Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla - Copyright © Deep Goswami
*Kuva yllä oikealla Copyright walterhundt


Haaremin kukkia Topkapin ikkunat

Topkapin palatsi tulvii lukemattomia, maailman kauneimpia ikkunoita. Ikkunoita toinen toistaan kauniimmilla ikkunaluukuilla taikka ilman. Seinäpinnat, kaakelit ja fajanssit huumaavat loputtomalla ornamentaliikallaan ja kuin kaiken kauneuden täydellisyyden huipentumana kirjovat seiniä satumaisen kauniit ikkunat. Jolleivat kauneuden huipentumaa sittenkin edusta ne naiset, jotka näkymättömistä seuraavat maailmaa näiden ikkunoiden takana.

Kauneinta islamilaista arkkitehtuuria

Naisten huoneiden ikkunat joko antoivat sisäpihan suuntaan tai sitten ne olivat tiiviiden ristikoiden peittämiä ja kätkivät sisätilat ulkopuolisten katseilta. Ikkunat muotoiluineen ja mutkikkaine ristikkoineen edustavat islamilaisen arkkitehtuurin suurinta kauneutta. Ikkunoiden kiehtovuutta lisää äärettömästi tietoisuus niiden taakse kätkeytyvästä salaperäisestä maailmasta.

Kruununprinssin ikkunat
Kruununprinssin ikkunat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat Copyright Deep Goswami


Seraljin yö - tuntematon runoilija 1700-luvulta

"Odaliskien nauru ja kikatus kuuluu ikkunoiden takaa,
turpea sulttaani rubiinivöin levotonna divaanillaan makaa,
kiiltomustat eunukit ovat aloittaneet ikioman,
rakkauden leikin vallattoman,
Bosporinsalmen yllä leiskuu salamoiden vyö,
tummuu ilta alkaa Seraljissa kuuma ja rauhaton yö!


Topkapin ikkunat kuin tähdet tuhansin välkkein loistavat,
hiljaisina salaperäistä kaipuutaan kyynelin toistavat,
prinssit Kultaisessa häkissään silmänsä suruissaan sulkevat,
yhä palavampina silkkisäihkein odaliskit kulkevat,
kas, silloin narahtaakin yössä suosikin ovi,
kurkistaa sisään kiilusilmin sulttaani ja kiihtyy suosikin povi!"


Topkapin ikkunat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright tpierce
Haaremin ikkunat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright Karen Green


Kahden maailman välissä

Ikkunan ylipäänsä, mutta erityisesti haaremin ikkunan, voi nähdä symbolisesti rajapintana ja pääsymahdollisuutena toiseen maailmaan, kahden eri maailman välillä. Haaremin ikkunasta voidaan katsella sisältä päin ulos maailmaan, mutta samalla tavalla ulkoa voidaan yrittää ikkunan kautta päästä kurkistamaan sisälle, haaremin elämään.

Haaremin ikkunan hyvin tarkoin säännellyssä ja rajoittuneessa muodossa näkeminen sisältä ulos onnistuu jotenkin, vaikka ei sekään aina erityisen hyvin - eikä rajattoman kauas. Ulkoa sisäänpäin näkeminen jää puolestaan aina pelkästään yritykseksi. Tarkkailija ulkona joutuu tyytymään siihen, että hän voi ihailla ikkunan kauneutta - mutta elämää ikkunan takana, sisällä hän ei näe. Hän voi vain kuvitella ikkunan taakse kätkeytyvää lumoavaa kauneutta. Tällöin käy puolestaan niin, että ikkunan taakse haluaisi nähdä yhä kiihkeämmin.

Ehkä tämä rajallisuus ja kuin kielletty onkin juuri suuri osa sitä kiehtovuutta, joka haaremeihin liittyy. Kaikki se kiehtoo ja kiinnostaa, mitä ei tunne eikä näe ja mikä on kiellettyä.

