Tunturisuden sivut
Dinosaurus DINOSAURUKSET eli HIRMULISKOT

Esidinosaurusten aikakausi alkoi varhaistriaskaudella, noin 250 miljoonaa vuotta sitten. Ihan viime aikoina on löydetty dinosaurusten jalanjälkiä ajalta 250 miljoonaa vuotta sitten. Vanhimmat, löydetyt dinosaurusten fossiloituneet luurangot tai osat niistä ovat ennen näitä jalanjälkiä osoittaneet, että ensimmäiset dinosaurukset olisivat olleet 5 - 9 miljoonaa vuotta nuoremmalta ajalta - eli ajalta 245 - 241 mvs.

Kuitenkin, vanhimmat tieteellisesti tunnetut ja nimetyt dinosauruslajit ovat myöhäistriaskaudelta, ajalta 230 miljoonaa vuotta sitten. Nämä kolme vanhinta lajia ovat Eodromaeus, Eoraptor ja Herrerasaurus. Kaikki kolme lajia elivät Argentiinassa samoihin aikoihin.

Mahdollisesti, edellä mainittuja kolmea dinosauruslajia vieläkin aikaisemmin, noin 237 miljoonaa vuotta sitten eli Nyasasaurus parringtoni. On kuitenkin mahdollista, että se ei ollut dinosaurus, vaan dinosaurusten sukulainen.

Nyasasaurus parringtoni - maailman vanhin dinosaurus tai dinosaurusten sukulainen

Fossiilinäytteet löydettiin Tansaniasta jo 1930-luvulla, mutta 1950-luvulla tehdyissä tutkimuksissa ei päästy johtopäätöksiin. Tutkijoiden mukaan löydös sulkee luvun dinosaurusten fossiilihistoriassa.

Tutkijat ovat löytäneet maailman vanhimman dinosauruksen tai dinosauruksen lähimmän sukulaisen. Salaperäinen fossiilinäyte on ollut Lontoon luonnontieteellisen museon kokoelmissa vuosikymmeniä, ja sen arvioidaan kuuluvan dinosaurukselle, joka eli noin 245 miljoonaa vuotta sitten.

Tutkijat kertoivat, että tutkimustulos ajoittaisi vanhimman koskaan eläneen dinosauruksen 10 - 15 miljoonaa vuotta vanhemmaksi kuin aikaisemmin on arvioitu.

Otus oli noin labradorinnoutajan kokoinen, ja tutkijat nimesivät sen Nyasasaurus parringtoniksi. Nimi juontaa juurensa Afrikan Nyasa-järveen (nykyiseen Malawi-järveen) ja Cambridgen yliopiston paleontologi Rex Parringtoniin.

Parringtonin tutkimusryhmä löysi kuusinikamaisen luupalan ja palan käsivarren luuta järven kupeesta Tansanian Ruhuhu-laaksosta 1930-luvulla.

Tuoreessa tutkimuksessa mukana ollut Lontoon luonnontieteellisen museon Paul Barrett kertoi, että uusi löydös sulkee luvun fossiilihistoriassa.

Tutkimus julkaistiin Biology Letters -tiedejulkaisussa.

Anatomiassa dinosauruksille tyypillisiä piirteitä

Tutkijat perehtyivät näytteeseen jo 1950-luvulla, mutta eivät tulleet johtopäätökseen, eikä tutkimustuloksia julkaistu.

- Otus oli mysteeri. Siitä tuli myyttinen eläin, Barrett sanoi.

Lontoossa olevalla fossiililla on kaksi tärkeää piirrettä, jotka ovat vahvoja todisteita siitä, että otus oli dinosaurus. Käsivarren luukudos osoittaa, että otus kasvoi nopeasti, mikä on tyypillistä dinosauruksille. Dinosaurusten pidentyneet hartia- ja rintalihakset kiinnittivät käsivarren ylälihakset - jälleen piirre, joka on ainutlaatuinen dinosauruksille. Tämä havaittiin myös käsivarren näytteestä.

- Tunnemme Nyasasauruksen vain fossiilinäytteistä, mutta niiden perusteella otuksen käsivarren anatomiassa ja sen lantiossa on piirteitä, jotka ovat tyypillisiä dinosauruksille, Barrett sanoi.

