Dinosaurukset
Dinosaurus DINOSAURUKSET eli HIRMULISKOT

Dinosaurusten aikakausi alkoi varhaistriaskaudella, noin 250 miljoonaa vuotta sitten. Ihan viime aikoina on löydetty dinosaurusten jalanjälkiä ajalta 250 miljoonaa vuotta sitten. Vanhimmat, löydetyt dinosaurusten fossiloituneet luurangot tai osat niistä ovat ennen näitä jalanjälkiä osoittaneet, että ensimmäiset dinosaurukset olisivat olleet 5 - 9 miljoonaa vuotta nuoremmalta ajalta - eli ajalta 245 - 241 mvs.

Roy Chapman Andrews - "Indiana Jones" - (1884 - 1960)

Roy Chapman Andrews oli yhdysvaltalainen luonnontieteilijä ja tutkimusmatkailija, joka tunnetaan erityisesti matkoistaan Keski- ja Itä-Aasiassa. Hän on jättänyt lähtemättömät jälkensä dinosaurustutkimuksen historiaan. Matkoillaan hän löysi ensimmäisenä runsaasti dinosaurusfossiileja, hänen löytöjensä joukossa olivat mm. Oviraptor ja Velociraptor. Vuonna 1922 Roy Chapman Andrewsin johtama yhdysvaltalainen retkikunta löysi Gobin aavikolta ensimmäiset varmat dinosaurusten munatkin.

Vaikka Roy Chapman Andrewsilla oli pitkä ja ansiokas ura tiedemiehenä, paleontologina, niin hänet muistetaan parhaiten Mongolian 1920-luvun jännittävistä fossiilijahdeistaan. Hyvin eksoottisissa ja vaarallisissakin oloissa hän matkasi kiihkeillä löytöretkillään sekä kamelikaravaaneilla että autoillakin, ja joutui joskus pakenemaankin. Steven Spielbergin sanotaan pitäneen häntä esikuvana elokuviensa Indiana Jonesille, tuolle kuvitteelliselle arkeologille, seikkailijalle ja aarteiden etsijälle, jota Harrison Ford niin vertaamattoman täydellisesti on esittänyt.

Monet nisäkkäätkin katosivat joukkotuhossa 66 mvs - ihmisenkin myöhempi kehitys vaakalaudalla

10-kilometrisen asteroidin iskeytyessä 66 mvs nykyisen Meksikon alueelle, kohtasi dinosauruksia joukkotuho. Monet nisäkäslajitkin tuhoutuivat ja kaikkien niiden kohtalo oli vaakalaudalla - kuten siten oli vaakalaudalla myös ihmisen myöhempi syntykehitys.

Dinosaurus Lue uutinen: Monet nisäkkäätkin katosivat joukkotuhossa 66 mvs - ihmisenkin myöhempi kehitys vaakalaudalla

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla - sekä dinosivujen logo - Copyright © UAlberta

*Kuva alla Deinonychus Copyright © U-M Museum of Natural History
Dinosaurus
Hoazin Punainen supermanner Pangea eli Pangaia

Ympäristö, jossa ensimmäiset dinosaurukset elivät, näyttäisi meille täysin vieraalta. Maapallolla oli vain yksi jättiläismäinen supermanner, Pangea, jossa maa oli kuivaa ja punaista, eikä metsissä kasvanut ainoatakaan kukkaa. Tuossa ympäristössä elivät ensimmäiset tunnetut dinosaurukset, joista kehittyi suuri määrä yhä uusia lajeja triaskauden lopulla sekä jura- ja liitukaudella - maailman muuttuessa samalla suuresti, erilaisten eläinlajien ja kasvien kehittyessä.

Kunnes yhtäkkiä näiden menestyksekkäiden matelijoiden aikakausi päättyi liitukauden lopulla noin 65 miljoonaa vuotta sitten.

Alun ja mystisen sukupuuton väliin mahtui mielikuvitusta kiehtovien dinosaurusten kukoistuksen aika, joka oli pituudeltaan valtaisa, noin 160 miljoonaa vuotta. Jos sitä verrataan ihmisen elämään aikaan maapallolla, niin se on noin sata kertaa pidempi.

