Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä vasemmalla "Turbaanipäinen tyttö" eli "Tyttö ja helmikorvakoru" - hollant. Johannes Vermeer (1632 - 1675).
Kuvassa yllä oikealla "Atma Singh sotilaspuvussa, päässään turbaani" - brittil. John Berry (1920 - 2009).


TURBAANI

Mistäpä me paremmin voisimme muistaa sulttaanin, jollei upeasta ja pönäkästä turbaanistaan. Turbaani on varsin erityinen päähine, joka kytkeytyy tiukasti islamilaisuuteen. Profeetta Muhammadin mukaan turbaani on rajaseutulinnake uskon ja epäuskon välillä. Hänen mukaansa muhamettilaisia ei kyettäisi lyömään niin kauan, kuin he kantaisivat turbaania. Muhammadin mukaan tuomionpäivänä laskettaisiin tarkoin ne kierrokset, joita mies oli käyttänyt turbaanissaan ja hänet arvioitaisiin sen mukaan. Muslimit jättävät turbiinia päähänsä kietoessaan otsan paljaaksi, niin että voivat rukouksessa kumartaessaan koskettaa otsallaan maata.

Jo profeetta Mooses aikanaan välitti ihmiskunnalle Jumalan viestin, jonka mukaan ihmisten tuli kantaa päässään turbaania. Turbaani oli tämän Mooseksen ilmoituksen mukaisesti pyhyyden, jumalallisuuden, puhtauden ja kunniakkuuden vertauskuva. Turbaanilla osoitetaan kantajansa ylvästä rohkeutta ja itsekunnioitusta. Islamilaiset ja sikhit ovatkin kuuliaisesti noudattaneet tätä Mooseksen julistusta, mutta kristityt eivät. Jollei sitten poikkeuksellisesti, ja myös ihan viime aikoina, jolloin turbaani on kokenut tulemisensa mukaan länsimaiseen naisten muotiinkin eksoottisuuden ja kauneuden ilmentymänä. Turbaania pidetään erityisesti miesten päähineenä, mutta sitä käyttävät myös naiset. 1960-luvulta 1980-luvulle turbaanin kaltainen päähine oli länsimaisten naisten laajalti suosima.

Päähineenä turbaani on kangaskaistale, jota on kierrelty kerroksittain laskostaen. Kuinka paljon kangasta on käytetty, riippunee monista eri seikoista. Pienimmissä ja vaatimattomimmissa turbaaneissa on tehty näitä kangaskierroksia vain muutama ja käytetty kangaskaistale on lyhyehkö. Suurimmat ja mahtavimmat turbaanipöntöt vaativat kangasta vähintäänkin jopa viisi metriä. Turbaaniin voi myös liittyä kangasviritelmiä, joilla peitetään kasvot joko kokonaan taikka osittain, taikka siihen voi liittyä niskaakin peittävä kangas, tai pelkästään koristeeksi heilumaan jätettyjä kangaskaistaleen päitä.

Eri aikakausina ja eri tahoilla turbaanien mallit, muodot, värit ja koot vaihtelevat ja siihen, millainen turbaani päässä on, vaikuttaa myös kantajan asema. Vaatimattomimmillaan turbaani voi olla vain muutama kierretty, melkoisen epämääräinen ja rättimäinen kangaskaistale kamelinajajan päässä. Turbaani voidaan tehdä jokaiselle käyttökerralle erikseen, tai se voi olla "valmista mallia", jolloin se asetetaan päästä hyllyyn odottamaan seuraavaa käyttökertaa samaan tapaan kuin vaikkapa hattukin. Erityisesti sikhit käärivät turbaaninsa joka kerta uudelleen.

Turbaani

Intialainen superturbaani

Tällaisen superturbaanin tekeminen ei harrastelijaltakaan ihan heti onnistu, vaan kannattaa vain tyytyä ihailemaan ja harjoitella tekemistä, jos mielii saada samanlaisen. Punjabissa Intiassa on tämä ylpeä turbaanin omistaja.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva, Copyright Gorgoro


Sikhipojat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright Chris Goldberg


Sikhipoikien turbaanit - Dumalla

Intiassa turbaani on runsaasti käytetty päähine. Sikhipojilla Amritsarissa, Intiassa on Kultaisen temppelin juhlissa yllään juhlapuvut turbaaneineen. Nihang Khalsa -sikhien turbaanilla on oma nimensä, se on Dumalla tai Dumala. Tällaista turbaania ovat alunalkaen taisteluissa käyttäneet sikhi-soturit.

