Haaremi
Haaremi

Haaremin salaperäinen maailma

Haaremi, eristettyjen naisten maailma eunukkeineen ja sulttaaneineen, oli useiden perinteiden yhteinen tulos. Haaremi sanana tulee arabiankielisestä sanasta haram, joka merkitsee laitonta, suojattua tai kiellettyä.

Sulttaanin haaremin piiloissa elivät ulkopuolisilta salattua, orjan elämäänsä haareminaiset, sekä muutkin naiset, lapset, runsas palvelijakunta ja vartijoina eunukit.

Haaremi oli palatsin pyhä ja koskematon paikka, ylellisyyden ja nautinnon tyyssija, jota hallitsi ja omisti yksinoikeudella yksi ainoa mies, linnanherra, sulttaani. Haaremissa sulttaani piti vaimojaan, jalkavaimojaan, orjattariaan ja rakastajattariaan.

Haaremi

Nautintojen maksimointia ja oopiumia

Osmanivaltakunnan sydämessä, sulttaanin palatsissa - Topkapissa, Seraljissa, Istanbulissa - vietettiin paljon äärimmäisen joutilasta elämää. Niinpä oli aikaa keskityttyä nautintojen maksimointiin, jossa kaikenlaiset, äärimmilleen viedyt irstailutkin olivat mitä asiaankuuluvimpia. Saadakseen itsensä mitä parhaimpaan vireeseen, käyttelivät sulttaanit naisineen ja eunukkeineen myös oopiumia.

Yksinkertaisessa muodossaan oopiumi oli kuin mustaa kittiä, jota sekotettiin hasikseen ja mausteisiin. Hienostuneimmillaan oopiumia sekotettiin, erityisesti tärkeille vieraille, jalokivitahnaan, jota saatiin, jauhamalla hienoksi helmiä, lapis lazulia, rubiineja ja smaragdeja.

Sulttaanin ikiomat oopiumipillerit olivat luonnollisesti kullattuja. Naiset nauttivat oopiumia ahnaasti ja he nimittivät sitä "yön eliksiiriksi".

Kismet - kohtalo

Sulttaanin valtakunnassa, palatsissa ja haaremissa juoniteltiin kaiken aikaa vallasta. Tässä äärimmäisyyksien maailmassa myös pelko oli usein läsnä, ja ristiriitojen täyttämissä oloissa tragediat toistuivat aina lopulta ennemmin taikka myöhemmin. Jokaiselle, myös itselleen sulttaanille, uusi alkava päivä saattoi olla viimeinen.

Vaihtelivatpa olot elämässä, onni ja tappio miten hyvänsä ja pääsipä valtaan hyvä taikka paha, kaiken itämaalaiset ottivat tyynesti vastaan, sillä he uskoivat, että kaiken aiheuttaa kohtalo, kismet. Osuipa omalle kohdalle mitä hyvänsä, oli turhaa taistella vastaan, sillä kismet oli kuin luonnonlaki, joka piti vain hyväksyä.

Kun tarkastelemme omalta ajaltamme tuota mennyttä maailmaa ja ihmettelemme sitä, että miten ihmiset saattoivat alistua elämään muiden mielivallan alla, niin meidän on muistettava kismet. Kismet selittää alistumisen haareminkin jokapäiväiseen riistoon, kidutuksiin, äkillisiin onnettomuuksiin taikka pikateloituksiin.

Haaremi

Hotellihuone nykypäivän Istanbulissa on täynnä Orientin taikaa. - Kuva Copyright © Carlos ZGZ - Creative Commons.