Deinonychus - "Kauhea kynsi" (Nimesi Ostrom vuonna 1969)

Nopea ja tehokas laumana saalistava petodinosaurus, jonka takaraajojen toisessa varpaassa oli 13 cm pitkä käyrä kynsi. Deinonychus saattoi seistä toisella takaraajallaan ja samaan aikaan raadella toisella uhriaan. Kuva vasemmalla.

Euroopan kaikkien aikojen suurin petodinosaurus ja maapeto

Maaliskuussa 2014 tiedemaailmassa uutisoitiin uudesta, Portugalista löydetystä petodinosauruksesta - suurikokoisimmasta Euroopassa kautta aikain. Se on ollut paitsi suurin petodinosaurus, niin samalla luonnollisestikin suurin koskaan Euroopan mantereella astellut maapeto.

Dinosaurus Lue uutinen tästä hirviöstä: Jurakaudella elänyt Torvosaurus gurneyi on suurin aikakauden Euroopan mantereelta löydetty petodinosaurus.
Dinosaurus

Ensimmäiset dinosaurukset olivat pieniä ja keskikokoisia, kaksijalkaisia lihansyöjiä - theropodeja, petoliskoja eli petodinosauruksia. Alun jälkeen, muutaman miljoonan vuoden kuluessa näyttämölle astuivat ensimmäiset suuret dinosaurukset. Kuvassa yllä Iguanodon dinokorttien keräilysarjassa, joita on maailmalla ilmestynyt lukuisia erilaisia.

Kauhistuttavat jättiliskot löydetään!

Dinosaurusten fossiiliset jäänteet ovat levänneet piiloissaan miljoonat vuodet toisensa jälkeen ja siten koko ihmisen kehityskaarenkin ajan. Mutta vasta 1800-luvun alkupuolella näistä siihen asti täysin oudoista olioista saatiin ensimmäiset, syystäkin varsin hämmästelevät havainnot.

Englantilainen tohtori Gideon Mantell, jonka harrastuksena oli kivien ja fossiilien keräily, oli ensimmäisiä dinosaurusten luiden löytäjiä. Vuonna 1820 hän löysi vaimonsa Mary Annin kanssa joitakin suuria hampaita, jotka olivat painuneet kiven sisään. Suuren tutkimustyön jälkeen Mantell päätteli hampaiden kuuluneen jollekin jättiläismäiselle matelijalle, jonka hän nimesi Iguanodoniksi. Pian tämän jälkeen löydettiin Brittein saarilta kahden muun suuren matelijan jäänteitä.

Vuonna 1841 ajan tunnettu tiedemies, Sir Richard Owen esitti, että näitä jättiläisiä pitäisi kutsua dinosauruksiksi, mikä tarkoittaa kauhistuttavia liskoja, hirmuliskoja. Näiden löytöjen jälkeen alkoi kiihkeä hirmuliskojahti ympäri maailman!

Dinosauruksia, joita on nimetty jo noin 1 000 - 1 100 eri lajia, oli hyvin erilaisia sekä kooltaan että näöltään. Pienimmät niistä olivat riikinkukon kokoisia ja näyttivätkin enemmän linnulta, kuin dinosaurukselta. Dinosauruksista löytyivät myös suurista suurimmat. Maan kautta aikain suurimmat maaeläimet olivat sauropodeja, rauhallisia kasvinsyöjädinosauruksia, joita edustaa oikealla kuvassa Brachiosaurus. Se söi pitkää kaulaansa kurotellen yläilmoista puiden lehtiä ja havuja. Se eli myöhäisellä jurakaudella 155 - 145 miljoonaa vuotta sitten.

Liliensternus

Liliensternus

Liliensternus oli petodinosaurus ja yksi dinosaurusten varhaisia edustajia. Se eli myöhäistriaskaudella 205 miljoonaa vuotta sitten. Sen koko pituus oli noin 5 metriä ja se saattoi painaa 127 kg. Pienehköstä koostaan huolimatta se oli oman aikansa suurimpia petoja ja naposteli ahnaasti suihinsa ajan kasvinsyöjädinosauruksia, kuten Sellosauruksia.

