Menu
Tunturisuden sivut
HARMAAORAVA (Sciurus carolinensis) - (Gmelin, 1788)

Harmaaorava on Pohjois-Amerikassa elävä oravalaji, jota sieltä on siirretty myös Eurooppaan.

Harmaaorava

Tieteellinen luokittelu

DomeeniEucaryaaitotumalliset
KuntaAnimaliaeläinkunta
PääjaksoChordataselkäjänteiset
AlajaksoVertebrataselkärankaiset
LuokkaMammalianisäkkäät
LahkoRodentiajyrsijät
HeimoSciuridaeoravat
SukuSciurusoravat
Lajicarolinensisharmaaorava


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Anita Gould
*Kuva oikealla Copyright Jen Goellnitz
Harmaaorava
Harmaaorava
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jen Goellnitz
Harmaaorava
Ominaisuuksia

Kuten nimikin kertoo, harmaaoravan turkki on harmaa, vaikka siinä voikin olla ruskeaa ja punertavaa sävyä. Alapuoli on valkoinen, häntä on iso ja hyvin tuuhea. Talvella eläin on miltei hopeanvärinen, mutta kesällä tassut ja kupeet ovat ruskehtavat. Häntäkarvat ovat kaksiväriset, minkä vuoksi häntä erityisesti talvella näyttää muodostuvan tummemmasta ydinosasta ja vaaleammasta ulkokerroksesta.

Asutuksen lähellä, missä harmaaoravalla on pienempi riski joutua petoeläimen saalistamaksi, on myös mustia ja valkoisia yksilöitä. Harmaaoravan melanistinen muoto, jossa turkin väri on musta, on vallitseva eräillä seuduilla, kuten laajoilla Kaakkois-Kanadan alueilla.

Harmaaoravan pituus kuonon päästä hännän juureen on 23 - 30 cm ja hännän pituus on 19 - 25 cm. Paino on 400 - 600 g. Korvien pituus on 25 - 33 mm. Sekä naaras että uros ovat samannäköisiä ja samankokoisia.

Aistit, eleet ja kommunikointi

Harmaaoravien näkö-, kuulo- ja hajuaisti ovat hyvin kehittyneet ja herkät. Hajuaistillaan ne tekevät naapurioravistaan tarkkoja havaintoja, jotka liittyvät sekä stressiin että lisääntymiseenkin. Harmaaoravilla on useita erilaisia ääniä, joita ne käyttävät lajitovereidensa kesken eri tilanteissa. Myös eleet ja asennot ja hännän huiskinta ovat osa keskinäistä viestintää.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright Eric Bégin
Valkoisia oravia

Rajoittuneilla alueilla Yhdysvalloissa elää puhtaan valkoisia oravia. Ne eivät ole albiinoja, vaan niiden turkin valkoisuus on geneettisen mutaation aikaansaama.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Owen Christopher Wolter
Valkoinen orava
Harmaaorava
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Eric Bégin
Harmaaoravan levinneisyys

Levinneisyys

Harmaaorava on alkuperäisesti Pohjois-Amerikassa elävä oravalaji, joka elää Yhdysvaltain itäisissä ja keskisissä osissa. Pohjoisessa sitä tapaa myös Kanadan itäisissä ja kaakkoisissa osissa. Sen levinneisyysalue on pääosin sama, kuin iso-oravan, joka kuitenkin elää lännempänä ja Meksikossakin. Harmaaoravia etelässä ei tapaa Meksikosta saakka, vaan Floridasta ja Texasista.

Harmaaoravia on siirretty Yhdysvaltojen maaperällä luontaisilta asuinseuduiltaan myös muualle. Harmaaoravia on siirtoistutettu myös Eurooppaan - Italiaan, Skotlantiin, Englantiin ja Irlantiin. Samoin niitä on siirretty myös Etelä-Afrikkaan ja Australiaan.

