Tunturisuden sivut
TAISTELU TUULIMYLLYJÄ VASTAAN

Samassa he havaitsivat kolme- tai neljäkymmentä sillä tasangolla sijaitsevaa tuulimyllyä, ja ne nähdessään Don Quijote sanoi aseenkantajalleen:
- Hyvä onni ohjaa asioitamme paremmin kuin osaisimme toivoakaan, sillä näetkö, parahin Sancho Panza, kuinka tuolta ilmaantuu kolmekymmentä tai neljäkymmentä hirmuista jättiläistä. Niitä vastaan aion käydä taistelemaan ja ottaa ne kaikki hengiltä, ja niiltä saatu saalis olkoon rikkautemme alku, sillä tämä on rehellinen taistelu, ja Jumalalle tehdään suuri palvelus, kun sellaiset kehnot sikiöt hävitetään maan päältä.
- Mitkä jättiläiset? - kysyi Sancho Panza.
- Nuo jotka tuolla näet, - vastasi hänen isäntänsä - nuo joilla on pitkät käsivarret; toisilla ne ovat usein lähes kahden peninkulmankin pituiset.
- Eikö mitä, armollinen herra, - virkkoi Sancho - nuo, jotka tuolla näemme, eivät ole jättiläisiä, vaan tuulimyllyjä, ja ne, mitkä näyttävät käsivarsilta, ovat siipiä, jotka pyörittävät myllynkiveä, kun tuuli niitä liikuttaa.
- Helppo on huomata - vastasi Don Quijote - ettet ole perehtynyt siihen, mikä koskee seikkailuja; ne ovat jättiläisiä, ja jos sinua peloittaa, niin siirry loitommaksi ja käy rukoilemaan minun lähtiessäni heitä vastaan huikeaan ja epätasaiseen taisteluun. Tuon sanottuaan hän kannusti ratsuaan Rocinantea ollenkaan välittämättä aseenkantajastaan Sanchosta, joka huutaen vakuutti hänelle että hän oli aivan varmaan käymässä tuulimyllyjen eikä jättiläisten kimppuun.


Tuulimylly

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Rocco Lucia


Tuulimyllyjen historiaa

Tuulimylly on mylly, jossa viljaa jauhetaan tuulen pyörittämien siivekkeiden avulla. Tuulimyllyjä on voitu käyttää viljan jauhamisen lisäksi myös veden nostoon. Ensimmäiset tuulimyllyt Euroopassa rakennettiin jo 1100-luvulla, idea niistä tuli silloiseen Eurooppaan ristiretkeläisten mukana Lähi-Idästä. Alankomaat ja Tanska ovat soveltuneet erityisen hyvin tuulimyllyjen hyödyntämiseen, sillä niillä on laajoja, alavia rannikoita, joilla tuuli puhaltelee esteettä.

Tuulimyllyhyökkäys

"Ne olivat Don Quijotesta niin ilmeisiä jättiläisiä, ettei hän kuullut aseenkantajansa Sanchon huutoja eikä lähelle ehdittyäänkään nähnyt mitä ne olivat, vaan huusi korkealla äänellä:

- Älkää paetko, te pelkurit ja kurjat olennot, teitä vastaan hyökkää yksi ainoa ritari. Samassa kävi pieni tuulenleyhkä, ja suuret myllynsiivet alkoivat liikkua. Don Quijote näki sen ja virkkoi:

- Vaikka liikuttaisitte useampia käsivarsia kuin jättiläinen Briareos, joudutte sittenkin häviölle.

Niin sanoen ja mitä hartaimmin sulkeutuen valtiattarensa Dulcinean suosioon, pyytäen häntä avukseen tänä ratkaisevana hetkenä, Rocinanten pannessa parasta laukkaansa ritarimme hyökkäsi suoraan ensimmäistä myllyä vastaan. Hänen peitsensä iskiessä siipeen tuuli pyöritti siipeä niin rajusti, että se mursi peitsen palasiksi vieden mennessään ratsun ja ratsastajan, joka kieri kentälle pahoin kolhittuna.

Sancho Panza kiiruhti hänen avukseen niin nopeasti kuin aasin vauhti salli ja huomasi luo ehdittyään ettei Don Quijote kyennyt liikahtamaan: niin ankara oli isku hänen kumoutuessaan Rocinanten kanssa."


Tappio ja matkan jatkuminen kolhittuna

Vaikka Don Quijote sulkeutui hyökkäyksen hetkellä mitä hartaimmin valtiattarensa Dulcinean suosioon, pyytäen tätä avukseen ratkaisevana hetkenä - ei taisteluonni ollut nyt hänen mukanaan. Jo ensimmäinen kohtaaminen tuulimyllyn pyörivien siipien kanssa sinkosi sankarimme hädin tuskin hengissä maahan kierimään pahoin kolhittuna. Tähän yhteen, tuhoon tuomittuun yritykseen tämä epäonninen taistelu sitten jäikin, ja kaksikkomme lähti jatkamaan matkaansa. Uudet, suuria uhrauksia vaativat tehtävät odottivat, eikä ollut aikaa jäädä aloilleen.
Don Quixote
Tuulimyllyritari Don Quijote

Urhea ritarimme matkalla kohti tuulimyllyjä.
All rights reserved
*Kuva Copyright
© Hassan Abuzaid (abudoma)

Photo used with permission.
Kastilia La Mancha

Don Quijoten seikkailujen näyttämönä on Espanjan itsehallintoalue, Kastilia La Mancha. Se koostuu useasta maakunnasta ja pääkaupunki on Toledo. La Manchan provinssin tuulimyllyt ovat niitä tuulimyllyjä, joiden keskellä seikkailee Don Quijote. Tuulimyllyjen tarkempi sijaintipaikka on Campo de Criptana, vaikka niitä on myös muualla. Cervantes mainitsee kolme- tai neljäkymmentä tuulimyllyä, mutta niin monta niitä ei yhdellä paikalla koskaan ole ollut, vaan enimmilläänkin vain kaksikymmentäviisi.