Tutkijat uskovat, että Nyasasaurus seisoi pystysuorassa, oli noin metrin pitkä lantion kohdalta, 2 - 3 metriä päästä häntään ja painoi 20 - 60 kiloa.

Kun Nyasasaurus oli elossa, maapallon maanosat olivat yhtä suurta maamassaa Pangaiaa. Fossiilien löytöpaikka Tansaniassa olisi ollut eteläistä Pangaiaa, johon kuuluivat Afrikka, Etelä-Amerikka, Antarktis ja Australia.

Tutkijat ovat pitkään väittäneet, että dinosaurusten olisi pitänyt olla olemassa jo keskitriaskaudella, joka päättyi noin 237 miljoonaa vuotta sitten. Todisteita tästä on kuitenkin ollut niukalti.

- Jos vastikään nimetty Nyasasaurus parringtoni ei ole varhaisin dinosaurus, se on dinosaurusten läheisin löydetty sukulainen, tutkimusta johtanut Washingtonin yliopiston tutkija Sterling Nesbitt sanoi.

Dinouutiset 5.12.2012 Hanne-Mari Tarvonen - Yle Uutiset: Maailman vanhin dinosaurus tai dinosauruksen sukulainen löytyi

Eodromaeus, Eoraptor, Herrerasaurus - varhaisimmat, aamunkoiton dinosaurukset myöhäistriaskaudella 230 miljoonaa vuotta sitten

Kun dinosaurusten runsaat 160 miljoonaa vuotta kestänyttä elinkaarta ajatellaan yhtenä ainoana päivänä, niin silloin mielletään ensimmäisinä kehittyneet dinosauruslajit aamunkoiton eli varhaisen aamusarastuksen lajeiksi.

Näitä aamunkoiton lajeja ovat Eodromaeus, "Aamunkoiton juoksija" ja jo varhemmin tunnettu, myös Argentiinasta löydetty pieni petodinosaurus Eoraptor, "Aamunkoiton rosvo". Eoraptor eli samaan aikaan, kuin Eodromaeus ja lajit olivat samankokoisia, eli varsin pieniä.

Samoihin aikoihin Argentiinassa eli myös hieman suurikokoisempi, kolme metriä pitkä petodinosaurus Herrerasaurus. Nämä kolme dinosauruslajia ovat varhaisimmat, tieteessä tunnetut ja nimetyt dinosauruslajit. Silti, varhaisempiakin voi vielä löytyä.

Aamunkoiton aikaan vallassa olivat vielä muut matelijat, eivät dinosaurukset. Näiden kolmen petodinosauruksen löytöpaikka Argentiinassa, on ainut paikka maailmassa, josta avautuu ikkuna kaikkein varhaisimpien dinosaurusten maailmaan.

Lähteet:
*ScienceDaily: New predator "dawn runner" discovered in early dinosaur graveyard.
*Chicago Tribune: Tiny fossils offer clues to "dawn of the dinosaur era".
Nyasasaurus parringtoni

Nyasasaurus parringtoni. Kuva Credit: © Natural History Museum, London/Mark Witton.

Dinosaurus

Eodromaeus murphi.

Eodromaeus murphi - "Aamunkoiton juoksija" - kaikkien dinosaurusten yhteinen esi-isä

Eodromaeus murphi on nykytietämyksen mukaan kaikkien dinosaurusten, myös suurten kasvinsyöjädinosaurusten, yhteinen esi-isä. Se oli teropodi eli kahdella jalalla liikkunut petodinosaurus ja se eli 230 miljoonaa vuotta sitten myöhäistriaskaudella (237 - 201 mvs), nykyisen Argentiinan mailla. Ennen dinosaurusten varsinaista, kukoistavaa valtakautta.

Sen ensimmäinen fossiili oli löydetty jo vuonna 1991, mutta laji tunnistettiin vasta pari vuosikymmentä myöhemmin. Tästä harmittoman oloisesta - mutta totuuden nimessä kuitenkin muille pienille eläjille hyvin vaarallisesta ja pirullisesta pikkuliskosta - kehittyivät kuitenkin kaikki isotkin teropodit. Kuten Tyrannosaurus rex ja "kammokynsi" Deinonychus.

