Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä ollaan Perun aurinkorannoilla - Hacienda Mancora, Piura, Peru.

RANTAHEVOSIA JA -IHMISIÄ

Kesärannoilla näkee usein hevosia. Niillä ratsastetaan ja hevosia uitetaan. Muualla maailmassa, missä elää villiponeja - liikkuvat nämä ponit myös omia aikojaan yleisillä uimarannoillakin. Suomessa ei saa järjestyslain 14 §:n mukaan viedä hevosta yleiselle uimarannalle esimerkiksi uittamistarkoituksessa, vaan täytyy pysytellä uimaranta-alueen ulkopuolella.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Armando Lobos
Hevonen rannalla
Rantahevonen
Kalastajan hevonen uimarannalla Belgiassa
Rannalla
Alleshave - 5.8.2007 Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Jens Gyldenkærne Clausen
Compañeros
Hevonen symbolien kantajana - Ritva Haavikko

Muuttaja

Hevonen on dynaamisuuden ja muutoksen symboli. Se on vienyt eteenpäin inhimillistä kulttuuria. Se on antanut ihmiselle vapauden liikkumiseen, laajentanut tiedonvälitystä, mahdollistanut imperiumien kasvun ja tehokkaamman maanviljelyksen.

Kilpaurheilun kohde

Hevonen on voiman, nopeuden, rohkeuden ja maskuliinisuuden symboli. Ihminen on mitannut hevosella omaa voimaansa, valtaansa ja menestystään. Hevonen valjastettiin kilpailemaan noin 3 000 vuotta sitten ja se on siitä lähtien antanut siivet ihmisen kilpailuvietille.

Sotavalloitusten kantaja

Hevonen on kantanut sotapäälliköitä kunniaan, sen selästä ovat imperiumit laajentuneet. Toisaalta sotapäälliköt ovat myös kärsineet tappionsa luottohevosensa selässä. Ei liene kaupunkia, jossa ei olisi ratsastajapatsasta sotasankarin kunniaksi.

Hevonen ja ratsastaja

Hevonen ja ratsastaja ovat eräs kuvatuimpia aiheita länsimaisessa taiteessa. Hevonen kantaa ihmistä kuin luonnonvoima, se vertautuu ihmisen omiin vaistoihin ja piilotajuntaan, jota järki, ratsastaja, kontrolloi parhaalla mahdollisella tavalla. Hevonen vaatii ratsastajalta oikean henkisen otteen.
Eroottinen hevonen

Hevonen on viileydessään ja vaistonvaraisuudessaan myös ihmisen seksuaalisen voiman ja hedelmällisyyden symboli. Ori ja tamma ovat miehen ja naisen kuvia. Hevonen ja ratsastaja ovat sukupuoliaktin arkkityyppisia symboleja.

Luovuuden hevonen

Hevonen on paitsi ruumiillisen hedelmällisyyden myös sielun tuottavuuden symboli. Hevonen symboloi hengen voimaa ja hengen tuotteliaisuutta.

Pegasos

Pegasos on antiikin taruston ja myöhemmin koko länsimaisen kulttuurin luovuuden ilmentymä, siivekäs ihmisten luovien ja henkisten voimien kantaja.

Ikuisuuden hevonen

Raamatulliset hevoset, muun muassa profeetta Sakarjan, Elian ja Johanneksen hevoset ovat näkyhevosia, jotka kertovat ihmisen kamppailusta ja taivasmatkasta. Ilmestyskirjan ratsastajat ovat raamatullisen taiteen keskeistä kuvastoa.

Sielun hyveiden hevonen

Valkoinen hevonen on sielun puhtauden symboli. Filosofi Platonin ja profeetta Johanneksen valkoiset hevoset kamppailevat sielun puhtauden tarkoitusperien ja hyvien voimien puolesta. (Anna-Kaisa Pitkänen: Hevosvoimia)

All rights reserved
*Kuvat yllä ja alla Copyright - All rights reserved: © Argibiza - Used with permission.
Secretos - salaisuuksia
Ratsastava poika Perun rannoilta
Rantaelämää ja ratsukko

Kuva yllä Hacienda Mancora, Peru - 26.3.2009.

