Tunturisuden sivut
Yhdysvallat USA AMERIKANRATSUHEVONEN

Tyylikästä amerikanratsuhevosta (engl. saddlebred) kehittivät 1800-luvulla Pohjois-Amerikan etelävaltioihin asettuneet uudisraivaajat. Lopputuloksena oli kaunis ja erittäin miellyttäväliikkeinen hevonen, joka soveltui loistavasti pitkille tarkastusretkille laajoilla tiluksilla. Yhtä hyvin hevonen sopi vaunua vetämään. Amerikanratsuhevonen on hyvin kevytrakenteinen, siro ja tyylikäs hevonen. Rodun edustaja on tyypillisesti kiiltäväkarvainen ja lihaksikas. Sukupuolileima on korostunut.

Rodun tunnusmerkkejä

Amerikanratsuhevosen luonne on ystävällinen ja vastaanottavainen, sekä valpas, nopea, eloisa ja herkkä. Amerikanratsuhevosen olemus on pitkä ja solakka. Näyttelyissä se on näyttelykehien riikinkukko. Se on pelkkää tulta ja tappuraa ja sen liikkeet ovat liioittelevan korkeita. Amerikanratsuhevonen liikkuu luonnostaan etuosa korkealla.

 • Väreissä rautias, ruunikko, mustanruunikko ja musta ovat yleisimmät - joitakin kimoja, päistärikköjä, voikkoja ja lehmänkirjavia esiintyy.
 • Hienopiirteinen, kuiva pää - silmät ovat suuret, kaukana toisistaan - pienet, eloisat korvat ovat kaarevat - sieraimet ovat suuret.
 • Pitkä, kaareva ja pysty, joutsenmainen kaula, hevonen näyttää ryhdikkäältä.
 • Rinta on kapea.
 • Loivat lavat ja korkea säkä - 152-170 cm.
 • Lyhyt, vahva ja suora selkä.
 • Lihaksikas takaosa.
 • Suora lantio ja korkealle kiinnittynyt häntä. Tätä piirrettä korostetaan keinotekoisesti leikkaamalla.
 • Ohuet ja kuivat, mutta vahvat jalat - pitkät, loivat ja joustavat vuohiset.
 • Hyvämuotoiset, vahvat kaviot. Näyttelyhevosten kavioiden annetaan kasvaa ylipitkiksi ja hevosilla käytetään ylipainavia kenkiä liikkeiden korostamiseksi.

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuvat yllä Copyright Jean
  *Kuva oikealla Copyright thewakingdragon
 • Amerikanratsuhevonen
  Amerikanratsuhevonen
  Amerikanratsuhevonen Merlin - 23.9.2009.

  Amerikanratsuhevosen käyttö nykyisin

  Amerikanratsuhevosta käytetään erityisesti rodun omissa askellajikilpailuissa. Näyttelyissä amerikanratsuhevoset jaetaan kolmen askellajin sekä viiden askellajin hevosiin. Näyttelykehien ulkopuolella, ilman keinotekoisesti kohotettua häntää ja ylikasvaneita kavioita, amerikanratsuhevonen on kaunis ja monikäyttöinen ratsu. Se on oppivainen, nopea, erittäin kestävä ja vieläpä hyvä hyppääjä.

  Amerikanratsuhevoset ovat paljon muutakin, kuin loistokkaita näyttelyhevosia. Luonteensa vuoksi ne soveltuvat mainiosti paraatihevosiksi ja poliisiratsuiksi. Osa on menestynyt metsästys- ja esteratsastuksessa, osa taas tynnyripujottelun kaltaisissa kilpailuissa. Amerikanratsuhevosen uusin aluevaltaus on kuitenkin kouluratsastus, koska sen luonne on eloisa ja koska se jo luonnostaan liikkuu näyttävästi ja etuosa korkealla.
  Amerikanratsuhevosia on Yhdysvaltojen lisäksi myös Australiassa, Etelä-Afrikassa ja jonkin verran myös Euroopassa. Suomessa rodun edustajia on vielä niin vähän, ettei edes minkäänlaista rotuyhdistystä ole perustettu.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright thewakingdragon
  Amerikanratsuhevonen
  Amerikanratsuhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright trbuckley
  Amerikanratsuhevonen
  Amerikanratsuhevonen Merlin - 23.9.2009. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright thewakingdragon
  Amerikanratsuhevonen
  *** tunturisusi.com linkit ***