Haaremin salaisuuksia

Vaikka haaremissa juoniteltiin ja joskus jopa surmattiin kilpailija, johtivat yhteiset elinolot ja kärsimykset siinä mukana myös hyvin voimakkaisiin ystävyyksiin ja rakkaussuhteisiin. Kestääkseen kaiken juonittelun ja sekasorron, loivat naiset keskenään vahvoja ja hyvin luottavaisia suhteita. Näistä suhteista sanotaan, että ne olivat haaremin liikuttavimpia salaisuuksia.
Topkapin palatsi

Topkapin palatsialue. Topkapin palatsi ei ole vain yksi rakennus, vaan se on laaja rakennuskompleksi, joka pitää sisällään puistojen keskelle sijoitettuja huviloita ja paviljonkeja ja alueenakin se on valtava, kuin kaupunki kaupungissa. Palatsialue on toiminut museona vuodesta 1924 lähtien ja vierailijoita saapuu kaikkialta maailmasta. Palatsin nähtävyyksiä ja tiloja ovat muun muassa sulttaanin haaremi, jossa sultaani asui vaimoineen, äiteineen ja lapsineen, kiinalainen posliinikokoelma ja aarrekammio, timantein ja jalokivin koristeltu valtaistuin, Oikeuden torni, puutarhat sekä vaate- ja asekokoelmat. - Kuva Copyright © Naval S - Creative Commons.

Odaliskit ja gediklit

Sana odaliski tulee sanasta oda, huone, ja se merkitsee siten kirjaimellisesti huonenaista. Nimitys viittaa palvelijan asemaan. Kaikkein suloisimmat, ihanimmat ja kauneimmat odaliskit, joihin sulttaani erityisesti mieltyi, koulutettiin jalkavaimoiksi. Koulutus piti sisällään soittamista, laulamista, runonlausuntaa, tanssimista - ja tietenkin ja erityisesti korostettiin erilaisia eroottisia taitoja.

Kaksitoista kaikkein viehättävintä odaliskia sai gediklin, eli hovinaisen aseman. Heillä oli erityisiä luottotehtäviä, kuten sulttaanin kylvetys ja pukeminen, hänen pyykkinsä pesu, sekä hänen ruokiensa ja kahviensa tarjoilu. Taidokkaimmat odaliskit osasivat kirjoittaa, ommella, kirjoa, soittaa harppua ja tunsivat myös uskontoa.

Haaremihousut

Haaremihousut

Haaremihousut, jotka ovat kuin yhdistelmä housuja ja hametta, ovat nähneet syntynsä Intiassa lähes 2 000 vuotta sitten. Siellä käytetyillä, haaremihousujen kaltaisilla vaatteilla on ollut eri alueilla erilaisia malleja ja nimiä, kuten salwar, shalvar ja shalvaar. Tällaisia housuja ovat aikojen alusta käyttäneet sekä miehet että naiset.

Intiasta nämä housut kulkeutuivat Egyptiin, Persiaan ja Turkkiin, jossa ne tulivat 1500-luvulla hyvin tunnetuiksi haareminaisten käyttäminä housuina. Haaremihousuja käytettiin yhdessä avoimen tunikan taikka suljetun viitan kanssa - myös vatsatanssijat olivat usein pukeutuneina haaremihousuihin. Ottomaanien valtakuntakin oli tavattoman suuri, ja niinpä haaremihousujen muoti, eli millaiset ne olivat, vaihteli eri seuduilla.

Perinteiset haaremihousut ovat ylhäältä polviin asti hyvin väljät, laajat ja vapaasti liehuvat, haarojen kohdalta hieman kuin hame. Polven alapuolella tai lähempänä nilkkaa kangas, joka on silkkiä, voi olla poimutettu eli rypytetty laskoksille kohti lahkeensuuta. Lahkeet voivat olla hyvin väljät ja ulottua liki maahan asti. Haaremihousujen kanssa pidetään usein vyötäröllä, housujen yläosassa, lyhyttä vekkihametta.

Orientalismin mukana muotiin

1800-luvulla kiihkeä Orientin ihailu, orientalismi, nosti Istanbulin haaremin parrasvaloihin ja kiihkeään tarkkailuun. Kaikkea Orientin eksotiikkaa palvottiin, rakastettiin ja harrastettiin - niinpä myös haaremihousut tulivat tunnetuiksi Euroopassakin ja ensimmäiset vapautuneen rohkeat naiset niitä käyttivätkin. Ei vähiten siksi, että monissa baleteissa ja oopperoissakin esiinnyttiin haaremihousuissa.

