Tunturisuden sivut
Wolfgang Amadeus Mozart

All Rights Reserved
Kuva Copyright Piano Piano!


Mozart - Turkkilainen marssi - Rondo Alla Turca

Wolfgang Amadeus Mozart sävelsi orientalismin innoittamana vuonna 1783 Pianosonaatin nro 11 A-duuri. Teoksen kolmas osa Turkkilainen marssi taikka Turkkilainen rondo, on irtaantunut omille teilleen. Sitä esitetään paljon sekä orkesteriversioina että soolonumeroina mitä erilaisimmilla soittimilla, mutta useimmiten pianolla. Kappale on kaikkien pianonsoittoa opiskelevien rakastamia perusnumeroita, eikä sen kuulemiseenkaan kyllästy koskaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat Copyright Mark Hamilton
Janitsaari
Janitsaari

Janitsaarit

Turkkilaisen marssin taustalla olivat innoittamassa Mozartia hänen säveltäessään janitsaarit ja näiden marssimusiikki. Janitsaarit olivat sulttaanin erikoissotilaita Osmanien valtakunnassa ja he huolehtivat mm. palatsin vartioinnista ja olivat sulttaanin henkivartijoita. Suurta valtaa omanneet janitsaarit olivat armottomuutensa vuoksi hyvin pelättyjä. Heidän loppunsa oli aika tyypillinen sulttaaniajalla, sillä janitsaarien valtapyrkimyksiä pelännyt sulttaani Mahmud II teloitutti jokikisen janitsaarin viimeiseen janitsaariin vuonna 1826.
Turkkilainen tanssija
Turkkilaiset muusikot ja tanssija - Giulio Rosati (1858 - 1917)

Turkkilaiset muusikot säestävät lattialla piirissä istuen keskellään keinuttelevaa tanssijaa, jolla hänelläkin on kastanjetit soittovälineinään.
*** tunturisusi.com linkit ***