Menu
Tunturisuden sivut
Sarvinaamat Ceratopsia Sarvinaamat Ceratopsia Sarvinaamat Ceratopsia
SARVINAAMAT (Ceratopsia)

Sarvekkaita dinosauruksia oli useampia pääryhmiä ja niissä olivat eri heimot. Heimo Psittacosauridae piti sisällään ensimmäisinä, varhaisliitukaudella, kehittyneet sarvekkaat dinosaurukset, papukaijaliskot. Näillä kevytrakenteisilla dinosauruksilla oli papukaijamainen nokka. Heimo Protoceratopsidae kehittyi myöhäisliitukaudella ja käsitti tukevarakenteisemmat kaulussarviliskot. Niillä oli jo alkua niskan luukauluksesta, mutta huippuunsa se kehittyi vasta heimon Ceratopsidae lajeilla, sarvikuonoliskoilla. Sarvikuonoliskot olivat yleisimpiä kasvinsyöjiä myöhäisliitukaudella Pohjois-Amerikassa. Ne olivat hyvin panssaroituja, niillä oli luukaulus niskassaan ja niiden massiivisessa päässä oli näyttäviä, teräviä ja pitkiä sarvia.

Uusimpien tutkimustulosten mukaan sarvinaamat eivät olisi käytelleet sarviaan laisinkaan puolustautumiseen petoja vastaan, vaan niillä tehtiin vaikutus vastakkaiseen sukupuoleen - ja miteltiin voimia kosiomenoissa muiden urosten kanssa.

Uusimpia lajeja

Sarvinaamojen heimossa Ceratopsidae on kaksi ihan uutta lajia, jotka eivät näy näissä piirroksissa. Utahceratops gettyi nimettiin vuonna 2010. Fossiili on löydetty Utahista, Yhdysvalloista. Lajin hartiakorkeus oli noin kaksi metriä, pituus 6 - 7 metriä ja paino 3 - 4 tonnia. Toinen lajeista, Kosmoceratops richardsoni, nimettiin myös vuonna 2010. Se löydettiin myös Utahista. Lajin pituus oli 5 metriä ja paino 2,5 tonnia, joten se oli näistä kahdesta lajista hieman pienempi. Silti sen kallo oli pidempi, 2,3 metriä, kuin Utahceratops gettyin kallo. Molemmilla uusilla lajeilla oli suuria teräviä sarvia sekä kuonossaan että silmien päällä. Niillä oli myös niskassaan luuharjanne, jota reunusti sarja sarvimaisia ulokkeita. (Tieteen Kuvalehti 16.05.2011)
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright deviantART/Nobu Tamura


Yinlong downsi

Ensimmäinen kuva, ylhäällä vasemmalla - sarvinaamojen vanhin ja primitiivisin tunnettu laji. Sillä oli pituutta 1,2 metriä ja se eli myöhäiskeskijurakaudella, 161 - 156 miljoonaa vuotta sitten Aasian keskiosissa. Yinlong downsi on ainut jurakaudelta tunnettu sarvinaamalaji, kaikki muut lajit ovat liitukaudelta.

Triceratops horridus

Viimeinen kuva, alinna - Triceratopsit ovat yksiä parhaiten tunnetuista dinosauruksista ja sarvinaamojen suurikokoisimpia lajeja. Triceratops horridus kulki neljällä jalalla, sillä oli massiivinen ja jykevä ruumis, mikä oli välttämätöntä valtavan pään kannattelemiseksi, sekä lyhyt häntä. Sen massiivisessa päässä oli kiinteäluinen, lyhyt kauluri ja kolme suurta sarvea, joiden mukaan laji on saanut nimensä, "hirmuinen kolmisarvinaama". Se eli luultavasti melko samalla tavalla kuin eräs nykyinen, raskasrakenteinen kasvinsyöjä, sarvikuono.

Ihan kuten Triceratops horridus tässä sarvinaamojen kuvastossa on viimeisenä, se oli aikanaan yksi viimeisimmistä tunnetuista dinosauruksista, joka sinnitteli aivan liitukauden loppuun asti. Aivan liitukauden lopulta olevat lukuisat Triceratopsien fossiilit viestivät vakuuttavasti tämän dinosauruksen kyvystä selviytyä hengissä, vaikka se joutui jakamaan elinalueensa monien saalistavien teropodien kanssa.
*** tunturisusi.com linkit ***