Vastustustakin tätä varsin vapaamieliseksi koettua naisten pukeutumista kohtaan esiintyi, ja 1800-luvun lopulla haaremihousujen käyttö hiipui. On huomioitava, että tuolloin noina aikoina ylipäänsä kaikkia housuja pidettiin naisille sopimattomina eli säädyttöminä, ja niiden käyttöä ei hyväksytty.

1900-luvulla naisasialiike alkoi saada enemmän tuulta purjeisiinsa ja naiset alkoivat rohkeasti pukeutua yhä enemmän sen mukaan, kuin halusivat. Varsinaisen sytykkeen haaremihousujen uudelle tulemiselle eurooppalaisille antoi vuonna 1909 ranskalainen muotisuunnittelija Paul Poiret, joka otti haaremihousut mallistoonsa.

Haaremin huumaa

Keyfi

Haaremissa yöt olivat tulvillaan keyfiä, eli äärimmäistä täyttymystä. Tämä äärimmäinen, täyttymyksen raukea tila saavutettiin niin, että kaikki aistit tyydytettiin - syötiin, juotiin, rakasteltiin, tanssittiin, soitettiin ja laulettiin, naurettiin ja kaikki viimeisteltiin oopiumilla. Kaiken lomassa unelmoitiin ristikkoikkunoiden äärillä kaukaisista maista ja kerrottiin satuja ja tarinoita.

Haaremi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Boston Public Library

Mitä haaremin muurien takana tapahtuikaan?!

Haaremin elämästä oltiin jo menneinä vuosisatoina kiihkeän kiinnostuneita. Yhdenkään ulkopuolisen ei kuitenkaan koskaan sallittu astua sisälle haaremiin. Ulkomaiset lähettiläät ja taiteilijat toivat Eurooppaan niitä hajanaisia tietojaan haaremista, joita olivat kuulleet haaremissa käyneiltä kulkukauppiailta ja palvelijattarilta. Näissä kuvauksissa oli usein paljon kaihoisaa eksotiikkaa. Edes nyt ei tiedetä tarkoin kaikkea sitä, mitä haaremin muurien takana on aikoinaan tapahtunut.

Haaremi

Idän, orientin eksotiikka on ollut länsimaissa loppumattoman ja kiehtovan mielenkiinnon ja polttavan uteliaisuuden kohde jo vuosisatojen ajan. Rudyard Kipling onkin sanonut:

"Kun kerran olet kuullut idän kutsun, et koskaan enää kuule mitään muuta!"

Sazendet ja tsenfgit

Sulttaania viihdyttivät sazendet, jotka olivat naispuolisia muusikoita, sekä tsenfgit, tanssivat tytöt, jotka liihottelivat kuin sadun keijut musiikin myötä sulttaanin ikuisesti kyltymättömien silmien ilona. Tanssityttöjen vaatetuksena olivat avokaulaiset musliinipuserot, samettiliivit ja laajat hameet, jotka avautuivat kuin viuhkat, tyttösten tehdessä viekottelevia pyörähdyksiään.

Tanssijoita oli aina yhdessä ryhmässä kaksitoista - näistä yksi oli johtaja, kymmenen varsinaista tanssijaa ja yksi oli mukana oppilaana. Tanssiesitys päättyi usein siihen, että tanssijat yrittivät kurkottaa koskettamaan kristallipalloon, joka roikkui katosta lähellä sulttaania. Se tyttö, joka ensimmäisenä onnistui, sai sulttaanilta erityislahjoja.

