Menu
Tunturisuden sivut
Tuhkimon linna
GRIMMIN VELJESTEN SADUT - TUHKIMON SATULINNA

Kaikissa linnakuvissa Tuhkimon satulinna, Walt Disney World, Florida, USA.

Tuhkimolle on rakennettu kaksikin linnaa, toinen niistä sijaitsee Floridan ohella Japanissa, Tokion Disneylandissa.

Floridan Disneylandin Tuhkimon linnaa suunniteltiin parhaiden arkkitehtien ja asiantuntijoiden avulla. Pääsuunnittelijana toimi Herbert Ryman. Linnaan otettiin vaikutteita sekä useista todellisista, että fiktiivisistä linnoista. Mallilinnojen joukossa olivat sellaiset maailman kuuluisimmat linnat, kuin Fontainebleau, Versailles ja Chenonceau, ja monet muut Euroopan kuuluisimmista linna- ja palatsirakennuksista.

Linnan arkkitehtuuri ja rakenteet

Tuhkimon linna valmistui 18 kuukauden rakennusurakan jälkeen. Linnan korkein torni yltää 58 metrin korkeuteen, joten rakennus on kooltaan todella suuri.

Linna avattiin yleisölle 1.11.1971, samalla kun Magic Kingdom aloitti. Väreiltään harmaana, sinisenä ja kullattuna linna heijastelee Walt Disneyn fantasioimaa käsitystä ranskalaisesta linnasta. Tuhkimon linna on koko Disneyn maagisen satu- ja fantasiamaailman symboli.

Prinsessa Ruususellakin on oma linnansa, sen sijaintipaikka on Disneyland Anaheimissa, Kaliforniassa. Prinsessa Ruususen linna on 30 metriä matalampi, kuin Tuhkimon linna.

Näiden linnojen mittasuhteiden toteutuksessa on käytelty nerokkaasti arkkitehtonista, optista harhaa taikka illuusiota, joka saa linnat näkymään katsojan silmiin vielä todellisuuttakin suurempina. Vaikka linnojen rakenteissa on käytelty myös lasikuitua, kuituvahvisteista kipsiä, muoviakin ja muita vastaavia rakenteita, on perusrakenne teräsbetonia. Linnat ovat siten todellisia, lujia rakennelmia, oikeita linnoja. Linnan mosaiikit on suunnitellut Disneyn taiteilija Dorothea Redmond. Tuhkimon linna on rakennettu kestämään rajuja tuulia, jotka Floridassa voivat puhaltaa 175 km tuntinopeudella.

Tuhkimon linnaa ympäröi vedellä täytetty vallihauta. Laskusiltaa sen yllä ei voida nostaa. Linnassa on 27 tornia, jotka on numeroitu 1 - 29. Kaksi torneista, eli numerot 13 ja 17 poistettiin suunnitelmista jo ennen rakentamista, kun havaittiin, että niitä ei voitu nähdä miltään suunnalta huvipuiston alueelta.

Tuhkimon linnan sviitti
Tuhkimon sohva

Tuhkimon sohva Tuhkimon linnan sviitissä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Tuhkimon sohva Copyright © Flickr/shadowstorm
Tuhkimon linnan sviitti Tuhkimon linnan sviitti Tuhkimon linnan sviitti

Kuvissa yllä Tuhkimon linnan sviitti. Sisustuksen kuninkaallinen tyyli on 1600-luvulta.
Linnan sisätilat

Linnan sisätiloissa on sviitti, joka alunalkaen suunniteltiin Walt Disneyn perheen käyttöön. Walt Disney kuitenkin kuoli jo viisi vuotta, ennenkuin huvipuisto avattiin. Nykyisin sviittiä voivat käyttää erityisesti valikoidut vieraat. Linnan sisällä on kolme hissiä, joista yksi vieraille tarkoitettu kuljettaa toiseen kerrokseen, jossa sijaitsee ravintola. Siellä vierailijalla on mahdollisuus aterioida Tuhkimon kuninkaallisessa pöydässä.

Linnan sisätilojen päähallissa satu Tuhkimo on kerrottu viitenä mosaiikkisena seinämaalauksena. Kukin niistä on yli 4 metriä korkea ja 3 metriä leveä.

Tuhkimon linnassa vierailevia palvelee linnassa työskentelevä henkilökunta, joka kohtelee vierailijoita kuin kuninkaallisia. Lapsia puhutellaan "teidän korkea-arvoisuutenne", prinsessoina ja prinsseinä. Aikuisia nimitetään lordeiksi ja ladyiksi. Monet Disneyn hahmoista ovat mukana päivittäin linnassa, itseoikeutettuna heidän joukossaan liikkuu tietenkin myös Tuhkimo.

Tuhkimon tiara

Tuhkimolle Disneylandissa valmistettu tiara, jota on esitelty yleisölle Year of a Million Dreams-juhlinnan yhteydessä. Tiara on kultaa ja platinaa ja sen koristeina on 366 timanttia. Tiaran arvo $325,000.

Lähde
AllEars.net: Cinderella Castle - Magic Kingdom

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Linnakuva sivun yläreunassa - Copyright © Flickr/Paul Beattie
*Sviittikuvat sekä kuva tiarasta - Copyright © Flickr/Darren Wittko


Tuhkimon linnan sviitti Tuhkimon linnan sviitti Tuhkimon linnan sviitti

Tuhkimon linnan sviitti

Kuvia Tuhkimon linnan sviitistä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Sviittikuvat Copyright © Flickr/shadowstorm
Tuhkimon linna
Tuhkimon linna
Tuhkimon linna
*** tunturisusi.com linkit ***