Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Juan de la Puente
Topkapin huumaava kauneus Katso ylin kuva kokonaisena.


TOPKAPI - SERALJI

Topkapin palatsin (Topkapi Sarayi) rakentamisen laittoi alulle Mehmed II Konstantinopolin valloituksen jälkeen vuonna 1453. Mehmed II oli kaupungin valloitettuaan 23-vuotias ja sai lisänimen valloittaja kunniansa merkiksi. Ensimmäinen palatsi peitti alleen 700 neliömetrin alueen oliiviviljelmiä ja sitä ympäröi 1400 metriä pitkät muurit. Topkapi toimi turkkilaisen keisarikunnan keskuspaikkana lähes neljän vuosisadan ajan 1465 - 1853 sen jälkeen kun Mehmed II otti vallan Konstantinopolissa. Sulttaani asui Topkapissa aina vuoteen 1856, jolloin hän muutti Dolmabahçen palatsiin, jossa oli modernit mukavuudet kuten juokseva vesi.

Topkapin palatsi ei ole vain yksi rakennus, vaan se on laaja rakennuskompleksi, joka pitää sisällään puistojen keskelle sijoitettuja huviloita ja paviljonkeja ja alueena valtava, kuin kaupunki kaupungissa.

Topkapin palatsin alueeseen kuuluu neljä erilaista sisäpihaa, jokaisessa kukka-istutuksia, kivin koristeltuja kävelyteitä ja erikoisen näköisiä puita. Sen pinta-ala on runsaat 70 hehtaaria ja palatsin alueella on asunut enimmillään 4 000 ihmistä.
Topkapin huumaava kauneus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright Fernando Stankuns


Kuvassa palatsin kauniita seinäpintoja. Topkapin koristetiilien peittämät seinät, kaakelit, mosaiikit ja fajanssit hehkuvat sinisenä, vihreänä, violettina, turkoosina ja kaikin värein, arabialaisin ornamentein, arabeskein ja kalligrafioin kuvioituina ja koristeltuina.
Museoaikaa

Palatsialue on toiminut museona vuodesta 1924 lähtien ja vierailijoita saapuu kaikkialta maailmasta. Palatsin nähtävyyksiä ja tiloja ovat muun muassa sulttaanin haaremi, jossa sultaani asui vaimoineen, äiteineen ja lapsineen, kiinalainen posliinikokoelma ja aarrekammio, timantein ja jalokivin koristeltu valtaistuin, Oikeuden torni, puutarhat sekä vaate- ja asekokoelmat.

Topkapissa on mahdollisuus tutustua myös Moosekseen sauvaan, Aabrahamin soppakulhoon, ja profeettamme Muhammadin partakarvoihin oikein suurennuslasin avulla.

Palatsin alueella toimi aikoinaan myös sairaala, leipomo, hevostalleja, palatsikoulu ja ylimmän oikeuden virastorakennus.
Tunturisuden sivut
Istanbul

Panoraamakuva Istanbulista on otettu Galata-tornista. Kuvan keskiosassa taempana näkyy Seraljin niemi, ja sen vasemmassa kärjessä, puiden keskellä häämöttää Topkapin palatsi.

1) Topkapin palatsialueesta korkeimpana näkyy Oikeuden torni (Adalet Kulesi).

2) Aivan Topkapin palatsialueen vierellä kohoaa Hagia Sofia. Se rakennettiin aluksi kristilliseksi kirkoksi vuonna 537, mutta se muutettiin moskeijaksi, kun turkkilaiset valtasivat Konstantinopolin vuonna 1453. Vuodesta 1934 alkaen rakennus on toiminut museona.

3) Sininen moskeija eli Sulttaani Ahmedin moskeija on Turkin kansallismoskeija.

4) Laiva etenee Kultaisessa sarvessa kohti toista Kultaisen sarven ylittävää siltaa, Galatan siltaa.

5) Galatan silta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva yllä - Copyright © Flickr/Juraj Patekar
Topkapi
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva yllä Copyright y entonces


Topkapi

Yllä Tervehdysten portti ensimmäisellä sisäpihalla, portin läpi kuljetaan toiselle sisäpihalle - ja oikealla Mustien eunukkien pihaa (Harem Agalari Tasligi).