Topkapin ikkunoita

Kruununprinssin asunnon ikkuna.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright Deep Goswami


Unelmointia ikkunoiden äärellä

Kerran haaremiin sisälle astuneet naiset jäivät muurien sisään oikeastaan ikiajoiksi. Saattoivat he joskus päästä johonkin Suureen basaariin ostoksille, tai heidät voitiin siirtää toiseen haaremiin, mutta näin kävi harvoin. Usein ainut paikka, josta he saattoivat saada näkymää ja etäistä kosketusta muuhun maailmaan, olivat ikkunat. Tosin, nekin avautuivat usein sisäpihoille.

Mielikuvissamme näemme nuoret neidot, kauniit prinsessat, haaremissa istumassa ja tuijottamassa unelmoiden ja haaveksien haaremin ikkunoista jonnekin etäisyyteen, sinne, missä Marmarameren aallot lyövät raukeina rantaan ja kirkas Kuu luo satujen siltaansa Bosporinsalmen peilipintaan. Ehkä siellä jossakin on prinssi, joka pian saapuu noutamaan. Tai ehkä pian kaikuvat käytävästä hiljaiset mutta määrätietoiset askeleet, merkkinä siitä, että sulttaanin sanansaattajaeunukki saapuu...

Sinivihreitä keramiikkatiiliä

Keramiikkataiteella on islamilaisissa maissa vanhat juuret ja sen käyttö on monipuolista. Paitsi astioissa, myös rakennuksissa kuten Topkapissa, on suosittu keramiikkaa. Seinäpintoja on päällystetty upein, sinivihrein keramiikkatiilin.
Haaremin ikkunat

Fajanssia ornamentteja arabeskeja kalligrafioita

Topkapin koristetiilien peittämät seinät, kaakelit, mosaiikit ja fajanssit hehkuvat sinisenä, vihreänä, violettina, turkoosina ja kaikin värein, arabialaisin ornamentein, arabeskein ja kalligrafioin kuvioituina ja koristeltuina.

Haaremin ikkunat

Haaremin ikkunoita Topkapissa, suosikkien pihalla.

All rights reserved
*Kuvat yllä - Copyright - All rights reserved:
Flickr/© madamjujujive


Parvekkeiden miniatyyrimaailma

Topkapin parvekkeet muodostivat omat miniatyyrimaailmansa. Näiltä suljetuilta, ristikkoikkunaisilta parvekkeiltakin naisilla oli tilaisuus tarkkailla ääneti kaikkea sitä, mitä ulkona tapahtui, ilman että heidät nähtiin. Näkymättömänä pysytteleminen oli yksi ehdoton osa tätä haaremin maailmaa. Yksikään ainut ulkopuolinen ihminen ei koskaan saanut saapua haaremiin, eikä nähdä edes vilahdustakaan niistä varjomaisista hahmoista, joita haaremin ikkunoiden takana häivähteli. Haaremiin pääsivät ainoastaan sulttaaniperheen jäsenet.

Haaremin katoilla oli myös terasseja, joissa naiset viettivät paljon aikaansa. Sieltä katseltiin ohikulkevia veneitä, nautittiin virvokkeita ja nukuttiin päiväunia.

Ikkunat rakennustaiteessa

Ikkunoita on käytetty niiden alkuvaiheista alkaen paitsi käyttötarkoituksensa vuoksi, myös rakennusten koristeellisina ja sommittelullisina osina. Jo persialaisten tiedetään korostaneen rakennustensa ikkunoita, ja samoin tekivät myöhemmin roomalaiset, jotka kehystivät ne pylväin, pilarein ja pyörökaarin.

Topkapin ikkunoissa näkyvät kaikki ikkuna-arkkitehtuurin kehityksen myötä syntyneet kauniit tekijät ja kehityslinjat, kehyksineen, ristikkoineen, pylväineen ja erilaisine muotoineen, kuten holveineen ja suippokaarineen. Viimeisen silauksen monille ikkunoille ovat antaneet lasimaalaukset ja ikkunoiden ulkopuolelle asetetut koristeristikot, joista eräät umpikultaa.

Haaremin ovi

Haaremin ovi.
Haaremin ikkunat
Ruusu Haaremin ikkunat Haaremin kukkia Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright Aleksey Maksimov
*** tunturisusi.com linkit ***