Mul on kylän suurin turbaani...

Turbaaneilla voidaan osoittaa mahtia ja rikkautta, ja upeimmat turbaanit ovat toinen toistaan suurempia, lopulta kuin tynnyreitä, ja hehkuvat ylellisiä värejä. Upeimmat turbaanit vielä koristellaan erilaisin tavoin, myös kullalla ja jalokivillä. Sulttaaneilla turbaani vastasi kuninkaan kruunua ja sen mukaisesti se myös viriteltiin osoittamaan kantajansa suuruutta ja mahtia.

Turbaani ei ole mikä hyvänsä lakki - vaan se on pyhä päähine. Jos turbaanin omistajalta riistetään hänen turbaaninsa ja oikeus käyttää turbaania, hän kokee, että häneltä riistetään kunniakkuus, arvokkuus ja ihmisyys.

Indonesian turbaanityyliä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright Adam Cohn


Indonesian kevyttä turbaanityyliä

Keveimmillään turbaanit ovat vain päähän sitaistuja kangaskaistaleita. Tällöin päähine alkaakin olla jo merimieshuivin kaltainen bandana. Tosin meidän näkökulmastamme. Miten paikalliset ihmiset erilaisia päähineitään kutsuvat, kas, siinäpäs riittäisikin selviteltävää. Intiassa on yli miljardi ihmistä, suuri määrä erilaisia tapoja ja uskontoja, ja tavaton määrä myös erilaisia päähineitä.

Mustafa

"Mustafan muotokuva" - Anne-Louis Girodet de Roussy-Trioson (1767 - 1824).

Mustafan tyyliturbaani

Mustafalla on päässään tyylikäs perusturbaani, aavikkoarabialaisin sävyin ja rennoin kierroin. Turbaani ei siten ole kaikkein pröystäilevin, turpea, turkkilainen sulttaanin pönttöturbaani. Kuvan Mustafa ei olekaan Turkin sulttaaneja, vaan hän on Pohjois-Afrikasta Ranskaan emigranttina muuttanut arabi.

Lähteet turbaanille ja fezille
SikhNet: Heritage of The Turban.
The Art of Millinery: Turbans - one of the worlds most renown head dress.
Fetsi
Fetsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva ylempänä Copyright _Pixelmaniac_
Kuva alempana Copyright Curious Lizard


Fetsi

Turbaanin ohella fetsi on yksi ottomaanien aikakauden päähineitä. Kuvat yllä. Tasakattoinen, väriltään punainen, ja musta- taikka sinitupsuinen fetsi on turbaanin tavoin kaunis päähine, joka erityisen mallinsa ja muotoilunsa vuoksi jää helposti mieleen. Lakki on saanut nimensä Marokon pääkaupungin, Fez, mukaan. Fetsin turkkilaisille esitteli ja toi vuonna 1826 uudistusmielinen sulttaani Mahmud II ja sen oli tarkoitus korvata turbaani. Jos fetsiä pitäisi kuvailla jotenkin, niin tuleehan siitä oitis mieleen nurinpäin käännetty kattila, kuten kuvista yltä voi nähdä.Opettelemme kietomaan turbaanin - ja kuuntelemme kaunista sikhimusiikkia

Turbaanin voi kietoa päähänsä itse - tai sen voi tehdä toiselle. How to tie turban - esimerkiksi näillä hakusanoilla löytyy YouTubesta kymmenittäin ohjevideoita turbaanin tekemiseen.

Kun katselee YouTubesta koosteen turbaanivideoita, niin tulee pian huomaamaan, että on melkein yhtä monta tapaa kiertää ja kietoa kokoon turbaani, kuin on kiertäjääkin. Varmaankin traditionaalisissa turbaaneissa on monia sääntöjäänkin, joiden mukaan turbaani syntyy. Silti, omia vapauksiaan voi ja saa ottaa, kun tekee turbaania.