Muinaisina aikoina koko Mancha oli kuin yhtenäinen, valtava tammimetsä, mutta sitä Manchaa ei enää ole. Säälimätön kirves ja tuhoava tuli olivat hävittäneet metsän jo vuosisatoja ennen Cervantesin ja Don Quijoten aikaa. Manchan nimi juontuu arabiankielisestä sanasta Manxa, joka merkitsee kuivaa ja hedelmätöntä maata. Mancha, jossa Don Quijote taisteli tuulimyllyjä vastaan espanjalaisten unelmien puolesta, on hyvin karua seutua - ja on vaikeaa ymmärtää, että siellä on kyetty elämään vuosisatojen ajan.
Art

All rights reserved
*Kuva "The Man of La Mancha" Copyright
© deviantART.com/Kromespawn - Mike Krome

- Used with permission.


Jo vanhat roomalaiset ihmettelivät, mikä on se voima, joka sai Manchasta siirtolaisiksi tai asepalvelukseen lähteneet palaamaan sinne aina takaisin. Talvisin siellä riehuvat usein lumimyrskyt ja kesäisin siellä puhaltaa tuuli, joka on melkein yhtä polttavan kuuma, kuin Afrikan aavikkotuuli.

Toukokuun ja lokakuun välisenä aikana sateet ovat hyvin harvinaisia. Jättimäisten ohdakkeiden lisäksi Manchassa kukkivat keväällä villinä kasvava lavendeli, rosmariini ja timjami huumaavasti tuoksuen. (Nämä luonnon- ja sääolot vuodelta 1955 - Soile-Järvelä-Kairenius: Don Quijoten Espanja).

Tuulimyllyt uutta teknologiaa

Yksi tapa tulkita taistelut tuulimyllyjä vastaan on se, että tuulimyllyt edustivat tuolloin nykyaikaa, jota vastaan Cervantes teoksessaan taisteli. Don Quijoten aikana tuulimyllyt olivat hämmästyttävä uutuus, sillä ensimmäiset rakennettiin Manchaan vasta 1570-luvulla. Ei tarvinnut olla ritariromaaneista pyörälle päästään mennyt Don Quijotekaan, erehtyäkseen tekemään Jumalalle suuren palveluksen ja ryhtyäkseen hävittämään sellaiset kehnot sikiöt maan päältä.

Muutenkin, tuulimyllyt oikeastaan "houkuttelivat" hyökkäykseen, sillä ne itsekin muodostivat kuin sotaisen karun näyn, sijaitessaan useinkin vuorenharjanteelle jonoon rakennettuna, aivan kuin taistelurintamana.

Lähteet
*Miguel de Cervantes Saavedra: Mielevä hidalgo Don Quijote Manchalainen I, suomennos J.A.Hollo - WSOY 1958
*Miguel de Cervantes Saavedra: Mielevä hidalgo Don Quijote Manchalainen II, suomennos J.A.Hollo - WSOY 1951
*Plaza.fi: Don Quijoten jäljillä Espanjassa
*Plaza.fi: Espanja - Kastilia - La Mancha
*The Mitchell Beazley: Kuka teki mitä
*Spectrum: Miguel de Cervantes Saavedra
*YLE Elävä arkisto
*Maaseudun Joulu 1953 - Urho Kekkonen: Maailmanparantajan perustyyppi
*Turun Sanomat: Hämmentävä haarniskahupailu
*Turun Sanomat - Juha-Pekka Helminen: Espanja on Don Quijoten lumoissa - 2005
*V. Tarkiainen: Aleksis Kivi - WSOY
*Museo-Casa de Dulcinea del Toboso - Dulcinea del Toboso House-Museum
*Opetushallitus: Etälukio
*Suomen historian pikkujättiläinen - WSOY
*Combi - Maailmanhistoria 2 - Tammi
*Spectrum - WSOY
*Media Maailmanhistoria - Tammi
*Andrew Taylor: Kirjat jotka muuttivat maailmaa - Ajatus kirjat
*Soile Järvelä-Kairenius: Don Quijoten Espanja - WSOY 1955
Tuulimyllyt
Tuulimyllyt - Campo de Criptana, Castille la Mancha, Espanja

Lakeuksien valkoiset vartijat

Näiden valkoisina La Manchan lakeuksia vartioivien jättiläisten rakenteissa on käytetty viittä eri puulajia. Myllyn yläosassa olevat "ikkunat" eivät ole maisemien ihailua varten. Niitten avulla mylläri määritti tuulen ja käänsi myllyt juuri oikeaan suuntaan.
Pyörimisnopeutta säännösteltiin peittämällä tai riisumalla siipien puuristikkoisia lapoja kanvaaseilla. Myllyn sisällä kohoavat kierreportaat. Sisärakenteissa olevat paksut parrut narisevat ja aivan kuin värisevät tuskasta ja kivusta - tuulen liikutellessa myllyn siipiä.

Quijoten tuulimyllyt ovat korkealla, matkaa merenpinnan tasolle on noin 700 metriä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright drewleavy / Drew Leavy
Don Quijote
Tuulimyllyritari Don Quijote

Urhea ritarimme valmistautuu ratkaisevaan hyökkäykseen - keräten ensiksi suojelusta ja voimaa armaalta Dulcinealtaan.
All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved:
© deviantART.com/Realityendshere - Peter Conlin

- Used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***