Alla yksi pihoista, kolmas sisäpiha, jossa sulttaani saattoi viettää rauhassa kenenkään näkemättä hyvin piiloista ja nautinnollista elämää, sillä täällä sijaitsivat sekä haaremi, että kirjasto ja moskeija.

Portti kolmannelle pihamaalle, Babussadeen, johtaa palatsin tarkoin varjelluimmille yksityisalueille. Ainoastaan sulttaani sai ratsastaa portin ali, ja jalankin sinne päästettiin vain kourallinen sulttaanin suosikkivaimoja ja luotettuja valtionmiehiä. Vain kerran Ottomaanien historian aikana, kapinassa jossa Osman II syrjäytettiin, uskaltautuivat kapinalliset kulkemaan portin ali.

Kolmannen pihamaan kaakkoiskulmassa on Imperial Enderun, laitos mihin vietiin kristinuskoisten perheiden poikalapsia. Pojat olivat onnekkaita, sillä heistä koulutettiin valtion virkamiehiä, ja he saivat hyvän aseman.
Kulttuurit kohtaavat Topkapissa

Turkki, joka sijaitsee kahden maanosan rajalla, on saanut taiteeseensa vaikutteita sekä idästä että lännestä. Topkapi edustaa profaaniarkkitehtuuria, ollen sen tunnetuin luomus. Topkapissa näkyy myös 1700-luvulla alkanut eurooppalaisen taiteen vaikutus; linnassa on barokkityylisiä suihkukaivoja ja huoneita, joiden rokokookoristelu on itävaltalaisvaikutteista.

Pyövelien kaivo

Palatsialueen tunnetuin kaivo on Pyövelien kaivo. Tällä kaivolla pyövelit pesivät kätensä ja miekkansa verisen urakkansa jälkeen.
Seralji

Seralji on käsite ja nimi, jolla tarkoitetaan sulttaanin linnaa Topkapia. Alunalkaen Seralji on niemi, joka työntyy Turkissa, Istanbulissa, Kultaisen sarven ja Marmarameren väliin. Seralji on mainittu jo muinaisen oraakkelin ennustuksessa parhaana paikkana uudelle siirtokunnalle, ja siitä tulikin aikanaan Bysantin Akropolis. Mehmed Valloittaja rakensi tälle pyhälle Seraljin niemelle Topkapi-palatsin, joka lännessä tunnetaan Suurena seraljina tai Korkeana porttina.

Seraljin yhteydessä puhutaan usein Seraljin puutarhoista. Kun sulttaani antoi määräyksensä puutarhojen rakentamisesta Seraljiin, hän esitti vaatimuksen, että puutarhojen piti olla kuin paratiisi maan päällä.

Tutustu myös Topkapin ikkunoihin ja seinäpintoihin!

Tutustu myös Topkapin kalligrafiaan!
Topkapi
Bosporinsalmi

Näkymä Istanbulin Euroopan puoleiselta rannalta, yli Bosporinmeren. Taustalla Istanbul ja sen takana Aasia.
Topkapi

Topkapin palatsialue

Pienoismalli Topkapista. Pienoismalli on näytteillä palatsissa. Pienoismallikuvan yläpuolella kuvassa Kolmas sisäpiha. Palatsialue muodostuu kahdesta alueesta, Birun ja Enderun, joista Birun pitää sisällään kaksi ensimmästä pihaa ja Enderun palatsin sisimmän alueen, kolmannen ja neljännen sisäpihan.

Neljän vuosisadan rakennusprojekti

Topkapin palatsialue oli neljän vuosisadan ajan muutostilassa, kaiken aikaa rakennettiin, pysähtynyttä tilaa ei ollut. Uudet sulttaanit kukin vuorollaan lisäsivät oman jälkensä alueelle, jolla näkyvät eri vuosisatojen arkkitehtuuriset tyylit ja rakentajien maut. Rakentamisen syitä olivat käytännön syyt, eli tarve saada uusia tiloja, ja paljon rakennettiin myös juhlistamaan muistomerkinomaisesti voitokkaita sotia.

Maanjäristysten ja tulipalojen jälkiä jouduttiin myös usein korjailemaan ja uusimaan. Yksi syy alueen laajentumiseen oli se, että kun sulttaanit joutuivat turvallisuussyistä vetäytymään muurien sisään, he halusivat luoda muurien sisään koko maailman kuin pienoiskoossa.
Ensimmäinen sisäpiha

Portti, josta kuljetaan ensimmäiselle sisäpihalle, on Bab-i Humayun (Pääportti - Imperial Gate). Ensimmäinen sisäpiha oli julkisesti avoin, eli siihen asti pääsi tarvittaessa esittämään asioitaan.