Haaremineito

Haaremeita kaikkialla osmanivaltakunnassa

Haaremi ei suinkaan ollut vain sulttaanin yksinoikeus, vaan 1900-luvulle saakka naiset elivät eristettyinä, haaremin kaltaisissa oloissa, lähes kaikissa osmanikeisarikunnan muslimiperheissä. Varakkaimmilla oli pienoismuunnelmat sulttaanin suurhaaremista ja heilläkin oli haaremeissaan omat eunukkinsa ja odaliskinsa. Köyhemmillä naiset oli ehkä vain eristetty johonkin sivuhuoneeseen ja vaimoja oli vähimmillään vain kaksi. Koko haaremikulttuuri ja ylipäänsä naisten asema, jossa heillä itsellään ei ollut valtaa itseensä ja he olivat vain kuin käyttöomaisuutta, oli olennainen ja luonnollinen osa osmanikulttuuria.

Turkinkahvi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © one2c900d

Turkkilainen kahvi - Türk kahvesi

Kaikkiin äärimmäisiin nautintoihin pyrkivässä haaremin maailmassa kahvi oli aluksi pannaan julistettua. Kahvia tuotiin Turkkiin Jemenistä, ja lopultakin tätä aluksi moraalittomuuden lähteenä pidettyä nautintoainetta alettiin juoda säännöllisesti. Kahvitteluun tarvittiin kolme palvelijaa: yksi toi kahvin sisään, toinen toi perässä tarjottimella timanttikoristeisia välineitä ja kolmas palvelija tarjoili kahvin.

Turkkilaisen kahvin valmistamisesta eli keittämisestä sanotaan, että se on yksi maailman vaikeimpia tehtäviä. Käytetty kahvi turkkilaisena muunnoksena jauhetaan äärimmäisen hienoksi, kuin pölyksi. Valmiissa kahvissa on vaahtoakin oltava juuri täsmälleen oikea määrä. Naisten elämän yksi tärkeimpiä tehtäviä oli osata valmistaa oikein turkkilaista kahvia, ja tämän taidon mukaan häntä arvioitiin ihmisenä muutenkin.

Pieni haaremisanasto

Haaremin huumaa ada = karvanpoisto karamellimaisen sitruuna- ja sokeritahnan avulla
Haaremin huumaa antery = liivi, hyvin tyköistuva, valko- ja kultaripsuinen, timantti- tai helminapein
Haaremin huumaa bas kadyn = sulttaanin ensimmäinen vaimo, päävaimo
Haaremin huumaa divaani = leposohva, makuuistuin, ylellisin peittein ja tyynyin varustettu sohva, jolla lojuttiin raukeana eunukki = haaremin vartijana toimiva kuohilas
Haaremin huumaa feradze = pitkä nelikulmainen tunika, hameen tai housujen päällä pidettävä pusero
Haaremin huumaa gedikli = sulttaanin hovinainen
Haaremin huumaa haaremi = naisten huoneet islamilaisessa asunnossa tai palatsissa, miehen puolisot ja jalkavaimot - kantasanana arabian haram
Haaremin huumaa hamam = kylpylä, turkkilainen sauna
Haaremin huumaa haram = arab. laiton, suojattu, kielletty (-> haaremi)
Haaremin huumaa haseki sultan = sulttaanitar
Haaremin huumaa haznedar = päävarainhoitaja
Haaremin huumaa hirame = kayikin perässä laahaavat, koristellut kalankuvat, jotka levittäytyivät veden pintaan kimaltelevina viuhkoina