Eodromaeus oli varsin pienikokoinen dinosaurus, joka olisi yltänyt tuskin ihmisen polven korkeudelle. Sen kokonaispituus oli 1,2 metriä kuononkärjestä häntään. Se painoi vain 5 kg. Päässä kuono-osa oli pitkä. Lajin juoksunopeudeksi on arvioitu 30 kilometriä tunnissa. Petodinosaurusten tapaan sen eturaajat olivat lyhyet, kun taas takaraajat olivat pitkät ja voimakkaat. Lajille antoivat tutkimustensa jälkeen määrityksen ja nimen vuonna 2011 Ricardo N. Martínez, Paul C. Sereno, Oscar A. Alcober, Carina E. Colombi, Paul R. Renne, Isabel P. Montañez ja Brian S. Currie.

Herrerasaurus

Herrerasaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Eodromaeus murphi - Copyright © Kumiko
*Kuva - Herrerasaurus - Copyright © LatinaLizAldana
*Kuva alla - Deinonychus Copyright © U-M Museum of Natural History
Hoazin Punainen supermanner Pangea eli Pangaia

Ympäristö, jossa ensimmäiset dinosaurukset elivät, näyttäisi meille täysin vieraalta. Maapallolla oli vain yksi jättiläismäinen supermanner, Pangea, jossa maa oli kuivaa ja punaista, eikä metsissä kasvanut ainoatakaan kukkaa. Tuossa ympäristössä elivät ensimmäiset tunnetut dinosaurukset, joista kehittyi suuri määrä yhä uusia lajeja triaskauden lopulla sekä jura- ja liitukaudella - maailman muuttuessa samalla suuresti, erilaisten eläinlajien ja kasvien kehittyessä.

Kunnes yhtäkkiä näiden menestyksekkäiden matelijoiden aikakausi päättyi liitukauden lopulla noin 65 miljoonaa vuotta sitten.

Alun ja mystisen sukupuuton väliin mahtui mielikuvitusta kiehtovien dinosaurusten kukoistuksen aika, joka oli pituudeltaan valtaisa, noin 160 miljoonaa vuotta. Jos sitä verrataan ihmisen elämään aikaan maapallolla, niin se on noin sata kertaa pidempi.

Deinonychus - "Kauhea kynsi" (Nimesi Ostrom vuonna 1969)

Nopea ja tehokas laumana saalistava petodinosaurus, jonka takaraajojen toisessa varpaassa oli 13 cm pitkä käyrä kynsi. Deinonychus saattoi seistä toisella takaraajallaan ja samaan aikaan raadella toisella uhriaan. Kuva vasemmalla.

Euroopan kaikkien aikojen suurin petodinosaurus ja maapeto

Maaliskuussa 2014 tiedemaailmassa uutisoitiin uudesta, Portugalista löydetystä petodinosauruksesta - suurikokoisimmasta Euroopassa kautta aikain. Se on ollut paitsi suurin petodinosaurus, niin samalla luonnollisestikin suurin koskaan Euroopan mantereella astellut maapeto.

Dinosaurus Lue uutinen tästä hirviöstä: Jurakaudella elänyt Torvosaurus gurneyi on suurin aikakauden Euroopan mantereelta löydetty petodinosaurus.
Iguanadon

Iguanodon - "Iguanan hammas" (Nimesi Mantell vuonna 1825)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © DUMBOBID


Ensimmäiset dinosaurukset olivat pieniä ja keskikokoisia, kaksijalkaisia lihansyöjiä - teropodeja (theropodeja), petoliskoja eli petodinosauruksia. Alun jälkeen, muutaman miljoonan vuoden kuluessa näyttämölle astuivat ensimmäiset suuret dinosaurukset. Kuvassa yllä 1850-luvulla valmistunut malliveistos Iguanodontista.

Kauhistuttavat jättiliskot löydetään!

Dinosaurusten fossiiliset jäänteet ovat levänneet piiloissaan miljoonat vuodet toisensa jälkeen ja siten koko ihmisen kehityskaarenkin ajan. Mutta vasta 1800-luvun alkupuolella näistä siihen asti täysin oudoista olioista saatiin ensimmäiset, syystäkin varsin hämmästelevät havainnot.