Britanniassa on jouduttu ongelmiin 1800-luvun alussa maahan tuotujen harmaaoravien kanssa, sillä maan alkuperäinen oravakanta on joutunut ahtaalle näiden tulokkaiden kanssa. Harmaaoravakanta oli vuonna 2006 jo 66-kertainen verrattuna eurooppalaisiin punaturkkisiin oraviin. Niinpä Britanniassa onkin alettu harventaa harmaaoravakantaa. Kokonaan harmaaoravia ei haluta Britanniasta hävittää, sillä parin sadan vuoden aikana niistäkin katsotaan tulleen osa maan luontoa. Kaikkiaan niitä elelee Britanniassa jo noin kaksi miljoonaa, ja kaupunkilaisille ne ovat paljon tutumpi näky kuin alkuperäiset punaoravat. Niitä on enää vain muutamana pienenä saarekkeena.

Ravinto

Monien oravien tapaan harmaaoravakin kerää ja kätkee ruokavarastoja. Varastoissa ruuat eivät aina ehdi olemaan pitkiä aikoja, sillä joskus se voi syödä tällaisesta kätköstä jo muutaman tunnin kuluttua kätkemisestä. Toisille ruokakätköilleen harmaaorava palaa vasta kuukausienkin kuluttua, kun ruokaa muuten ei ole tarjolla. On arvioitu, että jokainen orava tekee yhden vuoden aikana useampia tuhansia ruokakätköjä.

Oravilla ja niin harmaaoravallakin, on erittäin hyvä paikantamismuisti, jonka avulla se löytää lukuisat kätkönsä. Vasta ihan kätköpaikan lähellä, muutaman senttimetrin etäisyydellä, harmaaorava turvautuu etsimisessä hajuaistiinsa.

Harmaaorava karttaa liikkumisessa kesäisin keskipäivän kuuminta ajankohtaa ja liikkuu aamuisin ja iltaisin. Yleisesti naaraat ovat aktiivisempia kesäaikana, urokset puolestaan talvisin.

Ravintoon kuuluvat pähkinät, tammen ja pyökin terhot ja 24 eri tammilajin kukat ja silmut, lukuisien eri puulajien tuottamat syötäväksi sopivat osat, erilaiset vihannekset, sienet, juuret ja viljat. Ruokavalioon kuuluvat myös hyönteiset, linnunmunat ja pikkueläimet, mutta niiden osuus on merkityksetön.
Lisääntyminen

Harmaaorava rakentaa poikasia varten oravien tapaan pesän johonkin puunonkaloon ja pehmustaa pesän lehdillä ja sammaleilla. Vuodessa harmaaoravalla on kaksi poikuetta. Kantoaika on 44 vrk. Avuttomien ja karvattomien poikasten syntymäpaino on 13 - 18 g. Poikueen koko on tavallisimmin 2 - 4. Suurimmissa voi olla jopa 8 poikasta.

Uhat

Harmaaoravia saalistaa suuri joukko erilaisia eläimiä. Näitä saalistajia ovat supi, skunkki, näätä, kettu, kojootti, ilves, punailves ja susi, sekä petolinnut, kuten haukat ja pöllöt.

Metsästys

Harmaaoravia on syöty erityisesti silloin, kun Amerikkaa on asutettu. Niitä metsästetään nykyisinkin ja syödäänkin. Harmaaorava on Yhdysvaltain, ja ehkäpä koko maailman metsästetyin orava. Harmaaoravien häntäkarvoja käytetään perhojen valmistuksessa. Esimerkiksi Mississipissä saadaan vuosittain saaliiksi 2,5 miljoonaa harmaaoravaa, saaliin yhteisarvo on 12,5 miljoonaa dollaria.
Harmaaorava
Lähteet
ADW Animal Diversity Web
IUCN
YLE Luontouutiset
Harmaaorava
Harmaaorava - Vancouver, Brittiläinen Kolumbia, Kanada Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Thom Quine
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***