Haaremin huumaa huuri = paratiisin neitsyt, oikeauskoisia islamilaisia paratiisissa viihdyttävä neito
Haaremin huumaa ikbal = sulttaanin suosikki
Haaremin huumaa ikinci kadyn = sulttaanin toinen vaimo (heitä oli jopa kahdeksan, kolmas vaimo, neljäs vaimo jne.)
Haaremin huumaa jelick = naisten hihaton liivi, brodeerattu, silkkiä, samettia tai nahkaa
Haaremin huumaa kadin, kadyn = sulttaanin vaimo, sulttaanille lapsen synnyttänyt
Haaremin huumaa kadinlar, kadinefendiler = sivuvaimot, sulttaanin puolisot (odaliskit olivat alempana)
Haaremin huumaa Kafes = prinsseille Topkapin palatsiin rakennettu Kultainen häkki
Haaremin huumaa kaftaani = sulttaanien ja rikkaan ylimystön upea silkkinen, tai satiininkiiltävä viitta, nilkkoihin asti ulottuva ja pitkähihainen
Haaremin huumaa kalfa = sihteeri
Haaremin huumaa kalifi = islamilaisen päämiehen arvonimi
Haaremin huumaa kalpok = päähine, talvella hienoa helmillä tai timanteilla kirjottua samettia, kesällä kevyttä, hopeanhohtoista kangasta - kiinnitetty toiselle puolelle päätä ja riippuu hiukan alas kultatupsuineen, ja sen ympärille on kiedottu joko timanttirengas tai runsaasti kirjailtu huivi
Haaremin huumaa kayiki = naisten huvikäyttöön tarkoitettu maalattu ja ylellinen soutuvene, jossa brokadityynyjä, itämaisia mattoja, runsaasti kullalla ja hopealla kirjailtuja samettimattoja, väreiltään karmosiinin- tai purppuranpunaisia

Haaremin huumaa keyfi = äärimmäinen täyttymys
Haaremin huumaa kismet = kohtalo
Haaremin huumaa kurdee = löysä vaate, upeaa brokadia, vihreää ja kultaa, vuorattu joko kärpän tai soopelin nahalla; liepeet ulottuvat hieman hartiain alapuolelle
Haaremin huumaa kyzlar agasy, kizlar agazy = musta pääeunukki
Haaremin huumaa mendil = nenäliina
Haaremin huumaa nargile = vesipiippu
Haaremin huumaa odaliski = orjatar, sulttanin jalkavaimo, valkoinen haaremiorjatar - tulee sanasta oda, huone - huonenainen, palvelijatar
Haaremin huumaa orientalismi = itämaisuus
Haaremin huumaa orientti = itämaat
Haaremin huumaa osmani = turkkilainen, turkin kieli
Haaremin huumaa ottomaani = turkkilainen
Haaremin huumaa paslikka = huppupäähine, joka usein koristeltiin jalokivin tai muin koristein
Haaremin huumaa sazende = naissoittajat
Haaremin huumaa seralji, seraiji = itämainen palatsi
Haaremin huumaa Seralji = niemi Kultaisen sarven ja Marmarameren välissä
Haaremin huumaa sipah = ratsuväki
Haaremin huumaa sulttaani = hallitsijan arvonimi islamilaisissa maissa
Haaremin huumaa suurvisiiri = sulttaanin hovissa hallintoa johtava virkamies
Haaremin huumaa tepidarium = lepohuone kylpylän yhteydessä
Haaremin huumaa tsenfgi = tanssityttö
Haaremin huumaa tsubugi = jalokivikoristeinen, hyvin pitkä piippu
Haaremin huumaa valide sultan = hallitsevan sulttaanin äidin arvonimi
Haaremin huumaa yashmak = huntu
Topkapi

Topkapin palatsi.

Lähteet
Alev Lytle Croutier: Haaremi - hunnun takainen maailma
Jaakko Hämeen-Anttila: Tuhannen ja yhden yön erotiikka - Otava 2011
Robert Irwin: Sulttaanin rukoustyynyt - Otava 2000
Spectrum
Coloria.net: tulppaani.
Harmaasusien Airut 1/2004 - Katri Immonen: Eunukit arabimaailmassa.
Kousa-Patrikka, Tuula 1985: Narsissi, myski, kamferi, santeli: eunukkeja arabialaisislamilaisella kulttuurialueella 600 - 1900. Helsingin yliopisto.
Salonen, Armas 1950: Allahin kansat. WSOY
Haywood, John 2000: Maailmanhistorian Atlas.