Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla Copyright North Charleston


Skotlanti CLYDESDALENHEVONEN

Clydesdalenhevonen on raskastekoinen työhevonen ja kotoisin Skotlannista. Rotu sai alkunsa 1700-luvun lopulla. Rodun jalostuksessa on käytetty paljon shirenhevosia.

Villihevonen Rodun tunnusmerkit

Clydesdalenhevonen on yksi tunnetuimmista työhevosista. Se on komea, vahva eläin, jolla on ystävällinen ja rauhallinen luonne. Se on kaunis ja sopusuhtainen ja näyttävä kylmäverinen.

Rotuyhdistyksen määritelmän mukaan clydesdalenhevosen tulee liikkua niin pontevasti, että kavionpohjat näkyvät joka askeleella. Sen liikkeet ovatkin huomiota herättävät. Se nostaa kavioitaan kunnolla korkealle niin, että jos sen takana seisoo, näkee hevosenkengän välkähtävän. Clydesdalenhevoset ovat poikkeuksellisen terveitä ja varsinkin jalkojen ja kavioiden terveyteen on aina kiinnitetty suurta huomiota.

Oriitten korkeus 170 - 183 cm, tammat ovat hieman pienempiä. Paino voi olla enimmillään noin 900 kg. Värinä ruunikko tai musta, rautias on harvinainen. Kasvoissa ja jaloissa usein paljon valkoista. Clydesdalenhevosten eräitä selvimpiä ominaispiirteitä ovat usein yli polvien ja kintereidenkin ulottuvat valkoiset sukat.

Valkoisia merkkejä esiintyy usein myös massiivisessa rungossa, erityisesti vatsan alla. Pää on sivukuvaltaan suora ja laadukas. Ilme on älykäs, otsa ja turpa leveät, sieraimet isot. Silmät ovat kirkkaat ja valppaat. Korvat ovat isot ja kaula pitkä ja kaareva. Lavat ovat loivat, säkä korkea. Selkä on lyhyt ja vahva, rintakehä kaareva, takaosa vahva. Jalat ovat suorat ja pitkät, takajalat lähekkäin ja etujalat hyvin lapojen alla. Vuohiset ovat pitkät, samoin silkkiset vuohiskarvat. Kaviot ovat suuret, pyöreät ja melko matalat ja kovat.
Clydesdalenhevoset
Clydesdalenhevoset
Clydesdalenhevoset
Villihevonen Nykykäyttö

Nykyään clydesdalenhevonen on suosittu vaunuhevosena, peltotöissä sitä on nähtävissä enää harvoin. Näyttelyissä clydesdalenhevonen kerää aina ympärilleen sankasti hevosen uljasta ja suurta kokoa ihastelevia katsojia.

Entinen työhevonen nauttii nykyisin suurta kansainvälistä huomiota näyttely- ja näytöshevosena - paraatien vetonaulana. Vain harva näky yltää vaikuttavuudessa siihen, minkä vaikutuksen tekee clydesdalenhevosvaljakko perinteisissä, messinkihelaisissa valjaissaan.

Rotunäyttelyissä esiintyy kuudenkin hevosen valjakoita, joissa näiden hevosten kauneus ja liikkeet pääsevät erityisen hyvin esiin. Myös normaalit näyttelyluokat ovat suosittuja.

Clydesdalenhevosilla myös ratsastetaan nykyisin. Siitä saa varsin miellyttävän ratsun ja onpa rotua koulutettu myös kouluratsuksi.
Villihevonen Yhdistys

Suomen Clydesdale- ja Shirehevosyhdistys ry

Yhdistyksen tarkoituksena on herättää ja ylläpitää hevosharrastusta sekä edistää ja tukea hevosharrastustoimintaa Suomessa kiinnittäen erityistä huomiota clydesdale- ja shirehevosrotuihin.

Villihevonen Clydesdalenhevoset maailmalla

Näitä hevosia on aikanaan viety suuria määriä maatöihin mm. Pohjois-Amerikan valtaville vehnäpelloille, kuten myöskin Australiaan, Etelä-Amerikkaan ja Venäjälle.Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin kuva Copyright whispr03
*Toiseksi ja kolmanneksi ylin kuva, Copyright pinprick
Clydesdalenhevoset
Villihevonen Clydesdalenhevoset - Los Angeles County Fair, USA - 24.9.2008 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright bcmacsac1
Clydesdalenhevoset
Villihevonen Clydesdalenhevonen - Saint Louis, Missouri, USA - 29.3.2008 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Ian Turton
Clydesdalenhevonen
Villihevonen Clydesdalenhevonen - Parwan, Melbournen pohjoispuolella, Australia - 13.6.2009 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Lorraine Phelan
Clydesdalenhevonen
Clydesdalenhevonen - Royal Highland Show, Edinburgh, Skotlanti - 26.6.2010. Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Beth M527
Clydesdalenhevoset
Villihevonen Clydesdalenhevoset - Mossgiel Farm Ploughing Match - Mossgiel, Ayrshire, Skotlanti - 29.3.2009 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright trawets1
Tunturisuden sivut
Ratsastaja Clydesdalen jättiläiset kansan parissa Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/North Charleston
*** tunturisusi.com linkit ***