Englantilainen tohtori Gideon Mantell, jonka harrastuksena oli kivien ja fossiilien keräily, oli ensimmäisiä dinosaurusten luiden löytäjiä. Vuonna 1820 hän löysi vaimonsa Mary Annin kanssa joitakin suuria hampaita, jotka olivat painuneet kiven sisään. Suuren tutkimustyön jälkeen Mantell päätteli hampaiden kuuluneen jollekin jättiläismäiselle matelijalle, jonka hän nimesi Iguanodoniksi. Pian tämän jälkeen löydettiin Brittein saarilta kahden muun suuren matelijan jäänteitä.

Vuonna 1841 ajan tunnettu tiedemies, Sir Richard Owen esitti, että näitä jättiläisiä pitäisi kutsua dinosauruksiksi, mikä tarkoittaa kauhistuttavia liskoja, hirmuliskoja. Näiden löytöjen jälkeen alkoi kiihkeä hirmuliskojahti ympäri maailman!

Dinosauruksia, joita on nimetty jo noin 1 000 - 1 100 eri lajia, oli hyvin erilaisia sekä kooltaan että näöltään. Pienimmät niistä olivat riikinkukon kokoisia ja näyttivätkin enemmän linnulta, kuin dinosaurukselta. Dinosauruksista löytyivät myös suurista suurimmat. Maan kautta aikain suurimmat maaeläimet olivat sauropodeja, rauhallisia kasvinsyöjädinosauruksia, joita edustaa oikealla kuvassa Brachiosaurus. Se söi pitkää kaulaansa kurotellen yläilmoista puiden lehtiä ja havuja. Se eli myöhäisellä jurakaudella 155 - 145 miljoonaa vuotta sitten.

Liliensternus

Liliensternus

Liliensternus oli petodinosaurus ja yksi dinosaurusten varhaisia edustajia. Se eli myöhäistriaskaudella 205 miljoonaa vuotta sitten. Sen koko pituus oli noin 5 metriä ja se saattoi painaa 127 kg. Pienehköstä koostaan huolimatta se oli oman aikansa suurimpia petoja ja naposteli ahnaasti suihinsa ajan kasvinsyöjädinosauruksia, kuten Sellosauruksia.

The Ghost of Slumber Mountain

Uinuvan vuoren aave - The Ghost of Slumber Mountain

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Morbius19
Photo used with permission.


Elokuvantekijät huomasivat jo hyvin varhain, mikä valtaisa vetovoima oli esihistoriallisen ajan hirmuliskoilla ja muilla, fantasiahirviöillä. Aivan ensimmäisiin tämän genren elokuviin lukeutuu amerikkalainen The Ghost of Slumber Mountain, jonka ohjasi Willis O'Brien ja joka valmistui vuonna 1918. Elokuvan pituus on 19 minuuttia ja valitettavasti suurin osa filminauhasta on tuhoutunut tai muuten kadonnut. Klikkaa julisteesta iso.

Dilophosaurus

Dilophosaurus

Dilophosaurus oli ensimmäisiä varhaisjurakauden petosauruksia 201 - 189 mvs. Molemmin puolin sen kalloa oli parilliset, puoliympyrän muotoiset luuharjanteet. Dilophosaurus saalisti eläviä dinosauruksia, mutta söi useiden petodinosaurusten tapaan myös haaskoja.
Tyrannosaurus rex

Hirviöiden armoilla

Jos dinosaurukset ja ihmiset olisivat eläneet yhtä aikaa, olisivat näiden kahden lajin kohtaamiset voineet olla varsin pahaenteisiä. Klikkaa kuvasta yllä iso.

Achelousaurus

Achelousaurus

Pienessä kuvassa yllä Achelousaurus, joka varsin sarvekkaasta ja uhkaavasta ulkomuodostaan huolimatta oli kasvissyöjä. Sillä oli papukaijamainen nokka. Achelousauruksella oli pituutta 6 metriä ja se eli nykyisen Pohjois-Amerikan maaperällä myöhäisliitukaudella, 99,6 - 65,5 mvs.

