. (Painomaksimi 20 900 kg - François Therrien ja Donald Henderson 2007).

Spinosauruksen takana ovat kooltaan seuraavat kolme petodinosaurusta, joita ei tässä ole asetettu kokojärjestykseen. Carcharodontosaurus, "Hainhampainen lisko", pituus 12 - 14 metriä ja paino yli 8 000 kg, kallon pituus yli 1,5 metriä - Tyrannosaurus rex, "Kuningastyrannilisko eli tyrannilisko", pituus 13 metriä, korkeus 6 metriä, lantiokorkeus 4 metriä, paino jopa 7 000 kg - ja Giganotosaurus, "Jättiläismäinen etelän lisko", pituus 14 metriä ja paino 7 000 - 8 000 kg.

Euroopan jätti Huom! - Tutustu Euroopan kautta aikain suurimpaan petodinosaurukseen ja petoeläimeen ylipäänsä, josta kerrottiin maaliskuussa 2014: Torvosaurus gurneyi - Uusi dinosauruslaji - jurakauden ja kautta aikain Euroopan suurin petodinosaurus - löytyi Portugalista.

16) Pisin kaula suhteessa omaan pituuteen?

Sauropodeissa on kaksi lajia, joilla kaulan pituus on noin puolet koko dinosauruksen pituudesta. Toinen niistä on Mamenchisaurus, jota yleensä on pidetty tässä oikeana vastauksena - sillä on 14-metrinen kaula. Vuonna 2006 kuvattu sauropodi Erketu ellisoni, löydetty Mongoliasta vuonna 2002, on pienempi näistä kahdesta, mutta senkin kaulan pituus 7,5 metriä on puolet eläimen koko pituudesta. Se voi siten voittaa tämän kaulakisan, tai sitten ei - jätämme kysymyksen toistaiseksi auki. (National Geographic News: Newly Discovered Dinosaur Had Giant Neck, Air-Filled Bones)
*** tunturisusi.com linkit ***