Menu
Susisivut
Susi Canis lupus
Dioraamassa sudet - Natural History Museum - Denver, Colorado, USA.

Lauma täytettyjä susia dioraamassa. Dioraamassa eli maisemaikkunassa eläimet asetetaan mahdollisimman luonnolliseen ympäristöön. Yleensä taustalla on maalaus ja etuala on toteutettu kolmiulotteisesti. Sudet on täytetty ammattitaitoisesti ja ne ovat lähes kuin eläviä.
ESIHISTORIALLISET SUDET

Evoluution myötä maan kamaralla on jolkotellut useita, jo ammoin sitten sukupuuttoon kuolleita susia, taikka suden kaltaisia koiraeläimiä.

Kaikki ne ovat nykyisen sutemme Canis lupus kanssa samaa sukua. Kuka mitenkin läheistä, ei ole aina erityisen selvää. Useat muinaisista lajeista ovat voineet kuolla sukupuuttoon niin, että niiden jäljiltä ei ole jäänyt mitään uutta lajihaaraa.

Esihistoriallinen Caninae - heimo.
Canini - true dogs and wolves; aitokoirat - alaheimo.
Canis - suku.
Aika mvs=miljoonaa vuotta sitten.

Canis edwardii

3 - 1,8 mvs Pohjois-Amerikka. Ensimmäinen koiraeläin, jota selkeästi voidaan pitää sutena. Paino 31,1 - 35 kg.

Canis armbrusteri

800 000 vuotta sitten. Mahdollisesti tästä lajista kehittyi Canis dirus - taikka myös Canis lupus.

Canis etruscus Etruskisusi

3,4 - 1,4 mvs Euraasia. Kooltaan etruskisusi oli lammaskoiran kokoinen ja se oli varsin yleinen varhaisella pleistoseenikaudella. Se liikkui metsissä ja vältti aroalueita, ja muistutti näin elintavoiltaan Intiassa nykyisin eläviä susia. Etruskisusi eli aikansa ja kuoli sukupuuttoon. Etruskisusi on yksi teoreettinen mahdollisuus suden C. lupus esi-isäksi.

Canis mosbachensis

787 000 vuotta sitten - Eurooppa. Etruskisudesta kehittynyt - ehkä nykysuden ja etruskisuden välissä elänyt susi. Pienikokoisempi, kuin etruskisusi. Paino 18 kg.

Canis falconeri

2,6 mvs - Eurooppa. Kooltaan hyvin suuri. Tämä susi voi olla myös Amerikasta Euraasiaan tullut Canis ambrusteri.
Canis gezi

Etelä-Amerikka. Vähän tunnettu, pienikokoinen.

Canis nehringi

Etelä-Amerikka. Vähän tunnettu.

Canis arnensis

3,4 mvs Eurooppa. Mahdollisesti pleistoseenikauden keskivaiheilla Välimeren alueella eläneiden susien esi-isä. Sakaalin kokoinen susi, josta kehittyivät kojootit, kultasakaalit ja juovasakaalit ja sudet. Paino 30 kg.

Canis dirus Hirviösusi

1 mvs Pohjois- ja Etelä-Amerikka. Paino 74,5 - 87,9 kg Katso tarkemmin Canis dirus-sivulta!

Canis (Eucyon) cipio

8,2 mvs - myöhäisellä mioseenilla Eurooppa ja varhaisella plioseenilla Aasia. Ensimmäisiä tämän suvun edustajia, susien esi-isä. Sakaalin kokoinen. Paino 16 kg. Canis suvun varhaisin edustaja Euroopassa. Se eli ainakin Espanjassa, josta Teruelin kaupungin läheltä Concudista on löydetty tämän suvun ja lajin vanhimmat fossiiliset jäänteet noin 6 miljoonaa vuotta sitten syntyneestä maakerrostumasta. Laji on huonosti tunnettu.

Canis lepophagus

4 - 5 mvs Pohjois-Amerikka. Paino 17 - 18,5 kg. Tämä koiraeläin oli pieni ja ulkoisilta piirteiltään vaihteleva. Jotkut yksilöt muistuttivat kojoottia, toisilla oli enemmän suden piirteitä.

Canis donnezani

4 - 3,1 mvs. Mahdollinen susien esi-isä.

Canis ameghinoi

Canis michauxi

Canis adoxus

Varhainen plioseeni - Eurooppa. Sakaalin kokoinen.

Canis cautleyi

2 mvs. Kooltaan suuri.
Susi Canis lupus
Dioraamassa sudet - Bell Museum of Natural History - Minneapolis, Minnesota, USA. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Curious Expeditions
*** tunturisusi.com linkit ***