Tunturisuden sivut
Yhdysvallat USA APPALOOSA

Kauniit, tiikerinkirjavat appaloosat symboloivat Amerikkaa. Amerikan alkuperäiset asukkaat eli intiaanit, rakastivat täplikkäitä ja laikukkaita hevosia - ja he alkoivat erityisesti jalostaa eurooppalaisten mantereelle tuomista hevosista lehmänkirjavia pintoja ja painteja - sekä tiikerinkirjavia appaloosia. Appaloosarodun kehittivät Nez Perce -intiaanit, jotka asuivat rodulle nimen antaneen Palouse-joen varrella Koillis-Oregonissa. Intiaanit uskoivat tämän erikoisenvärisen hevosen tuottavan onnea: mitä värikkäämpi hevonen päälliköllä oli, sitä voitokkaampi oli heimo.

Tiikerinkirjava on yhteisnimitys ryhmälle toisiinsa geneettisesti liittyviä hevosen värejä. Koska tiikerinkirjavuudella on tiettyjä, tunnusomaisia erityispiirteitä, se erotetaan muista kirjavuuden tyypeistä. Vaikka tämän värin nimessä esiintyykin tiikeri, ei tiikerinkirjava hevonenen ole tiikerin lailla raidallinen, vaan lähinnä täplikäs leopardin tapaan.

Appaloosien värit voivat vaihtua iän ja jopa vuodenajan myötä. Samassa appaloosassa voi myös olla kuviointia useammasta eri kuviointityypistä - joten sen määrittäminen, että mikä kuviotyyppi milloinkin on kyseessä, vaatii joskus suurtakin asiantuntemusta.

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä vasemmalla Copyright © Rachel Stelmach
*Kuva ylinnä keskellä Copyright © Andrea Cummins
*Kuva ylinnä oikealla Copyright © Scott Robinson


Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva oikealla Copyright - All rights reserved: © mari-mi - Used with permission.
Appaloosa
Appaloosa loimi
Villihevonen Appaloosa loimi - Los Cerrillos, New Mexico, USA - 20.5.2010

Why drive a truck to work when you can take the Appaloosa? - Mitä autosta työmatkallesi, kun voit yhtä hyvin ratsastaa appaloosalla?
Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © mj_picks - Used with permission.
Harvapilkkuinen appaloosa Appaloosaratsukko
APPALOOSATYYPIT KUVIOINNIN MUKAAN

Villihevonen
 • Leopardi - Leopard Pattern

  Leopardikuvioinen eli täystiikerinkirjava appaloosa on perusväritykseltään kauttaaltaan valkoinen - sen valkoinen pinta on kauttaaltaan mustien tai ruskeiden, noin 2 - 8 cm suuruisten, pyöreiden läiskien kuvioimaa. Hieman samoin kuin leopardilla, tai pikemminkin dalmatiankoiralla.

  Villihevonen
 • Harvapilkkuinen leopardi - Few Spot Leopard

  Harvapilkkuinen leopardi eli valkoinen tiikerinkirjava appaloosa on perusväritykseltään kauttaaltaan valkoinen - sen valkoisessa pinnassa on vähäisemmässä määrin, taikka tuskin lainkaan, pienikokoista täpläkuviointia. Täpliä voi vähäisimmillään olla yksi, tai kaksi. Tiikerinkirjava-nimityksestään huolimatta kuviointi ei muistuta tiikerin juovikkuutta - vaan se on leopardimaista täplikkyyttä. Ihannetapauksessa tällä appaloosalla on tummat jouhet, tummat, kärjistään valkoiset korvat ja tummia kohtia jalkojen nivelissä.

  Villihevonen
 • Lumihiutale - Snowflake Pattern

  Appaloosa on perusväritykseltään tumma - ja sen tumman värityksen pinnassa on "lumihiutaleita" eli valkoisia täpliä taikka läiskiä, enemmän taikka vähemmän. Voi esiintyä yhdessä jonkin toisen kuviointityypin kanssa ja muuttua iän myötä.

  Villihevonen
 • Loimi - Blanket Pattern

  Loimikuvio esiintyy mustalla, rautiaalla tai harmaalla appaloosalla. Takaosa on valkoinen - pienemmältä taikka isommalta alueelta - valkoisuus voi yltää hännänjuuresta niskaan loimen tapaan. Valkoinen osa voi olla täysin valkoinen (white blanket) tai täplikäs (spotted blanket) jolloin valkoisella pohjalla on samanvärisiä täpliä ja kuvioita, kuin on pohjaväri valkoisen värin ulkopuolisissa osissa.

  Villihevonen
 • Meleerattu, marmori - Varnish roan, Marble pattern

  Pohjaväri voi vaihdella, koko ruumis on usein vain päätä lukuun ottamatta tummien ja valkoisten karvojen peittämä (päistärikkö) ja sillä kuviot ovat vaihtelevia, hämärästi erottuvia merkkejä tai tummia leoparditäpliä. Voi esiintyä yhdessä jonkin toisen kuviointityypin kanssa ja muuttua iän myötä.

  Villihevonen
 • Huurre - Frost pattern

  Hyvin samanlainen, kuin meleerattu, mutta valkoinen väri esiintyy vain selässä, niskassa ja kupeilla - tummassa perusvärissä näkyy epäselviä, savuisen utuisia vaaleita merkkejä tai valkoisia täpliä lautasilla. Voi esiintyä yhdessä jonkin toisen kuviointityypin kanssa ja muuttua iän myötä.

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva vasemmalla yllä harvapilkkuinen appaloosa Copyright Mike Davis
  *Kuva vasemmalla alla appaloosaratsukko Copyright Brianna
 • Appaloosa loimi
  Villihevonen Appaloosa loimi - Inavale Farm Horse Trials 2009 - Oregon, USA - 28.6.2009. Arabianhevonen All rights reserved
  *Kuva Copyright - All rights reserved: © Suzanne Phillips - Used with permission.
  Appaloosa loimi
  Villihevonen Appaloosa loimi Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright evelynbelgium
  Appaloosa marmori
  Villihevonen Appaloosa marmori Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Rachel Gutbrod
  Red Roan Appaloosa
  Villihevonen Appaloosa marmori - Red Roan Appaloosa - punasävyinen marmori appaloosa. - 21.5.2010. Arabianhevonen All rights reserved
  *Kuva Copyright - All rights reserved: © DeeSnke - Used with permission.
  Appaloosa marmori
  *** tunturisusi.com linkit ***