Tunturisuden sivut
Belgia BRABANTINHEVONEN

Belgiasta, maan keskiosissa sijaitsevasta Brabantin maakunnasta kotoisin oleva brabantinhevonen eli belgiantyöhevonen on maailman voimakkain elävä traktori. Brabantinhevonen painaa usein yli tuhat kiloa ja sen uskomaton voima ja koko on tehnyt rodusta kysytyn maatilojen työjuhdan jo vuosisatojen ajan. Sitä on käytetty kyntämiseen, metsätöihin, sadonkorjuuseen ja kaikkiin mahdollisiin maatilan töihin.

Villihevonen Rodun historiaa

Brabantinhevosrodun kantahevoset kehittyivät jo 1500 - 1700-luvuilla suurista, mustista flanderinhevosista eli flaaminhevosista. Keskiajalla Flanderin ja Brabantin alueella kasvatettiin näitä suurikokoisia hevosia ritarien ratsuiksi, sotahevosiksi. 1900-luvulle tultaessa brabantinhevosesta oli kehittynyt kolme vakiintunutta paikalliskantaa, jotka eroavat toisistaan vain pienissä rakenteen yksityiskohdissa. Nämä linjat olivat Dendren suuri hevonen, Nivellesin kimo ja Mehaignen jättiläissuuri hevonen. Rodun kantakirja avattiin vuonna 1885. Nykyisin kaikki edellä luetellut linjat kuuluvat samaan kantakirjaan, koska niiden väritys, koko ja rakenne ovat niin samanlaiset.

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla Copyright Randolph Croft
*Kuva yllä oikealla Copyright Richard
*Kuva oikealla Copyright Alex Ferguson
Brabantinhevoset
Brabantinhevoset
Villihevonen Rodun tunnusmerkkejä

Poikkeuksellisen voimakkaalla brabantinhevosella on nöyrä luonne ja myönteinen asenne työhön ja uurastukseen. Uskomattomasta koostaan huolimatta se on kiltti ja helposti koulutettava - ahkera, rauhallinen ja tasainen. Yhdysvalloissa, amerikan brabantinhevonen on kevyempi ja sirompi, kuin alkuperäinen. Brabantinhevoset kehittyvät nopeasti ja niitä voidaan käyttää raskaaseen työhön vielä 20 vuoden iässä. Maailman suurin brabantinhevonen oli nimeltään Brooklyn Supreme - sen paino oli 1 450 kg ja korkeus 198 cm.

 • Korkeus eli säkä 160 - 170 cm.
 • Lihaksisto massiivinen.
 • Väreiltään yleensä rautiaita tai ruunikonkimoja - myös päistärikköjä.
 • Pää on kulmikas ja karkeatekoinen, leveä ja sivukuvaltaan suora.
 • Kaula on lyhyt, paksu ja kaareva.
 • Leveä rinta.
 • Leveät lavat.
 • Lyhyt, syvä ja tynnyrimäisen tanakka runko.
 • Voimakkaat lautaset, vahva, pyöreä takaosa.
 • Sopusuhtaiset, lyhyehköt ja vankat jalat.
 • Keskipitkät taikka pitkähköt vuohiskarvat.
 • Kaviot "pizzapannun" kokoiset.
 • Villihevonen Brabantinhevoset nykyisin

  Brabantinhevosia on viety Euroopasta kaikkialle maailmaan. Euroopassa niitä on kasvatettu lähinnä lihantuotantoon. Amerikassa brabantinhevonen on ollut varsin suosittu näyttelyhevonen ja sitä on käytetty siellä myös työhevosena. Käytetäänpä sitä jopa maastoratsunakin.

  Brabantinhevosta on myös risteytetty kevyempiin rotuihin, kuten englantilaiseen täysiveriseen ja quarterhevoseen, jolloin on saatu vahvarakenteisia ratsuja.

  Villihevonen Brabantinhevoset - Nipissing, Ontario, Kanada - 10.4.2010 - kuva yllä

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright DaMongMan
  Brabantinhevoset
  Villihevonen Brabantinhevoset - Renfrew, Ontario, Kanada - 14.9.2009

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Alex Ferguson
  Villihevonen Brabantinhevosten uskomaton vetokyky

  Brabantinhevoset kykenevät vetämään uskomattoman painavia taakkoja. Vetokoenäytöksessä Denverissä, Coloradossa, Yhdysvalloissa - kaksi brabantinhevosta, jotka painoivat yhteensä 2 200 kg - vetivät 7 700 kg:n painoa 2,18 metrin matkan.
  Brabantinhevoset
  Villihevonen Brabantinhevoset - Springfest 2010 - Valjakko paraatin jälkeen - Stow, Massachusetts, USA - 16.5.2010 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Dwight Sipler
  Brabantinhevoset
  Villihevonen Brabantinhevoset - Renfrew, Ontario, Kanada - 14.9.2009 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Alex Ferguson
  Brabantinhevoset
  Brabantinhevoset
  Villihevonen Brabantinhevonen Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuvat Copyright Richard
  *** tunturisusi.com linkit ***