Tunturisuden sivut
Villihevonen Ratsukot Exmoorissa

Kuvassa yllä ratsastajat Exmoorissa. Exmoor on kansallispuistoksi rauhoitettu nummialue Länsi-Englannissa. Exmoorilla on ikioma ponirotunsakin, exmoorinponi.
Exmoorinponit
Kuvassa yllä, exmoorinponivarsat.

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Exmoor NP


Englanti EXMOORINPONI

Pieni, takkuinen, tyypillisimmillään ruunikko exmoorinponi on vanhin ja alkukantaisin Britannian alkuperäisistä poniroduista. Vaikka exmoorinponit ovatkin yksityisomistuksessa, osa niistä juoksentelee vapaana Englannin lounaisosien nummilla. Ennen ne olivat korvaamaton apu maanviljelijöillä.

Nykyisin ne ovat mukana kaikessa hevosurheilussa: esteratsastuksessa, valjakkoajossa sekä ratsastusvaelluksilla - ja myös usein läsnä näyttelyissä.

Exmoorinponi on hyvin kestävä, pieni ja tukeva poni, jolla on vahva luusto. Vaikkakin se on pieni, jaksaa se kantaa sopusuhtaisella olemuksellaan raskaitakin kuormia. Sillä on voimakkaat jalat ja kaviot, jotka takaavat sille varmakulkuisen käynnin. Sen liikkeet ovat pitkiä ja pehmeitä ja lavat ovat irtonaiset. Suuressa päässä on pienet ja tummat silmät.

Silmien ympärillä on vaaleiden karvojen muodostama rengas, mikä antaa exmoorinponille sen rodunomaisen, erityisen ilmeen. Etenkin, kun silmien ympärystänä ovat paksut, ulkonevat silmäkulmat. Niiden on tarkoitus suojata exmoorinponia talvikylmiltä.
Exmoorinponi
Exmoorinponit
Exmoorinponivarsa
Villihevonen Exmoorinponin historiaa

Exmoorinponin esi-isät ovat niitä esihistoriallisia poneja, jotka aikanaan liikkuivat maasiltoja pitkin Pohjois-Amerikasta Eurooppaan. Vuosisatojen kuluessa risteytyksiä on ollut hyvin vähän. Niinpä exmoorinponi onkin brittiläisistä poniroduista kaikkein puhtaimpana säilynyt.

Villihevonen Harvinainen ponirotu

Exmoorinponit olivat toisen maailmansodan aikana kuolla sukupuuttoon, kun nummet otettiin armeijan harjoituskäyttöön. Paikalliset asukkaat ovat onnistuneet kannan uudelleen elvyttämisessä. Siltikin exmoorinponeja nykyisin on vähän. Koko maailmassa yksilöitä on lähes 2 000 - mutta lisääntyviä yksilöitä on vain muutamia satoja.

Kuvassa vasemmalla exmoorinponivarsa.

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kolme ylintä kuvaa Copyright That bloke
*Toiseksi alin kuva Copyright David Bailey
*Alin kuva Copyright Steve Harris
Exmoorinponi
Exmoorinponi
Exmoorinponi
Villihevonen Exmoorinponitamma varsoineen

Kuvassa yllä ratsastajat Exmoorissa. Exmoor on kansallispuistoksi rauhoitettu nummialue Länsi-Englannissa. Exmoorilla on ikioma ponilajinsakin, exmoorinponi.
*** tunturisusi.com linkit ***