Tervehdysten portti ja Pyövelin lähde sijaitsevat ensimmäisellä sisäpihalla, joka on laajin kaikista sisäpihoista. Sisäpihalla sijaitsevat myös kirkko, Hagia Irene - ja Sulttaanin rahapaja Darphane-i Âmire, (Imperial Mint). Ensimmäisellä sisäpihalla sijaitsee sairaala, jossa 120 vuodepaikkaa. Tällä sisäpihalla on myös joukko asuntoloita makuusaleineen, sekä erilaisia varastotiloja.

Toinen sisäpiha

Portti, josta kuljetaan toiselle sisäpihalle, on Bab-üs Selam (Tervehdysten portti - Gate of Salutation). Toiselle sisäpihalle astikin pääsi jokainen, jolla oli jotakin asiaa divaanille.

Keittiö, leipomo ja tallit sijaitsevat tällä sisäpihalla. Toisella sisäpihalla sulttaani jakoi kansalle oikeutta. Toinen ja kolmas sisäpiha ovat kooltaan suunnilleen samankokoiset. Divaanin, eli Ottomaanivaltion korkeimman hallintoelimen, jossa visiirit kokoontuivat suurvisiirin johdolla, hallintorakennus sijaitsee tämän pihan tuntumassa. Oikeuspalatsi (Adalet Kulesi) sijaitsee edellämainitun hallintorakennuksen ja haaremin välissä. Täältä löytyy myös entinen aarrekammio, jossa nykyisin esitellään asekokoelmia.

Oikeuden torni

Oikeuden torni (Adalet Kulesi). Yksi palatsialueen korkeimmista rakennuksista, kauas näkyvä maamerkki.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla Copyright Veselina Dzhingarova
Kolmas sisäpiha

Portti, josta kuljetaan kolmannelle sisäpihalle, on Bab-üs Saade (Onnellisuuden portti - Gate of Felicity). Sulttaanin ja hänen perheensä ikioma yksityisalue, jonne kenelläkään ulkopuolisella ei ollut pääsyä. Tärkeä portti haaremin naisille, jotka tulivat tämän portin kautta haaremin salattuun maailmaan.

Haaremi, moskeija ja kirjasto sijaitsevat kolmannella sisäpihalla, jossa myös sulttaani mielellään kulutti aikaansa. Tämä sisäpiha oli palatsin sydän. Kun toiselta sisäpihalta tullaan kolmannelle sisäpihalle, kohdataan Arz Odasi, Odasin Paviljonki, toiselta nimeltään "Valtion Kammio", joka palveli kulkuväylänä haaremin ja palatsin julkisten asuntojen välillä. Kammion katto oli maalattu ultramariinin siniseksi ja täyteen keltaisia tähtiä.

Tässä Valtion kammiossa otettiin vastaan arvovaltaisia vieraita ja hoidettiin suhteita ulkovaltoihin. Tässä kamarissa sulttaani otti vastaan myös virkamiehiään ja neuvonantajiaan, jotka tulivat antamaan hänelle raporttejaan. Yksikään heistä ei kammioon tullessaan tiennyt, miten sulttaani suhtautuisi. Hyviä uutisia tuova sai sulttaanin hymyyn ja lahjoja - oikein huonoja tuova kiidätettiin heti eunukeiden avustamana kohtaamaan pyöveli. Niinpä oven takana sulttaanin kohtaamista odottava virkailija jännittyneenä ei koskaan tiennyt, palaisiko hän vielä tästä kammiosta sulttaanin kohdattuaan elävänä takaisin.

Valtion kammion takana, kolmannen sisäpihan sydämessä on Enderûn kirjasto (Enderûn Kütüphanesi), kaunis tyylinäyte ottomaanien arkkitehtuurista 1700-luvulta. Kirjastossa on islamilaista, persialaista, turkkilaista ja arabialaista uskonnollista ja lakikirjallisuutta, mm. 3 500 alkuperäistä käsikirjoitusta. Kirjoja tosin säilytetään nykyisin lähellä sijaitsevassa toisessa rakennuksessa, Agas moskeijassa (Agalar Camii). Se on palatsin suurin moskeija ja siellä on paljon muitakin kirjoja.

