Tunturisuden sivut
Työhevosta tapaamassa
Villihevonen Albinia, ardennienhevosta tapaamassa

Kuvan ardennienhevosen nimi on Albin. Hälsoträdgården Kristianstad 8.4.2013.
Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä ja sivun yläreunassa - Claes Sandén - Copyright © Flickr/Kristianstads kommun
Ranska ARDENNIENHEVONEN Belgia

Ardennienhevonen on saanut nimensä Ranskan ja Belgian metsäisten Ardennien vuoristoseutujen mukaan. Siellä ardennienhevoset ovat vaellelleet tasangolla, joka ulottuu maiden välisen rajan molemmille puolille. Tämän vankan, kylmäverisen työhevosen kantamuoto on elänyt jo roomalaisten aikana, pari tuhatta vuotta sitten. Siten on kyse yhdestä Euroopan vanhimmista työhevosroduista.

Villihevonen Rodun historiaa

Aikaisemmin ardennienhevoset olivat nykyistä kevyttekoisempia. 1800-luvulla rodun käyttö ratsuna oli yleistä, työhevoskäytön ohessa. Vuoden 1810-tienoilla ardennienhevosten jalostuksessa alettiin hyödyntää arabiverta. Myöhemmin rodun parantamiseksi käytettiin myös englantilaisia täysiverisiä, perchenhevosia ja boulognenhevosia. Nämä kokeilut osoittautuivat kuitenkin epäonnistuneiksi ja ne hylättiinkin ajan myötä.

Ardennienhevoset kunnostautuivat sotahevosina Ranskan vallankumouksen ja Ranskan keisarikunnan aikana - ja erityisesti Napoleonin Venäjän sotaretkellä. Kun Ranskan keisari Napoleon Bonaparte teki 2 000 kilometriä pitkän sotaretkensä Venäjälle vuonna 1812, hän kuuluu valinneen tykistön ja tavaroiden vetäjiksi ardennienhevosia, koska niiden voima ja kestävyys olivat niin uskomattomat. Vielä ensimmäisen maailmansodan aikana ardennienhevoset palvelivat armeijaa tykistön vetohevosina.

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla - ardennienhevonen Jeton, - Kent, Englanti - 15.3.2009 - Copyright Tim Abbott
Ardennienhevonen
Ardennienhevonen
Villihevonen Rodun tunnusmerkkejä

Ardennienhevonen on tarmokas ja kestävä - ja tulee valtavasta koostaan huolimatta toimeen niukalla ravinnolla. Se on voimakas ja poikkeuksellisen säyseäluonteinen. Rodusta on olemassa useampia erilaisia tyyppejä. Nykyinen ardennienhevonen muistuttaa hyvin paljon brabantinhevosta.

 • Korkeus 150 - 163 cm.
 • Paino 700 - 1 000 kg.
 • Väreissä päistärikkö, rautiaankimo, kimo, rautias, tummanrautias sekä ruunikko ovat toivottuja värejä.
 • Pää on suora, otsa litteä ja matala - isot silmät ovat ilmeikkäät ja hieman ulkonevat - korvat ovat hyvin pystyt - sieraimet isot ja avoimet.
 • Kaula on kaareva ja liittyy lapoihin hyvin.
 • Erittäin vahvat lavat.
 • Keskiraskas runko, syvä rinta, melko lyhyt selkä ja lihaksikas lanne.
 • Iso, pyöreä takaosa.
 • Melko lyhyet, vahvat ja lihaksikkaat jalat - vuohiskarvaa runsaasti.
 • Villihevonen Ardennienhevonen - Jeton on hevosen nimi, ohjastamassa Frankie Woodgate - Kent, Englanti - 15.3.2009.

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Tim Abbott
  Ardennienhevonen
  Villihevonen Ardennienhevonen - Old Brentford, Brentford, Englanti - 3.5.2008 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Julian Tysoe
  Ardennienhevonen
  Villihevonen Nykykäyttö

  Ardennienhevosia käytetään edelleen erilaisiin työtehtäviin, siellä missä se katsotaan tarpeelliseksi - maatiloilla, viinitiloilla ja metsätöissä. Kaupungeissa sitä käytetään vetohevosena ja sitä kasvatetaan myös lihamarkkinoille. Erilaisissa näyttelyissä se saavuttaa aina kävijöiden jakamattoman kiinnostuksen. Ardennienhevosilla myös ratsastetaan. Erityiskäytön muodostaa terapiaratsastus, jossa ardennienhevonen tarjoaa usein kokemattomallekin ratsastajalle vakaan ja turvallisen ratsastuksen.

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva vasemmalla - ardennienhevonen, Cumbrian Heavy Horses - Lake District, Cumbria, Englanti - 13.3.2010 - Copyright sky_mitch
  *** tunturisusi.com linkit ***