Tunturisuden sivut
Haaremi
Ruusu Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva hookah-kaupasta yllä - Copyright Peter Hedlund


Haaremin kukkia VESIPIIPPU - HOOKAH

Haaremissa harrastettiin himokkaasti sekä tupakointia, että vesipiipun polttamista. Myös naiset polttivat vesipiippuakin. Vesipiippu on laite, jossa savua keuhkoihin vedetään veden läpi. Kai siinä tulee mukana annos vesihöyryäkin. Joka tapauksessa aparaattina vaikuttaa tämän päivän näkökulmasta käsittämättömältä ja epäterveelliseltä, vaikka vesipiiputtelijoita on myös meidän aikanamme.

Oman aikansa tekniikan ihme

Kuten kuvasta oikealta näkyy, niin vesipiippu kaikkine lisävarusteineen on ollut oman aikansa teknisiä ihmeitä. Varmasti tällaisella laitteella on hieman ylpeillen leveiltykin, ihan kuten tehdään nykyisin autoilla ja kaikilla mahdollisilla tuotteilla. Olematta ja haluamatta olla asiantuntija voinee todeta, että on pitänyt kyllä olla jo melkoinen insinööri, että on osannut ylipäänsä käytellä vesipiippua.

Haaremin raukeaa elämää

Eunukki tuomassa odaliskeille vesipiippuja. Maalaus "Haaremin altaalla" - Jean-Léon Gérôme (1824 - 1904).

Haaremin kukkia Joutilaan ajanviettoa - euforiaa

Orientin ja sulttaanin palatsin elämänmenoon vesipiiputtelu on sopinut hyvin, sillä vesipiipun kanssa kiireet joutavat nurkkaan. Jo kapistuksen virittely polttokuntoon vie aikansa, ja itse polttamiseen menee vähintäänkin puolesta tunnista tuntiin. Vesipiipun kanssa ei voi edes yrittää liikaa kiirehtiä, sillä savun imemimen pitkää letkua pitkin, lasiastiassa olevan jäähdyttävän veden läpi onnistuu vain hitaasti.

Lomassa ja yhtä aikaa on mukavaa lipitellä teetä, juoruilla kahvilaväen kanssa, pelata lautapelejä, yskiä väärään kurkkuun menneestä savusta ja vain nautiskella.

Siellä, missä poltettiin vesipiippua, poltettiin usein myös oopiumia ja hasista. Myös Euroopassa, Orientin ihanteiden levitessä, oopiumin ja hasiksen polttelusta tuli herrasväen esteettinen ja henkinen harrastus, jolla laajennettiin luovaa, "romanttista" tajuntaa.
Vesipiiputtelija

Jean Discart (1856 - 1944).

Vesipiippu
Vesipiippu
Vesipiiputtelua haaremissa Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright Photographer: Khusen Rustamov
*** tunturisusi.com linkit ***