Turbaanikangasta voi taitella ja muotoilla ja laskostella ensiksi, jos se on välttämätöntä ja sen jälkeen voi kankaan kietoa valmiiksi turbaaniksi joko omaan päähänsä, tai jonkun toisen päähän. Yksinkertaisimmillaan, eräs nainen teki peilin ääressä päähänsä muutamissa sekunneissa todella kauniin turbaanin, jossa päälaki jäi paljaaksi eli hiukset näkymään. Hän vain kiersi kangasta päähänsä neljä-viisi kertaa ja tärkeää on sitten saada se lopetus niin, että turbaani pysyy kasassa ja päässä. Siinä voi varmaan käytää apuna myös neuloja yms. Turbaanin teko voi olla parhaimmillaan luovaa taidetta.

Netistä turbaanien tekemiseen innostunut löytää silti halutessaan videoiden ohella myös muita ohjeita, vaikka ne tuntuvat kyllä aika turhilta. Parasta on, että katsoo muutaman videon, näkee miltä turbaani valmiina näyttää - ja tekee saman perässä itse. Tarvitaan vain kaunista kangasta/kankaita, peili - ja ehkä ystävä, mutta hänkään ei ole välttämättä tarpeen muuten, kuin aikanaan ihastelemaan lopputulosta, jos kietoo itselleen turbaanin itse.


Turbaanit
Hypi kyttyröille, ei tässä jaksa koko päivää oottaa! Päähine marokkolaiseen tapaan - Marokko, Sahara

Marokkolainen poika on suojannut kasvonsakin hiekkamyrskyiltä niin, että vain silmät näkyvät. Ehkäpä silmätkin on suojattava sitten, kun hiekkamyrsy nousee.
Turbaani-iloa

Turbaani-piilottelua - kasvotkin piilossa, silmät kurkkivat, Marokko 2004.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright Emilia Tjernström


Turbaani-iloa

Turbaanina sipulisäkki

Suleiman I Suuri oli Osmanien valtakunnansulttaani vuodesta 1520 vuoteen 1566 ja Selim I:n seuraaja. Hän on jäänyt aikakirjoihin muotokuvassaan, jossa turbaani muistuttaa jättitulppaania, tai oikeastaan sipulisäkkiä tai vesimelonia ja on kooltaan yksi kaikkein suurimmista, mitä ikinä voi kuvitella.

Turbaanipäinen tyttö

"Turbaanipäinen tyttö" - Johannes Vermeerin hengessä.

All Rights Reserved
*Kuva Copyright Miroslav Vajdic
Photo used with permission.
Sikhipoikien kevytturbaanit

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Walwyn


Sikhipoikien värikkäät kevytturbaanit

Sikhipojilla on päässään hyvin värikkäät ja kevyet kangaspäähineet. Bangla Sahib, sikhitemppeli, New Delhi, Intia - 27.11.2010.

Milloin on kyseessä turbaani, milloin jokin muu kevyt kankaasta kiedottu päähine, kuten vaikkapa bandana, riippuu kulttuurista ja käyttötarkoituksesta. Lasten ja naisten turbaanit ovat kevyempiä, kuin miesten.

Sikhien turbaanit

Paraati Manhattanilla - New York, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Class V


Turbaanipäinen tyttö

"Turbaanipäinen tyttö" - Johannes Vermeerin hengessä.

All Rights Reserved
*Kuva Copyright Susan LeBlanc
Photo used with permission.


Turbaani-iloa

Iloinen turbaanityttö.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright Max Knott


Pikkutyttöjen turbaanit

Pienten sikhityttöjen valkoiset asut ja turbaanit. Nagar Keertan paraati, Amritsar, Intia 4.1.2010.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Chris Goldberg


Bandana

Bandana on yksinkertainen päähine, merirosvohuivi, joka on sidottu päähän piraattityyliin. Aivan, kuten kolmikolkkahattu oli piraatille työasuun kuuluva, sateen ja hiukset pois silmiltä pitävä tärkeä osa, sitä oli myös bandana. Bandana estää hiusten ja hien valumisen silmille, tärkeä ominaisuus niissä vaarojen täyttämissä tilanteissa, joita tuli eteen aarrekaljuunan valtaamisessa.

Bandana on varsin yleinen, kaunis ja mukava kesäpäähine nykyisinkin. Bandanan laskostelu on helppoa, ja sen osaa nopeasti tehdä jokainen. Bandanaan tarvitaan sopivankokoinen, nelikulmainen kangaspala, joka taitellaan ja sidotaan päähän bandanaksi.
Sikhien turbaanit
*** tunturisusi.com linkit ***