The Ghost of Slumber Mountain

Uinuvan vuoren aave - The Ghost of Slumber Mountain

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Morbius19
Photo used with permission.


Elokuvantekijät huomasivat jo hyvin varhain, mikä valtaisa vetovoima oli esihistoriallisen ajan hirmuliskoilla ja muilla, fantasiahirviöillä. Aivan ensimmäisiin tämän genren elokuviin lukeutuu amerikkalainen The Ghost of Slumber Mountain, jonka ohjasi Willis O'Brien ja joka valmistui vuonna 1918. Elokuvan pituus on 19 minuuttia ja valitettavasti suurin osa filminauhasta on tuhoutunut tai muuten kadonnut. Klikkaa julisteesta iso.

Dilophosaurus

Dilophosaurus

Dilophosaurus oli ensimmäisiä varhaisjurakauden petosauruksia 201 - 189 mvs. Molemmin puolin sen kalloa oli parilliset, puoliympyrän muotoiset luuharjanteet. Dilophosaurus saalisti eläviä dinosauruksia, mutta söi useiden petodinosaurusten tapaan myös haaskoja.
Tyrannosaurus rex

Hirviöiden armoilla

Jos dinosaurukset ja ihmiset olisivat eläneet yhtä aikaa, olisivat näiden kahden lajin kohtaamiset voineet olla varsin pahaenteisiä. Klikkaa kuvasta yllä iso.

Achelousaurus

Achelousaurus

Pienessä kuvassa yllä Achelousaurus, joka varsin sarvekkaasta ja uhkaavasta ulkomuodostaan huolimatta oli kasvissyöjä. Sillä oli papukaijamainen nokka. Achelousauruksella oli pituutta 6 metriä ja se eli nykyisen Pohjois-Amerikan maaperällä myöhäisliitukaudella, 99,6 - 65,5 mvs.

Dinosaurus

Brachiosaurus

Brachiosaurus

Brachiosaurus pitkine kauloineen edustaa tyypillistä, hyvin suurta dinosaurusta, joita on joskus kutsuttu brontosaureiksi. Brachiosaurus oli jättiläinen, jonka paino on voinut olla 80 tonnia ja pituus 25 metriä. Sillä piti olla hyvin vahva sydän, jotta se kykeni pumppaamaan verta ylös korkeuksiin, pitkää kaulaa myöten aina päähän saakka - ja sydän oli kooltaankin noin auton kokoinen.
Brachiosaurus Brachiosaurus

Dinosaurukset ja luomiskertomus

Dinosaurusfossiilien löytyminen ja Darwinin evoluutioteoria aikaansai ristiriitaa 1800-luvulla ajan uskonnollisten, Raamattuun perustuvien luontokäsitysten kanssa. Darwinismia, jonka avulla selitettiin luonnonilmiöitä, pidettiin Raamatun luomiskertomuksen vastaisena. Dinosaurusfossiilit haastoivat Raamatun luomiskertomuksen, sillä nehän osoittivat, että elämää oli maapallolla ollut jo tavattoman pitkän aikaa ja se oli kehittynyt pikkuhiljaa, eikä tullut lyhyessä ajassa luoduksi.

1800-luvun kuluessa löydettiin yhä uusia dinosaurusfossiileja, jotka kiinnostivat tutkijoiden ohessa myös suurta yleisöä suunnattomasti. Lontoon Kristallipalatsiin asetettiin näytteille monien lajien täysikokoisia malleja, joita yleisö virtasi kiihkeän innostuksen vallassa katsomaan. Mallit oli valmistettu tunnetun paleontologin ja British Museumin luonnonhistorian osaston johtajan, Richard Owenin valvonnassa. Hän onnistui yhdistämään fossiileja kohtaan tuntemansa kiinnostuksen ja uskonsa Raamatun luomiskertomukseen, vaikkakin hän tiedemiehen taustastaan huolimatta vastusti darwinismia.

Kun New Yorkin Keskuspuistoon haluttiin pystyttää dinosaurusnäyttely, viranomaisia syytettiin uskonnonvastaisuudesta ja tuolloin ajatus näyttelyn järjestämisestä hylättiin.