Dinosaurus

Brachiosaurus

Brachiosaurus

Brachiosaurus pitkine kauloineen edustaa tyypillistä, hyvin suurta dinosaurusta, joita on joskus kutsuttu brontosaureiksi. Brachiosaurus oli jättiläinen, jonka paino on voinut olla 80 tonnia ja pituus 25 metriä. Sillä piti olla hyvin vahva sydän, jotta se kykeni pumppaamaan verta ylös korkeuksiin, pitkää kaulaa myöten aina päähän saakka - ja sydän oli kooltaankin noin auton kokoinen.
Brachiosaurus Brachiosaurus

Dinosaurukset ja luomiskertomus

Dinosaurusfossiilien löytyminen ja Darwinin evoluutioteoria aikaansai ristiriitaa 1800-luvulla ajan uskonnollisten, Raamattuun perustuvien luontokäsitysten kanssa. Darwinismia, jonka avulla selitettiin luonnonilmiöitä, pidettiin Raamatun luomiskertomuksen vastaisena. Dinosaurusfossiilit haastoivat Raamatun luomiskertomuksen, sillä nehän osoittivat, että elämää oli maapallolla ollut jo tavattoman pitkän aikaa ja se oli kehittynyt pikkuhiljaa, eikä tullut lyhyessä ajassa luoduksi.

1800-luvun kuluessa löydettiin yhä uusia dinosaurusfossiileja, jotka kiinnostivat tutkijoiden ohessa myös suurta yleisöä suunnattomasti. Lontoon Kristallipalatsiin asetettiin näytteille monien lajien täysikokoisia malleja, joita yleisö virtasi kiihkeän innostuksen vallassa katsomaan. Mallit oli valmistettu tunnetun paleontologin ja British Museumin luonnonhistorian osaston johtajan, Richard Owenin valvonnassa. Hän onnistui yhdistämään fossiileja kohtaan tuntemansa kiinnostuksen ja uskonsa Raamatun luomiskertomukseen, vaikkakin hän tiedemiehen taustastaan huolimatta vastusti darwinismia.

Kun New Yorkin Keskuspuistoon haluttiin pystyttää dinosaurusnäyttely, viranomaisia syytettiin uskonnonvastaisuudesta ja tuolloin ajatus näyttelyn järjestämisestä hylättiin.

Komodonvaraani - ainut nykyeläin, jolla on samankaltainen hampaisto kuin petodinosauruksilla

Tutustu komodonvaraaniin ja katso kuvat:

Dinosaurus Lue uutinen: Komodonvaraani - ainut nykyeläin, jolla on samankaltainen hampaisto kuin petodinosauruksilla

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva dinokortista vasemmalla ylimpänä - Copyright Orin Zebest
*Kaksi pientä kuvaa vasemmalla - Liliensternus ja Dilophosaurus - Copyright CameliaTWU
*Kuva Brachiosaurus oikealla Copyright Spencer Wright
*Taidekuvat - Albertan Yliopisto - Copyright UAlberta
*Kuva hirviön ja ihmisen kohtaamisesta oikealla Copyright deviantART/arvalis
*Kuva Eodromaeus oikealla Copyright Conty


Dinosivujen lähteitä
Veronica Ross: Dinosaurukset, historian hurjimmat pedot - Minerva 2011
Dougal Dixon: Jos dinosaurukset eläisivät tänään - Egmont 2008
Dinoetsivän käsikirja - Karisto 2007
Robert Mash: Mahtava dinosauruskirja - Karisto 2007
David Lambert: Dinosaurusten maailma - WSOY
Jinny Johnson: Koko maailman dinosaurukset - Tammi
Ripleyn usko tai älä: Dinosaurukset - Readme.fi - 2010
John Woodward: Dinosaurukset silmästä silmään - Readme.fi - 2010
Ihmeellinen luonto - Dinosaurukset - Gummerus
Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals - Macmillan London
Esihistoriallinen eläinmaailma - Gummerus
Find out about Dinosaurs And the Prehistoric World - Hamlyn
Tieteen maailma - Elämä maapallolla
Tutustu näihin lähdekirjoihin KLIK!
Acrotholus audeti
Acrotholus audeti

Acrotholus audeti on paksupäihin (Pachycephalosauria) kuuluva dinosaurus, joka eli 85 miljoonaa vuotta sitten ja joka löydettiin Albertasta, Kanadasta ja nimettiin vuonna 2013. Lajin määrittämisessä on käytetty sekä juuri löydettyjä, että varastoissa olleita fossiileja.

