Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa - Copyright © Miguel Virkkunen Carvalho


Haaremitossut

Haaremitossut

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/JoulesVintage
Photo used with permission.


Haaremitossut

Kuvassa yllä Maud Frizon haaremitossut. Maud Frizon on ranskalainen muotisuunnittelija, joka on erikoistunut naisten kenkiin. Hänen lukuisiin, kuuluisiin asiakkaisiinsa on kuulunut mm. Brigitte Bardot. Kuvan haaremitossujen materiaaleina ovat nahka, silkki ja kultaus.

Valide sultan, sulttaanin äiti, oli palatsin tärkein nainen. Kukaan ei saanut koskaan kohdata häntä ikäänkuin "vahingossa". Kun hän liikkui palatsissa, hänellä oli jaloissaan hopeakelloin varustetut haaremitossut. Niin hänen liikkumisensa kuului helinänä ja kilinänä, ja esimerkiksi eunukit ennättivät hänen lähestyessään piiloutua pois valtiattaren tieltä.
Turkitar orjineen

"Turkkilainen nainen ja hänen orjansa" - Jean-Étienne Liotard 1741, pastelli pergamentilla.

Puukengät

Näillä korkeilla kenkärakenteilla ei ainakaan tanssita sulavasti. Osmanilaisessa kulttuurissa tällaisia korkeita puukenkiä käytettiin pesutiloissa eli turkkilaisessa saunassa, sekä tavallisten jalkineiden päällä myös ulkona huonojen kelien aikoina.

Näillä puuhökötyksillä kävely on ollut hankalaa ja jopa vaarallista, sillä onhan kaiken aikaa ollut uhkaamassa jokin horjahdus ja nilkan vääntyminen. Onkin sanottu, että nämä erityisesti naisten käyttämät puukengät kertoivat enemmänkin naisten halusta osoittaa miehille omaa haurauttaan ja suojan tarvettaan, eivätkä niinkään olleet jalassa todellisen hyödyn vuoksi.
Satu kielletystä rakkaudesta 1700-luvulta

"Satakieli rakasti kerran ruusua, ja varsi vapisten ruusu heräsi sen laulun kiihdyttämänä. Se oli valkoinen, niin kuin kaikki ruusut siihen aikaan - valkoinen, viaton, neitseellinen. Se kuunteli laulua, ja jotakin hämmentävää tapahtui sen ruususydämessä.

Sitten satakieli tuli aivan lähelle vapisevaa ruusua ja kuiskasi sille sanoja joita ruusu ei voinut olla kuulematta. "Ben seviyorum seni gül, gül."- "Rakastan sinua, ruusu, ruusu." Nämä sanat kuullessaan ruusun pieni sydän punastui, ja sillä hetkellä syntyivät vaaleanpunaiset ruusut.

Satakieli tuli lähemmäksi ja lähemmäksi, ja vaikka Allah maailmaa luodessaan oli tarkoittanut että ainoastaan ruusu ei koskaan tuntisi maalista rakkautta, ruusu avasi terälehtensä ja satakieli varasti sen neitsyyden.

Aamulla ruusu muuttui häpeästä punaiseksi ja niin syntyivät punaiset ruusut; ja vaikka satakieli siitä lähtien tulee öisin pyytämään jumalallista rakkautta, ruusu kieltäytyy, koska Allah ei koskaan tarkoittanut että kukka ja lintu voisivat olla pari. Ruusu värisee kuullessaan satakielen äänen, mutta sen terälehdet pysyvät suljettuna."


Haaremitossut

Käsintehdyt haaremitossut. Nahkaa ja pehmeää, turkoosinväristä velourkangasta. Kullattuja filigraanikoristeluja. Nahkapohjat.

All Rights Reserved
*Kuva Copyright VeryDesperateHousewife.com
Photo used with permission.
Haaremitossut
Sulttaanin tohvelit

New Yorkissa hienossa antiikkiliikkeessä Water Street Market Antiques, ovat olleet myynnissä nämä aidot ja alkuperäiset sulttaanin tohvelit.
Haaremin kukkia All rights reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Developing Now Photography
Photo used with permission.
Haaremitossut
Istanbulin haaremitossuja

Tossuja myynnissä Istanbulissa toukokuussa 2013.
Haaremitossut
Istanbulin haaremitossuja

Tossuja myynnissä Istanbulissa kesäkuussa 2010.
*** tunturisusi.com linkit ***