Mainosjuliste

Oikealla mainosjuliste noin vuodelta 1960 kutsuu turisteja Coney Beachille - Porthcawl, Wales, Englanti. Porthcawl on edelleen tänäkin päivänä suosittu rantalomailukohde.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Armando Lobos
*Kuva oikealla Copyright Daniel Mogford


Turvallisuus takaa onnistuneen uintiretken

Hevosen kanssa kannattaa lähteä uimaan vain tutulle, hyväpohjaiselle rannalle. Tasainen merenpohja on ihanteellinen, eikä äkkisyvää tarvitse pelätä. Uimapuvun lisäksi kypärä kuuluu uittajan perusvarustukseen, samoin kengät, jotka pysyvät jalassa eivätkä säikähdä kastumista.
 • Uita vain rannassa, jonka tunnet ja hevosille sallituissa paikoissa.
 • Älä lähde uittoreissulle yksin.
 • Kerro tallilla, mnne menet, ja milloin olet tulossa takaisin.
 • Kypärä, kengät ja kaulanaru kuuluvat uittovarusteisiin.
 • Uita rannan suuntaisesti - älä ulapalle päin.
 • Huuhtele hevosen jalat ja huolla varusteet uintiretken jälkeen.

 • Lähde ohjeisiin - Neena Kuukasjärvi/Kaleva 17.7.2012: Uintiretki virkistää koko ratsukon.
  Coney Beach
  Tunturisuden sivut
  Rantaratsastusta
  Yhdysvallat USA Chincoteaguenponi eli Assateaguenhevonen eli Assateaguenponi

  Kuvassa yllä "villinä ja vapaana" eläviä Assateaguen poneja Assateaguen uimarannalla. Tämä poni on Assateague Island saarella, Marylandin ja Virginian edustalla Yhdysvalloissa, elävä kesyhevosista 1600-luvulla villiintynyt poni. Assateaguen saari, jolla on pituutta 60 km, on jaettu kahden osavaltion, Virginian ja Marylandin kesken.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva yllä Copyright ehpien


  Rantaratsastelua

  All rights reserved
  *Kuva vasemmalla Copyright - All rights reserved: © Andy Stephenson - Used with permission.


  Hevosen kosketus

  Hevosen kosketus on tie varhaiseen vuorovaikutukseen. Hevonen tarjoaa psykoterapeutille erinomaisen mahdollisuuden päästä käsiksi ihmisen varhaisiin vuorovaikutuskokemuksiin, joiden sanallinen tavoittaminen voi olla hyvin vaikeaa.

  Varhaisessa vuorovaikutuksessa äidin ja lapsen välinen kosketus on ensiarvoisen tärkeää. Sen avulla ihmiselle syntyy kuva itsestään hyväksyttynä ja rakastettuna olentona. Hevosen kosketus voi vastata tätä varhaista turvallisuudentunnetta. Hevosen selässä ratsastaja kokee myös rytmisen liikkeen ja sen tuottaman terapeuttisen sulautumisen tunteen.

  Psykologit uskovat, että tämä tunne juontaa jo sikiökaudelta. Mieltymyksemme rytmiseen liikkeeseen kehittyy aikana, jolloin emme pysty tekemään eroa itsemme ja äidin sydämenlyöntien välillä. (Anna-Kaisa Pitkänen: Hevosvoimia)
  Saksa
  Henne Strand, Tanska - 18.8.2008. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Wolfgang Lünenbürger-Reidenbach
  Saksa
  Rangerit Kalifornian jokirannoilla

  Kalifornian henkeäsalpaavan kauniissa kesämaisemissa virtaa vuorilaaksossa pieni joki. Helteisenä päivänä joella uidaan ja rangerit partioivat ratsuillaan, taaten kaikille turvan ja rauhan.
  *** tunturisusi.com linkit ***