Eodromaeus

Eodromaeus - (Nimesi Ricardo N. Martinez, Paul C. Sereno jne. 2011)

Yhä uudet fossiililöydöt avaavat alati tarkentuvaa kuvaa dinosaurusten maailmaan. Vuosi 2011 toi päivänvaloon pienen, mutta pirullisen ja tappavan pedon, lajin nimeltään Eodromaeus. Sen ensimmäinen fossiili oli löydetty jo vuonna 1991, mutta laji tunnistettiin vasta nyt. Eodromaeus eli 230 miljoonaa vuotta sitten, ennen dinosaurusten valtakautta, Argentiinassa ja on yksi varhaisimmista tunnetuista dinosauruslajeista. Vain viisi kiloa painava ja noin 1,3 metriä pitkä eläin olisi yltänyt tuskin ihmisen polven korkeudelle. Tästä harmittoman oloisesta pikkuliskosta kehittyivät kuitenkin teropodit (petodinosaurukset), myös Tyrannosaurus rex ja "kammokynsi" Deinonychus, kertoo uusi tutkimus. Serenon mukaan se on kaikkien dinosaurusten yhteinen esi-isä. (National Geographic News, Suomi)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva dinokortista vasemmalla ylimpänä - Copyright Orin Zebest
*Kaksi pientä kuvaa vasemmalla - Liliensternus ja Dilophosaurus - Copyright CameliaTWU
*Kuva Brachiosaurus oikealla Copyright Spencer Wright
*Taidekuvat - Albertan Yliopisto - Copyright UAlberta
*Kuva hirviön ja ihmisen kohtaamisesta oikealla Copyright deviantART/arvalis
*Kuva Eodromaeus oikealla Copyright Conty


Dinosivujen lähteitä
Veronica Ross: Dinosaurukset, historian hurjimmat pedot - Minerva 2011
Dougal Dixon: Jos dinosaurukset eläisivät tänään - Egmont 2008
Dinoetsivän käsikirja - Karisto 2007
Robert Mash: Mahtava dinosauruskirja - Karisto 2007
David Lambert: Dinosaurusten maailma - WSOY
Jinny Johnson: Koko maailman dinosaurukset - Tammi
Ripleyn usko tai älä: Dinosaurukset - Readme.fi - 2010
John Woodward: Dinosaurukset silmästä silmään - Readme.fi - 2010
Ihmeellinen luonto - Dinosaurukset - Gummerus
Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals - Macmillan London
Esihistoriallinen eläinmaailma - Gummerus
Find out about Dinosaurs And the Prehistoric World - Hamlyn
Tieteen maailma - Elämä maapallolla
Tutustu näihin lähdekirjoihin KLIK!
Gigatyrannosaurus
Gigatyrannosaurus (Gigatyrannus rex)

Taiteilija on loihtinut upean teropodin eli petodinosauruksen. Huomaathan, että juuri tällaista lajia ei ole elänyt, vaan Gigatyrannus rex on taiteilijan fiktiivinen näkemys. Silti samankaltaisuus kuningastyranniliskon (Tyrannosaurus rex) kanssa on ilmeinen.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © deviantART/arvalis
Compsognathus
Compsognathus - "Kaunis leuka"

Lilliputteja dinosauruksissa edusti jurakaudella 155 - 145 mvs. elänyt, kanan kokoinen petodinosaurus Compsognathus. Pituutta tällä pikkuhirviöllä oli 60 - 70 cm ja painoa 3 kg. Compsognathus luotti kaikenlaisia pikkueläviä saalistaessaan suureen nopeuteensa ja saalistaessaan se oli pienestä koostaan huolimatta täydellinen, armoton hirmulisko.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Andrés Tonini
Dinosaurus DINOJA RYHMITTÄIN