Kolmannen sisäpihan kaakkoiskulmassa on Imperial Enderun, laitos mihin vietiin kristinuskoisten perheiden poikalapsia. Heille opetettiin taidetta, musiikkia, maalaamista ja kalligrafiaa ja heistä tuli aikanaan sulttaanin sivistyneitä palvelijoita tai korkea-arvoisia virkamiehiä. Osassa näistä huoneista on nykyisin nähtävissä pukukokoelmia. Imperial Enderunin takaa löytyy maineikas Aarrekammio, jossa on jalokivikruunuja, smaragdeja, koristeellisia tikareja ja monia muita arvokkaita esineitä. Tältä pihamaalta löytyy muutakin: esimerkiksi eräästä rakennuksesta kolmatta porttia vastapäätä, voi turisti käydä tutustumassa näyttelyyn, jossa on yli 10 000 hienointa miniatyyria.

Valloittajan palatsi (Fatih Köskü) on yksi palatsialueen vanhimmista rakennuksista, sen rakennutti Mehmed II Valloittaja vuonna 1460. Monia muitakin tärkeitä rakennuksia sijaitsee kolmannella sisäpihalla.

Haaremiin kuuluvia osia ovat mm. Vaunuportti, Oikeuden torni, Pertuskamiesten majoituspaikka, Sulttaanin ratsastuskoroke, Mustien eunukkien moskeija, kylpylät, piha, asunnot, majoitustilat, vartiopaikat ja käymälät, Prinssien koulu, Pääportti, Ruokakäytävä, Kadynien piha ja asunnot, keittiö, varasto, pesula, Haaremin lastenhuone, Lastenhuoneen ulkopiha, Kätilöiden ym. asunnot, Kuoleman portti, Valide sultanin piha, käytävä, asunnon pohjakerros, makuuhuone, kylpylä ja rukoushuone, Kylpykäytävä, Sulttaanin kylpylä, Abdulhamid I:n makuuhuone, Selim III:n huone, Osman III:n kioskiin johtava käytävä ja kioski, Sulttaanin sali, Kadynien käytävä, Ensimmäisen kadynin asunto, Toisen kadynin asunto, Murad III:n sali ja kioski, Ahmed I:n kirjasto, Ahmed III:n hedelmähuone, Suosikkien piha, Hasekin asunto, Mabeyn eli välihuone, Puksipuupuisto, Ulkoallas, Kultainen tie, Haareminaisten moskeija ja Kushane-portti.

Neljäs sisäpiha

Sulttaanin ja hänen perheensä ikioma yksityisalue, jonne kenelläkään ulkopuolisella ei ollut pääsyä.

Henkilääkärin tilat ja apteekki sijaitsevat neljännellä pihalla, joka oli vain sulttaanin ja hänen perheensä käytössä. Neljäs sisäpiha on ollut osa kolmatta sisäpihaa, mutta tutkijat ovat määrittäneet sen nykyisin omaksi pihakseen, jotta aluetta voitaisiin helpommin havainnollistaa. Neljännellä sisäpihalla sijaitsee lukuisia paviljonkeja, huvimajoja ja puutarhoja.
Sulttaanin vastaanottosali
Sulttaanin sali - Hunkar Sofasi

Sulttaanin sali Topkapin palatsissa on haaremin tilavin ja hienoin huone. Se on pitkä ja suorakaiteen muotoinen. Salin toisessa päässä on koroke, jonka yläpuolella on parveke. Sulttaanin salissa sulttaani esittäytyi alamaisilleen, otti vastaan vieraitaan, nautti haareminaisten seuranpidosta ja seurasi tanssi- ja soittoesityksiä. Tässä salissa sulttaani myös kohtasi jokikisen haaremiinsa tulevan uuden tytön taikka naisen ja saattoi ensimmäistä kertaa tehdä omia arvioitaan tulijasta.
Haaremin kukkia Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva yllä - Copyright © Flickr/Caribb


Lähteitä
Mirka Oinonen ja Liisa Taulaniemi: Topkapin palatsi.
Travel in Turkey: Topkapi Palace Museum (Topkapi Sarayi Müzesi)
*** tunturisusi.com linkit ***