Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Mathilda Samuelsson


HAAREMIHOUSUT

Haaremihousut, jotka ovat kuin yhdistelmä housuja ja hametta, ovat nähneet syntynsä Intiassa lähes 2 000 vuotta sitten. Siellä käytetyillä, haaremihousujen kaltaisilla vaatteilla on ollut eri alueilla erilaisia malleja ja nimiä, kuten salwar, shalvar ja shalvaar. Tällaisia housuja ovat aikojen alusta käyttäneet sekä miehet että naiset.

Intiasta nämä housut kulkeutuivat Egyptiin, Persiaan ja Turkkiin, jossa ne tulivat 1500-luvulla hyvin tunnetuiksi haareminaisten käyttäminä housuina. Haaremihousuja käytettiin yhdessä avoimen tunikan taikka suljetun viitan kanssa - myös vatsatanssijat olivat usein pukeutuneina haaremihousuihin. Ottomaanien valtakuntakin oli tavattoman suuri, ja niinpä haaremihousujen muoti, eli millaiset ne olivat, vaihteli eri seuduilla.

Perinteiset haaremihousut ovat ylhäältä polviin asti hyvin väljät, laajat ja vapaasti liehuvat, haarojen kohdalta hieman kuin hame. Polven alapuolella tai lähempänä nilkkaa kangas, joka on silkkiä, voi olla poimutettu eli rypytetty laskoksille kohti lahkeensuuta. Lahkeet voivat olla hyvin väljät ja ulottua liki maahan asti. Haaremihousujen kanssa pidetään usein vyötäröllä, housujen yläosassa, lyhyttä vekkihametta.

Haaremihousut

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved:
Website Blooming Leopold/ © Lauren Winter
Haaremihousut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright suetabulous


"Vuonna 1911 kuuluisa muotisuunnittelija Paul Poiret esitteli pariisilaisseurapiireille uuden haaremimuodin. Edellisen aikakauden pehmeiden, kalpeiden pastellisävyjen tilalle tulivat nyt sellaiset kankaat, kuin Damaskoksen silkki, crêpe de Chine, crêpe de Maroc sekä osmani- ja smyrnalaisbrokadit, joihin oli kudottu runsaita, eksoottisia värejä.

Poiret oli taitava mainosmies. Saadakseen uuden pukumuodin julkisuuteen, hän järjesti ylelliset persialaiset tanssiaiset. Sulttaaniksi pukeutuneena pyylevä pukusuunnittelija otti vastaan satoja vieraita eksoottisten lintujen, apinain ja paljasrintaisten mustien naisten, itämaisten mattojen ja ruusuöljyn ja santelipuun tuoksuista savua levittävien kuparisten hiilipannujen ympäröimänä."


Haaremimuodin menestys oli tämän jälkeen valtaisa ja kaikki olivat hulluina itämaisiin kutsuihin. Kymmenluvun lopulla lukemattomat naiset pukeutuivat haaremisuosikeiksi kuvitellen yhä, että idän naiset elivät ihanaa, hillittömän aistillista elämää. Haaremihuuma muodissa kesti aina 1930-luvulle saakka, jonka jälkeen tuli hiljaisempaa.

Vaikeuksia haaremihousujen hyväksymisessä oli siltikin edelleen, ja vasta 1980-luvulla haaremihousut tekivät lopullisen läpimurtonsa länsimaiden vaatemallistossa.

Nykypäivänäkin kauniilla, väljillä, vapailla, rennoilla ja käyttömukavilla haaremihousuilla on ystävänsä ja käyttäjänsä Housujen materiaalina käytettyjä kankaita ovat silkki, sifonki, pellava, puuvilla, viskoosi, denim, polyesteri ja monet muut kangaslaadut. Haaremihousut voivat olla myös kiiltävät taikka läpinäkyvät. Myös rohkea mies valitsee kesähousuikseen haaremihousut.

Lähteet
Joel Henderson: The History of Harem Pants
Orientalismin mukana muotiin

1800-luvulla kiihkeä Orientin ihailu, orientalismi, nosti Istanbulin haaremin parrasvaloihin ja kiihkeään tarkkailuun. Kaikkea Orientin eksotiikkaa palvottiin, rakastettiin ja harrastettiin - niinpä myös haaremihousut tulivat tunnetuiksi Euroopassakin ja ensimmäiset vapautuneen rohkeat naiset niitä käyttivätkin. Ei vähiten siksi, että monissa baleteissa ja oopperoissakin esiinnyttiin haaremihousuissa.

Vastustustakin tätä varsin vapaamieliseksi koettua naisten pukeutumista kohtaan esiintyi, ja 1800-luvun lopulla haaremihousujen käyttö hiipui. On huomioitava, että tuolloin noina aikoina ylipäänsä kaikkia housuja pidettiin naisille sopimattomina eli säädyttöminä, ja niiden käyttöä ei hyväksytty.

1900-luvulla naisasialiike alkoi saada enemmän tuulta purjeisiinsa ja naiset alkoivat rohkeasti pukeutua yhä enemmän sen mukaan, kuin halusivat. Varsinaisen sytykkeen haaremihousujen uudelle tulemiselle eurooppalaisille antoi vuonna 1909 ranskalainen muotisuunnittelija Paul Poiret, joka otti haaremihousut mallistoonsa.

Melissa Chris

Nykymuodin haaremihousut. Mallina Melissa Chris ja hänen yllään olevat haaremihousut on suunnitellut Danielle Peettee. Kuvaaja ja kuvan Copyright Chris Willis.

All rights reserved
*Kuva Copyright
Flickr/© Chris Willis

Used with permission.
Haaremihousut
"Tunisialaisella pihalla" - Ferdinand Max Bredt 1921

Haaremihousut
Haaremihousut
All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved:
Website Blooming Leopold/ © Lauren Winter
Orientin muotia
*** tunturisusi.com linkit ***