| Ankylosaurit eli panssariselät | Fabrosaurit - varhaisimpia pieniä kasvinsyöjiä | Hadrosaurit eli ankannokkasaurit eli sorsaliskot | Heterodontosaurit - varhaisimpia pieniä linnunlantioisia | Hypsilofodontit - nopeita kasvinsyöjiä | Iguanodontit - suurikokoisia kasvinsyöjiä | Keratosaurit - primitiivisiä petodinosauruksia eli teropodeja | Maniraptorit eli petokädet | Ornitomimidit eli strutsisaurit | Oviraptorit - pienet munavarkaat | Paksu- eli luupäät | Prosauropodit - esipitkäkaulaiset | Sarvinaamat | Sarvinaamat kuvin | Sauropodit - pitkäkaulaiset | Stegosaurit - harjaliskot eli laattaselät | Teropodeja Allosauruksesta Spinosaurukseen | Tyrannosaurit - petojen raskas sarja |

Dinosaurus DINOJA LAJEITTAIN

| Acrocanthosaurus - surrealistinen hirviö | Allosaurus - painajaislohikäärme | Amphicoelias - kaikkein suurin | Anchiornis - kaikkein kevein | Apatosaurus - Brontosaurus | Argentinosaurus - painava dinosaurus | Baryonyx - kuin krokotiili | Deinonychus - kauhea kynsi | Dilophosaurus - ensimmäisiä petodinoja | Diplodocus - kaksoispuomi | Eoraptor - aamunkoiton rosvo | Epidexipteryx - kaikkein lyhyin | Euoplocephalus - kaasuttelija | Europasaurus - kääpiö sauropodeissa | Huayangosaurus - Kiinan stegosauri | Minidinot eli lilliputit - 1. Anchiornis 2. Epidexipteryx 3. Compsognathus 4. Juravenator 5. Fruitadens 6. Sinosauropteryx 7. Microraptor | Minmi - Australian panssariselkä | Omeisaurus - Kiinan sauropodi | Pachycephalosaurus - päässä kupolimöykky | Parasaurolophus - ankannokalla oma torvi mukana | Saltasaurus - pieni titanosauri | Seismosaurus - pitkä sauropodi | Siamosaurus - Thaimaan peto | Spinosaurus - suurin peto | Tarbosaurus - petodinosaurus | Triceratops - hirmuinen kolmisarvinaama | Troodon - kaikkein fiksuin | Tyrannosaurus rex - hirmuliskojen kunkku | Velociraptor - nopea varas |
Dinosaurus DINOTIETOA

| Perustiedot | Liskonlantioiset ja linnunlantioiset | Lisääntyminen | FAQ | Sanasto | Kokovertailua taulukkokuvin | Lentoliskot | Taiteilijan lintudinot | Vesielämää | Lajilista | Jälkeen dinojen | Joukkotuho | Dinosaurustutkimuksen historiaa | Tiesitkö että?! | Dinosaurusten suomalaisia nimiä | Dinosaurukset museoissa | Geologiset kaudet - taulukko | Dinosaurusten mukana | Dinosaurusten edeltäjiä ja aikalaisia | Dinosauruskirjat | Eläinkunnan purijakuninkaat | Dinosaurukset Suomessa |

Brontosaurus VIIHDETTÄ JA KULTTUURIA

| Dinopienoismallit | Disneyn dinosaurukset | Lohikäärmeitä dinojen joukossa | King Kong ja tyrannilisko taistelevat! | Godzilla - hirviömäinen mutanttilisko | Maailman suurimmat dinosaurukset | Maailman suurin tyrannilisko - suussa näköalatasanne | Ohjeet dinosauruksen kohtaamiseen! | Dinot ja ihmiset yhdessä | Andromeda ja merihirviö | Loch Nessin hirviö - joutsenlisko? | Uusia hirviöitä löydetty | Tyrannipatu - Gobin hirviö | Hirmuliskojen uudelleen henkiinherätys?! |

Dinot kuoriutuvat UUTISIA JA ELOKUVIA

| Uutiset | Jurassic Park | Dinoelokuvat! |

Neandertalinihminen MUITA ESIHISTORIALLISIA ELÄIMIÄ - JA KIVIKAUDEN IHMINEN

| Doedicurus - valtava panssarimöykky | Sapelihammaskissa | Neandertalinihminen | Kivikauden ihminen |
*** tunturisusi.com linkit ***