Tunturisuden sivut
Haaremi
TUHANNEN JA YHDEN YÖN TARINAT

Tuhannen ja yhden yön tarinat on satu- ja tarinakirja, jonka ranskalainen oppinut Antoine Galland käänsi vuonna 1704. Näissä kiehtovissa tarinoissa elää sulttaanien, orjattarien ja eunukkien maailma täynnä jännitystä, idän ihmeitä ja hurjuutta. Tarinoista tuli Euroopassa nopeasti hyvin suosittuja, ne edustivat satumaisesta kerronnastaan huolimatta eräänlaista aikuisten viihteen kohua herättävää muotoa. Olivathan tarinat kaiken muun ohella myös täynnä erotiikkaa.

Tuhannen ja yhden yön tarinat levittäytyivät nopeasti kirjan sivuilta koko länsimaisen kulttuurin rikastajiksi. Tarinoita näyteltiin teattereissa, ne olivat pian mukana myös oopperassa, romanttisessa kirjallisuudessa ja maalaustaiteessa, ja ilmiö sai suorastaan villityksen luonteen.

Myös pukeutuminen ja sisustaminen alkoi noudatella tarinoiden antamia esikuvia. Haaremihousuista, satiinitohveleista ja turbaaneista tuli pukumuodin menestyksekkäitä osia. Aatelisto pukeutui passoiksi, odaliskeiksi ja sulttaanittariksi. He myös esiintyivät näissä turkkilaisissa puvuissaan aikakauden suosikkimaalareiden malleina.

Monet harrastelijarunoilijatkin tuhertelivat jäljitelmiä itämaisesta runoudesta ja naiset antautuivat punahehkuisin poskin kertomaan tarinoita Seherazaden tapaan.

Haaremin kukkia Lähtemättömät jäljet kulttuuriin

Tuhannen ja yhden yön tarinat jättivät kaikkeen länsimaiseen kulttuuriin lähtemättömät jälkensä. Jo Mozart 1700-luvulla liitti Taikahuiluunsa näkymiä itämailta ja Ryöstö Seraljista jo tulvi itämaiden ylitsevuotavaa eksoottisuutta ja hyveellisiä ihmisiä. Turkkilaisista marsseista lähtien klassinen musiikki on täynnä vaikutteita näistä tarinoista ja niiden kuvaamasta orientista.

Kun tapahtui mitä hyvänsä outoa taikka hämmästyttävää, totuttiin sanomaan:

"Se on kuin Tuhannen ja yhden yön tarinoista!"

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Dominik "Dome"
*Kuva oikealla - Copyright swo81
Tuhat ja yksi yötä
Haaremi
Haaremin kukkia Tuhannen ja yhden yön tarinat

Tuhannen ja yhden yön tarinat ovat tulvillaan romantiikkaa - ja kaikkein ihastuttavimpia prinsessoja.
Cupido Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat Copyright Larry Lamsa
Haaremi
*** tunturisusi.com linkit ***