Tunturisuden sivut
Englanti DARTMOORINPONI

Jo vuosisatojen ajan on tämä lujatekoinen poni elänyt Britannian eteläisimmillä nummilla. Kokonsa ja ilahduttavan rauhallisen luonteensa vuoksi dartmoorinponi sopii erinomaisesti lapsen ensimmäiseksi ratsuksi. Vaikka poni on pieni, se sopii este- ja metsästysratsastukseen ja valjakkoajoon, ja sen tiivis runko ihan pursuaa kestävyyttä ja voimaa.

Vaikkakin dartmoorinponi on kuuluisa vankasta rakenteestaan, niin pieneksi poniksi se silti on kevyttyyppinen. Silmät pienessä päässä ovat kaukana toisistaan, korvat ovat valppaat ja siitä syntyy vaikutelma älykkäästä eläimestä.

Villihevonen Kehityshistoriaa

Jo keskiajalla dartmoorinponi uurasti tinakaivoksilla, jossa se työponina kuljetti raskaita taakkoja läpi nummien. Aikanaan kaivosten toiminta päättyi ja ponit laskettiin vapauteen nummille. Joitakin jäi maatiloille taikka erityiskäyttöön, kuten Dartmoorin vankilaan. Siellä vartijat kulkivat töissään näillä poneilla ratsastaen.

Dartmoorinponien kantakirja perustettiin vuonna 1899. Rotuvaatimusten mukaan orien suurin sallittu säkäkorkeus oli noin 143 cm ja tammojen noin 135 cm. Mitat pidettiin voimassa yli kaksi vuosikymmentä, jonka jälkeen enimmäiskorkeus laskettiin nykyiseen noin 125 cm:iin.

Maailmansotien aika oli dartmoorinponeille tuhoisa, kuten monelle muullekin brittiläiselle ponirodulle. Paikalliset ihmiset alkoivat etsiä näitä poneja niin paljon, kuin suinkin pystyivät - ja 1950-luvulle tultaessa dartmoorinponin asema oli taas turvattu.

Arabianhevonen Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright - © Mike Davison
Darmoorinponi
Dartmoorinponi
Villihevonen Dartmoorinponi - Dartmoor, Devon, Englanti - 13.3.2010 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jon
Dartmoorinponi
Villihevonen Dartmoorinponien nykytila

Rotua kasvatetaan laajasti nykyisin sekä Britanniassa, että muualla Euroopassa. Myös Pohjois-Amerikassa on dartmoorinponeja. Silti yksilöiden määrä on melko pieni, koko maailmassa vain noin 5 000. Suomessa on ollut satunnaisesti yksittäisiä dartmoorinponeja.

Älykäs, kiltti ja rauhallinen dartmoorinponi on ihanteellinen valjakkoponi ja lastenratsu. Reippaan luonteensa, ruumiinrakenteensa ja hyvien liikkeittensä ansiosta se on oiva ratsu myös aikuiselle.
Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin kuva Copyright Dana & Ron
*Toiseksi ylin kuva, Copyright rumpelstiltskin1
Dartmoorinponit
Villihevonen Dartmoorinponitamma varsoineen

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright lostajy
Dartmoorin poneja ja tytöt
Villihevonen Dartmoorinponeja ja tytöt - Dartmoor, Devon, Englanti - 20.2.2009 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Warwick Conway
Dartmoorinponit
Villihevonen Dartmoorinponit - Dartmoor, Devon, Englanti - 4.4.2010

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Rich Jacques
Dartmoorinponi
Villihevonen Dartmoorinponi - Dartmoor, Devon, Englanti - 5.2.2010 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Mark Robinson


Villihevonen Lisää dartmoorinponikuvia
*** tunturisusi.com linkit ***