Tunturisuden sivut
USA AMERIKANSHETLANNINPONI

Yhdysvalloissa shetlanninponista on kehittynyt ihan oma ponirotunsa, amerikanshetlanninponi. Ensimmäiset shetlanninponit tulivat Amerikkaan jo vuonna 1885, jolloin Eli Elliot toi 75 ponia suoraan Skotlannista. Nämä ponit muodostivat pohjan amerikkalaiselle rodulle. Indiana, Illinois ja Iowa olivat ne osavaltiot, joihin keskittyi alkuvaiheessa rodun jalostus. Shetlanninponeja risteytettiin hackneyponien ja welshponien kanssa.

Amerikanshetlanninponi ei enää muistuta shetlanninponia laisinkaan, vaan lähinnä hackneyponia. Pullevaan ja hyvin ponimaiseen shetlanninponiin verrattuna amerikanshetlanninponi on hyvin hevosmainen. Sillä on pitkä, suora ja jalo pää. Kaula on pitkä, kaartuva ja pysty. Runko on pitkä ja kapea, takaosa vahva ja hyvinmuodostunut. Jalat ovat pitkät ja ohuet ja vuohiset pitkät. Karvapeite on sileää, jouhet tuuheita. Ameerikanshetlanninponilla on korkeat liikkeet. Amerikanshetlanninponin säkäkorkeus on korkeintaan 115 cm. Väreissä hyväksyttyjä ovat kaikki muut, paitsi kirjava.
Amerikanshetlanninponit

Kuvissa oikealla alla amerikanshetlanninponit ovat kokoontuneet lumisen männyn alle - Wood County, Texas. Deer Creek Walkers & Shetlands. 12.2.2010. Kaikki kuvat samasta paikasta ja samalta ajalta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja ylinnä Copyright © Carrot Mama
Käyttö ja tyypit

Amerikanshetlanninponeja käytetään vaunuajoon ja lasten ratsastukseen. American Shetland Pony Club jakaa ponit neljään tyyppiin: moderniin, klassiseen, pleasure-tyyppiin (tavoitteena mahdollisimman miellyttävä ratsu) ja foundation-tyyppiin (mahdollisimman rotupuhdas eläin).

Amerikanshetlanninponit

Lähteet
Hevosmaailma.net
Shetland Pony Society of North America
American Shetland Pony Club
Amerikanshetlanninponi
Amerikanshetlanninponi
Talven ihmemaa

Amerikanshetlanninponi kirmaa talven ihmemaassa, Texasissa.
*** tunturisusi.com linkit ***