Tunturisuden sivut
Assateaguenponit
Villihevonen Assateaguenhevoset - 13.9.2013 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa - ponit Assateaguen saaren uimarannalla - Copyright ehpien
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Phil Romans
Yhdysvallat USA Chincoteaguenponi eli Assateaguenhevonen eli Assateaguenponi

Chincoteaguenponi on Assateague Island saarella, Marylandin ja Virginian edustalla Yhdysvalloissa, elävä kesyhevosista 1600-luvulla villiintynyt poni. Assateaguen saari, jolla on pituutta 60 km, on jaettu kahden osavaltion, Virginian ja Marylandin kesken. Osa poneista elää saarella Virginian puolella, toinen osa Marylandin puolella. Ponit pidetään erillään toisistaan aidan avulla.

Villihevonen Nimikirjoa

Virginian puolella eläviä kutsutaan Chincoteaguen poneiksi (Chincoteague ponies), kun taas Marylandin puolella eläviä kutsutaan Assateaguen hevosiksi (Assateague horses). Erilaisista nimityksistään huolimatta nämä ponit ovat samanlaisia ja samaa alkulaumaa. Chincoteaguenponi, assateaguenponi ja assateaguenhevonen ovat ponin eri nimityksiä.

Villihevonen Chincoteaguenponin tunnusmerkkejä

Ponin ominaisuudet vaihtelevat varsin suuresti yksilöittäin. Mitään vakio-ominaisuuksia ei voida määrittää tai ainakaan vaatia, koska ei ole kyse ihmisen jalostamasta rodusta, vaan omia aikojaan kehittyneestä - villiintyneestä ponista. Ravinnon, eli rehukasvuston ja veden niukkuuden vuoksi ponista on kehittynyt kooltaan pienehkö.

 • Värit vaihtelevat runsaasti, mutta pinto eli lehmänkirjava on yleinen.
 • Säkä 122-137 cm. Ihmisen hoivissa jotkut jopa 163 cm.
 • Varsin kaunismuotoinen pää.
 • Pystyt lavat.
 • Melko kapea runko on tiivis ja syvä.
 • Vuohiskarvat lyhyet.
 • Jouhet hyvin paksut.

  Villihevonen Käyttö

  Näitä villiponeja on onnistuneesti uudelleenkesytetty ja niistä on saatu hyviä ratsuja. Ponia kasvatetaankin nykyisin useissa paikoissa eri puolilla Yhdysvaltoja. Alkuperäisen asuinsaaren ulkopuolella, Yhdysvalloissa ja Kanadassa omistajillaan on noin 3 000 chincoteaguenponia.

  Villihevonen Misty of Chincoteague

  Kuuluisuuteen chincoteaguenponi nousi vuonna 1947, jolloin ilmestyi Marguerite Henryn kirjoittamana nuortenkirja "Misty of Chincoteague". Se perustuu todellisuudessakin eläneeseen Misty-poniin. Kirja sai myös useampia jatko-osia.
 • Assateaguenponi
  Assateaguenponit
  Villihevonen Chincoteaguenponit - 7.3.2009.

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Eric Lynch
  Assateaguenponi
  Villihevonen Chincoteaguenponi - 23.8.2008 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Chris Tank
  Assateaguenponi
  Assateaguenponi
  Villihevonen Ponihuutokauppa Chincoteaguessa

  Vuosittain tuhannet ihmiset kokoontuvat Virginiassa, Chincoteaguessa juhliin, joita voisi nimittää ponikarnevaaleiksi - "Pony Penning". Chincoteague on kaupunki Chincoteague Island saarella. Kaikkiaan ihmisiä saapuu paikalle vuosittain 40 000 - 50 000. Tapahtuma noudattaa aina samaa kaavaa.

  Assateaguen saaren Virginian hallitseman osan ponit uitetaan salmen yli Chincoteaguehen. Heikoimmat ja pienet ponit kuljetetaan proomuilla. Ponit uivat Chincoteaguehen keskiviikkona, torstaina kuluvan vuoden aikana syntyneitä varsoja huutokaupataan - ja loput ponit varsoineen uitetaan perjantaina takaisin Assateaguehen.
  Villihevonen Tapahtuman historiaa

  Näitä ponien huutokauppatilaisuuksia on pidetty vuosittain kesäkuussa vuodesta 1925 - mutta tapahtuman juuret juontavat satoja vuosia varhemmalle ajalle. Saadut varat käytetään sekä villiponien hoitoon - että Chincoteaguen palotoimen kustannuksiin ja muihin yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

  Kahdesta kuvasta yllä, ylemmässä, poneja kuljetetaan Chincoteaguen pääkadulla.

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kaksi kuvaa yllä, sekä ylin kuva - Copyright Chincoteague Vacations
  Assateaguenponit
  Villihevonen Valmistautumista uintiin

  Poneja tutkitaan myös eläinlääkärien toimesta, ruokitaan ja huolletaan aitauksessa Assateaguessa (The Assateague Corral), ennen kuin ne uitetaan Chincoteaguehen - Assateague National Park, 25.6.2006.
  Assateaguenponit
  Villihevonen Takaisin uinti

  Ponien uintia takaisin Assateaguen saarelle valmistellaan - Chincoteague, 28.6.2006.

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Chincoteague Vacations


  *** tunturisusi.com linkit ***