Tällä pienellä paksu- eli luupäällä on ollut pituutta hieman alle 2 metriä ja painoa 40 kg ja se on liikkunut kahdella jalalla. Kallossa luun paksuus on yli 10 cm. Laji edustaa vanhinta paksupäätä Pohjois-Amerikassa ja ilmeisesti koko maailmassa.

Acrotholus audeti ScienceDaily: Oldest? New "bone-head" dinosaur hints at higher diversity of small dinosaurs
All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Julius Csotonyi


Pieniä dinosauruksia on ollut runsaasti

Isojen dinosaurusten fossiilit ovat kestäneet aikaa ja niitä löytää helpommin, kun taas pienet fossiilit ovat helpommin tuhoutumalla kadonneet tai ovat vaikeammin löydettävissä. Tutkijat ovat käyneet keskustelua siitä, että minkä verran voidaan tehdä päätelmiä isojen ja pienten dinosaurusten (alle 100 kg) runsaudesta löytyneiden fossiilien perusteella. Kanadasta löytyneen pikkupaksupään Acrotholus audeti yhteydessä tutkijat päättelevät, että pienikokoisia dinosauruksia on elänyt tiedettyä runsaammin ja niiden fossiilit vain odottavat löytymistään.
Compsognathus
Compsognathus - "Kaunis leuka"

Lilliputteja dinosauruksissa edusti jurakaudella 155 - 145 mvs. elänyt, kanan kokoinen petodinosaurus Compsognathus. Pituutta tällä pikkuhirviöllä oli 60 - 70 cm ja painoa 3 kg. Compsognathus luotti kaikenlaisia pikkueläviä saalistaessaan suureen nopeuteensa ja saalistaessaan se oli pienestä koostaan huolimatta täydellinen, armoton hirmulisko.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Andrés Tonini
Kulindadromeus zabaikalicus

Kulindadromeus zabaikalicus löydettiin Siperiasta, Venäjältä ja nimettiin vuonna 2014, joten se on yksi uusimmista dinosauruslöydöistä.

Erityiseksi tämän 1,5 metriä pitkän ja kahdella jalalla ympäriinsä syöksähdelleen dinosauruksen tekee se, että se on kaikkien aikojen ensimmäinen löydetty kasvinsyöjädinosaurus, jolla on havaittu sulkapeitettä. Ennen tätä löytöä höyhen- ja sulkapeitettä on tavattu vain petodinosauruksilta.

Tämän löydön jälkeen on päätelty, että sulkapeite on voinut olla yleisempikin dinosauruksilla. Sulkien ja höyhenten alkutarkoitus on ollut lämmöneristys ja signaalin anto lajikumppaneille - vasta myöhemmin ne ovat olleet apuna lentämisessä. (ScienceDaily: Fossils found in Siberia suggest all dinosaurs could have been feathered).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright © N. Tamura
Kulindadromeus zabaikalicus
Zhenyuanlong suni Zhenyuanlong suni

Zhenyuanlong suni löydettiin Kiinasta ja nimettiin vuonna 2015, joten se on yksi uusimmista dinosauruslöydöistä.

Zhenyuanlong suni, joka eli 125 miljoonaa vuotta sitten, omasi myös sulka- ja höyhenpeitteen. Lintua muistuttavan petodinosauruksen pituus on ollut, häntä mukaan lukien, pari metriä ja painoa on ollut noin kaksikymmentä kiloa.

Zhenyuanlong suni on siitä erityinen dinosaurus, että se on läheistä sukua Velociraptorille, joka sai suurta kuuluisuutta Jurassic Park -elokuvissa. Nämä kaksi sukulaista elivät kuitenkin hyvin eri aikoina, sillä Velociraptor eli 40 - 50 miljoonaa vuotta myöhemmin. (ScienceDaily: Feathered cousin of famous movie star dino unearthed in China).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright © Credit: Chuang Zhao
*** tunturisusi.com linkit ***